Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, kan voor iedereen die in een gebied met hard water woont een oplossing bieden voor vele problemen. Hard water legt beslag op je machines, op je zeepproductengebruik en op je stookkosten. Om maar niet te spreken over de aanslag in je badkamer of sanitair. Om dit de baas te blijven, zal je veel moeten investeren in ontkalkingsmiddelen. Deze middelen zijn niet alleen prijzig, maar ook slecht voor het milieu. Het installeren van een waterverzachter kan al deze problemen verwijderen. Hier kun je lezen over de kosten van deze installatie, over de vele voordelen die verbonden zijn aan een waterverzachter en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter werkt met een filter die is gevuld met harskorrels. Als het water hier doorheen gaat, worden calcium en magnesium verwijderd. Je kunt met een waterverzachter al je water zacht maken, mits je het type koopt dat bij je watergebruik aansluit. De filter wordt automatisch gereinigd met zout dat je af en toe moet bijvullen.

Wat kost de installatie?

Het installeren van een waterverzachter wordt meestal gedaan door hetzelfde bedrijf als waarbij je de machine koopt. Heb je een tweedehands machine of een losse nieuwe machine op de kop getikt, dan betaal je alleen de installatiekosten. Daarnaast kun je overwegen een onderhoudscontract af te sluiten met het installatiebedrijf. Vaak vallen garantie en reparaties hier ook onder. De volgende tabel geeft de kosten weer van de installatie en het onderhoud.

Kostenpost Prijs
Installatie €200
Onderhoudscontract €100 – €150 per jaar

Voor een nieuwe waterverzachter kun je rekenen op een eenmalige uitgave van tussen de €1000 en €1500. Het zout zal je jaarlijks €50 tot €100 kosten, afhankelijk van je watergebruik.

Het rendement

Zo gauw de waterontharder aanstaat, zal je beginnen met besparen. Zo kun je 50 procent minder zeepproducten gaan gebruiken. Dit geldt voor de wasmachine en de vaatwasser, maar ook voor je eigen hygiënische producten. Apparaten die water gebruiken zullen 30 procent langer meegaan, omdat ze geen aanslag meer krijgen aan de elementen. En schone apparaten gebruiken tot 20 procent minder stroom om goed te werken. Over het algemeen kun je de kosten van de waterverzachter inclusief installatie er binnen 10 jaar uit hebben, waarna je begint met sparen.

Het onderhoud

Ga je ook een onderhoudscontract aan met het installatiebedrijf, dan heb je geen omkijken meer aan je waterverzachter. In dit contract zullen de garantievoorwaarden worden omschreven, kun je bepaalde reparaties gratis laten uitvoeren en komen ze om de zoveel tijd langs om het zout bij te vullen en de machine na te kijken. Je betaalt hier echter wel aanzienlijk voor en het is de vraag of je het dit waard vindt. Dit kun je alleen bepalen door een berekening te maken en de kosten te vergelijken. Je kunt namelijk ook goed zelf de machine onderhouden. Een watertest heb je voor €10 zodat je de hardheid kunt testen en de bacteriën in het water. Ook kun je de machine zelf reinigen, smeren en het zout bijvullen. Reparaties zullen soms moeilijk gaan en als je geen garantie hebt kunnen deze kostbaar zijn.

Hou de kosten laag

Deze investering zal je dus veel voordelen geven. En de beste en milieuvriendelijkste manier om korte metten te maken met kalk en hard water is door een waterverzachter te installeren. Hier kun je lezen hoe je deze kosten onder controle kunt houden.

  • Doe het zelf: je kunt de installatiekosten vermijden door de waterverzachter zelf te installeren. Dit is voor een ervaren klusser goed te doen. Zorg er uiteraard wel voor dat je goed voorbereid bent en dat je weet waar je aan begint. En controleer of je dan nog steeds garantie hebt op je apparaat.
  • Tweedehands: door regelmatig de online marktplaatsen in de gaten te houden, kun je ook een goede tweedehands machine op te kop tikken. Vaak is dit tegen een fractie van de prijs. Ook hier geldt weer dat onderhoud en garantie dus niet bij het pakket horen.
  • Kies een lokaal installatiebedrijf: je kunt ook kosten besparen op de installatie door een lokale aannemer in te huren. Je zal dan namelijk nauwelijks of geen voorrijkosten hoeven te betalen.

Vergelijk offertes en vind de beste deal

Sta je op het punt een waterverzachter aan te schaffen, dan ben je waarschijnlijk aan het kijken wat er voor jou beschikbaar is. De beste manier om alle opties te bekijken is door het aanvragen van offertes. Dit kan tijdrovend werk zijn, omdat je alle bedrijven stuk voor stuk moet aanschrijven en telkens hetzelfde verhaaltje moet doen. Met onze vergelijkingstool maak je dit werk een stuk makkelijker. Vul één keer je gegevens in, en de tool zal je een aantal offertes kunnen sturen. Deze kun je geheel vrijblijvend bekijken en vergelijken op aandachtspunten die voor jouw situatie relevant zijn. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt en snel kunt gaan genieten van je nieuwe waterverzachter.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat