Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder installeren is een klus die meestal aan een expert wordt uitbesteed. De waterontharder moet exact op de juiste plek komen te zitten: bij de hoofdkraan. Hierdoor heb je een garantie dat al het water in je huishouden zacht is. En dat is het hele idee van het installeren van een waterontharder: zacht water is veel beter voor je dure witgoed, je gezondheid en je huishouden. We zullen even uitleggen hoe dat zit. In veel gebieden is het leidingwater “hard”, oftewel verzadigd met kalk. Dit kalk zorgt voor kalkaanslag in je sanitair, op ruiten en servies. Het kan ook je witgoed kapot maken en is zelfs slecht voor de conditie van je huid en haren. Het installeren van een waterontharder biedt een oplossing: al het water wordt eerst gefilterd van kalk, zodat dat in je huishouden geen schade meer kan aanrichten. We vertellen je zo meer over de voordelen van zacht water en leggen je uit hoe je de beste keuze uit het assortiment waterontharders kunt maken.

 

Pluspunten van een waterontharder

 • Prachtig glanzend bestek, servies en glazen. Het water dat we gebruiken om deze keukenvoorwerpen schoon te maken is nu kalkvrij. Bestek en servies glanzend alsof ze net uit de fabriek komen.
 • Streeploze ramen en ruiten. Niet langer problemen met nare kalkstrepen en vieze kalkzeep in de hoeken van kozijnen. Je ramen zijn na het wassen blinkend schoon en perfect doorzichtig. Een waterontharder installeren verwijdert het kalk dat deze narigheid veroorzaakte.
 • Lekkerdere drankjes. Elke drank waar water inzit (thee, limonade, koffie etc) krijgt door het gebruik van zacht water een fijnere, frissere smaak.
 • Huid en haar voelen aangenamer en soepeler aan. Kalk veroorzaakt geïrriteerde, rode huid met kans op eczeem en schilfers. Onthard water is een weldaad voor je huid, die weer snel soepel en zacht aan gaat voelen. Ook je haar wordt sterker, zachter en mooier.
 • Apparatuur met waterverwarmers gaan langer mee. Kalk beschadigt deze elementen en maakt je apparaten voortijdig kapot. Ook bespaart dit je veel onnodige stroomkosten.

 

Wat een waterontharder kost

Er zijn twee voorname soorten waterontharder: volumegebonden machines en tijdgebonden machines. De twee verschillen in de aanschafprijs en in de periodieke kosten die je kwijt bent aan de schoonmaak van het filter. De duurderde volumegebonden machines zijn zuiniger bij de schoonmaak, waardoor je minder spoelwater en onthardingszout kwijt bent. De goedkopere tijdsgebonden waterontharders maken nogal verspillend hun filter schoon en kosten dus na verloop van tijd meer. Hierbij hebben we het niet gehad over de kosten van de installatie. Als je dat door een vakman wilt laten doen kost dat je rond de 200 euro; zelf een waterontharder installeren is uiteraard goedkoper. Ook is het aan te raden om eens per jaar een monteur je machine na te laten kijken op goede werking, juiste instellen, conditie van het filter en dergelijke. Zo’n onderhoudsbeurt kost je ongeveer 80 euro.

 

 

Regeneratie

Elektriciteit Jaarlijks onderhoud Onthardingszout  

Aankoopprijs

 

Volumegebonden

Geen verbruik Vanaf 80 euro Laag verbruik  

Vanaf 800 euro

 

Tijdgebonden

Laag verbruik Vanaf 80 euro Hoog verbruik  

Vanaf 600 euro

 

Een keuze maken tussen de verschillende modellen

Er zijn zoveel verschillende merken waterontharders in omloop dat het kiezen ertussen niet simpel is. Er is onder andere een brede rits aan speciale functies en bijzondere modellen. Je hebt bijvoorbeeld extra zuinige machines, apparaten die uit meerdere onderdelen bestaan en nog meer van dat moois. Welke daarvan moet je kiezen? Welke functies zijn hun prijs echt waard? Dat kan je zelf beoordelen in onderstaande tabel. Daarin vind je de belangrijkste modellen waterontharders en hun eigenschappen.

 • Duo modellen bestaan uit twee delen, die verbonden zijn met behulp van een slang. Het voordeel is dat je de twee delen van deze waterontharder kan installeren in verschillende ruimtes. Het nadeel is dat de waterontharder er door de extra leidingen wat rommeliger uitziet dan het eenvoudigere simplex model.
 • Duurdere modellen bieden vaak betere garantie, waardoor je optimaal beschermd bent tegen fabricagefouten en dergelijke. Ook is de levensduur van duurdere modellen vaak langer: die kan wel oplopen tot 25 jaar. Overigens heb je dat ook deels zelf in de hand: het advies is om minimaal eens per twee jaar een monteur je waterontharder te laten nakijken.
 • Duplex modellen kunnen constant zacht water aanmaken. Simplex modellen moeten af en toe rusten om hun filter schoon te spoelen van kalk.
 • Sommige modellen zijn dankzij elektronische sensors extra zuinig in het gebruik van onthardingszout.
 • De capaciteit van een geschikte waterontharder hangt af van het verbruik door je huishouden of bedrijf. Bekijk de gegevens van het waterleidingbedrijf om te bepalen hoeveel liter water je per dag nodig hebt.

Tips om optimaal van je waterontharder te profiteren

 • Gebruik voldoende onthardingszout. Zorg dat er altijd voldoende zout in je zouttank zit. Omdat je het meestal maar eens in de zoveel weken hoeft bij te vullen, vergeten veel gebruikers van een waterontharder dat er altijd onthardingszout in de tank moet zitten. En daar komen ze dan pas achter als er toch kalkkringen op ruiten en oppervlakten ontstaan, omdat de machine zijn werk niet kan doen zonder zout.
 • Besluit zelf je waterontharder te installeren. Dat is namelijk niet zo moeilijk en spaart je al snel 200 euro aan de kosten voor een monteur uit. Online zijn genoeg filmpjes en tutorials te vinden hoe je het moet doen. Heb je minimaal één rechterhand en een middagje over? Installeer dan gewoon lekker zelf je waterontharder. Succes!
 • Gebruik minder wasmiddelen. Na de installatie van een waterontharder kan je het gebruik van vaatwastabletten, wasmiddel, wasverzachter en zeep meteen halveren. Dat is hoe sterk het effect van zacht water is. Je hebt veel minder van deze dure en belastende middelen nodig om je textiel, serviesgoed en borden perfect schoon en fris te krijgen.

 

Bekijk nu vrijblijvende offertes

Wij hebben een grote database met offertes voor waterontharders: ideaal om sneller een keuze te kunnen maken! Weet je nog niet welke waterontharder je wilt installeren? Klik dan op deze knop en we sturen je snel een aantal interessante offertes toe.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat