Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder inregelen is geen gemakkelijke opgave. Ga eerst na of je waterontharder een duo model (met aparte zoutkamer) of een compact model is. Die verschillen namelijk in instellingen. Ook is het van belang om te weten of de regeneratie van je machine gebonden is aan tijd of aan watervolume. Een snelle manier om de instellingen aan te passen is het opzoeken van een online pdf-handleiding. Waterontharders inregelen kan je ook overlaten aan de installateur, als je het apparaat tenminste al niet zelf hebt geïnstalleerd. Verderop in dit artikel vertellen we je meer over het inregelen van de verschillende soorten waterontharders. Eerst de basis: een waterontharder verandert je harde leidingwater in zacht water. Dit is veel gunstiger voor de was en afwas, schoonmaakwerk, de levensduur van je apparaten en nog veel meer huishoudelijke taken. Om dat zachte water te verkrijgen en je waterontharder goed in te regelen helpen we je graag. Lees door over de problemen die hard water veroorzaakt en de opties voor waterontharders inregelen.

 

De problemen die kalk veroorzaakt

Hard water heeft een aantal negatieve effecten op je huishouden. Sommige, zoals kalkresten op ruiten en glazen, zijn direct goed zichtbaar. Andere merk je minder snel, zoals het feit dat je witgoed snel verouderd. In alle gevallen worden de problemen voor een groot deel verminderd als je een waterontharder installeert. Dat apparaat verwijdert het schadelijke kalk uit je water. Hier een paar belangrijke voordelen van een waterontharder.

 • Kortere levensduur apparaten – kalkaanslag verwoest de waterverhitters van witgoed, koffiezetapparaten en dergelijke. Je stroomgebruik neemt toe en het apparaat gaan ver voor zijn tijd kapot.
 • Slechtere huidconditie – Hard water is ongezond voor huid en haar. Je huid voelt geïrriteerd en ruw aan en condities als eczeem kunnen ontstaan.
 • Vieze vaat en ramen – Door het gebruik van hard water bij het schoonmaken blijven er onaangename strepen en randen achter. Je vaat ziet eruit alsof hij nog vies is.
 • Aanslag en kringen in sanitair – Deze vervelende hardnekkige aanslag kost veel tijd en moeite om te verwijderen.

 

Wat kost een waterontharder?

We zullen uitleggen waar de prijzen van waterontharders vandaan komen. Om te beginnen moet je weten dat een waterontharder regelmatig zijn harsfilter ververst en daarbij spoelwater en reinigingszout gebruikt. Dat kan heel zuinig en precies afgesteld worden of vrij verspillend gebeuren. Hoe zuinig die verversing gebeurt, maakt eigenlijk het belangrijkste verschil qua kosten en deelt de beschikbare waterontharders in tweeën. Er zijn, kort door de bocht, zuinige waterontharders en dure waterontharders. De eerste zijn elektronisch en zijn duurder. Je kunt een elektronische waterontharder inregelen om heel zuinig om te gaan met zijn spoelwater en zout. De goedkopere waterontharders spoelen met regelmatige tussenpozen en kunnen niet zo zuinig ingeregeld worden. Op de lange termijn betaal je daar dus meer aan, maar de aanschafkosten zijn lager.

 

Regeneratie harsfilter Volume Tijd
Kosten apparaat €650-€900 €800-€1200
Verbruik reinigingszout en spoelwater Laag Hoog
Installatie €100-€200 €100-€200

 

Extra functies van waterontharders

Er is een hoop keuze op het gebied van waterontharders. Sommige modellen bieden een andere behuizing of extra speciale kenmerken dan anderen. Die extra functies kunnen ervoor zorgen dat je waterontharder zuiniger werkt, een hogere wateropbrengst per uur heeft, of al dan niet maandelijkse kosten met zich meebrengt. Besluit dus welke van deze speciale functies voor jou interessant zijn, voordat je een waterontharder koopt. Hier hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste verschillen tussen de modellen in de handel.

 

 • De inhoud van de onthardingscilinder kan flink variëren. Ook het vermogen (aantal liter zacht water dat per uur wordt gegenereerd) is niet hetzelfde bij elk model waterontharder. Bepaal dus van te voren liefst hoeveel zacht water je per dag in je huishouden of bedrijf gaat verbruiken. Data van het waterleidingbedrijf kunnen hierbij nuttig zijn.
 • Sommige waterontharders werken op stroom, andere werken op –gratis- waterdruk.
 • Je kunt kiezen voor een simplex model dat af en toe geen zacht water produceert (omdat het filter gereinigd wordt) of voor een duplex model dat constant door kan werken.
 • De levensduur en garantie van een waterontharder hangen meestal af van het geld dat je erin investeert. De betere modellen gaan wel 20 tot 30 jaar mee. Dit hangt er ook vanaf hoe je de productie van je waterontharder inregelen gaat en of je regelmatig onderhoud uitvoert of laat uitvoeren door een monteur.
 • Een duo model kan in twee delen uiteen worden gehaald en op verschillende plekken geïnstalleerd. Een compact model bestaat uit één enkele kast met daarin alle onderdelen van de waterontharder.

 

Adviezen om een waterontharder te gebruiken

 • Installeer de machine zelf. Het is niet moeilijk om een waterontharder neer te zetten, de instellingen van de waterontharder inregelen en de leidingen aan te sluiten. Als je een beetje behendig bent met klussen dan kost dit je hoogstens een middag werk – en het spaart je al snel €150,- voor de installatie door een monteur uit.
 • Gebruik minder schoonmaakmiddel. Zacht water maakt zoveel beter schoon dan hard water dat je na de installatie van een waterontharder maar de helft van de eerdere hoeveelheid zeep, afwasmiddel, vaatwastabletten, waspoeder en wasverzachter hoeft te gebruiken. Dat bespaart jaarlijks tientallen euro’s en toch wordt je was keurig schoon en blinkend.
 • Vul tijdig het onthardingszout Veel mensen vergeten om op tijd extra zout in de tank te doen, ook omdat het maar een paar keer per jaar hoeft gedaan te worden. Vervolgens krijgen ze toch last van kalkkringen en kalkwaas, omdat de waterontharder zijn werk niet goed kan doen zonder onthardingszout.
 • Ga na wat de lokale hardheid is. Die kan verschillen van gemeente tot gemeente. Deze informatie helpt je om je waterontharder in te stellen.

Wil je een offerte zien?

Wij kunnen je vrijblijvend een aantal offertes van grote bedrijven opsturen. Zo kan je snel de voor jouw ideale waterontharder inregelen. De aanbieders fluctueren namelijk nogal eens in hun prijzen en soms is er een aanbieding van een waterontharder die ideaal is voor jouw woning of huishouden. Klik op de button hieronder en krijg snel offertes toegestuurd.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat