Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Verstandig dat je op zoek bent naar waterontharder informatie. Een waterontharder is geen goedkoop apparaat. Voordat je er eentje aanschaft is het goed om te weten waar de machine voor dient, welke modellen er bestaan en wat de kosten zijn. We helpen je graag met het maken van de meest ideale keuze. Eerst zullen we uitleggen wat een waterontharder precies doet. In veel leidingwater zit een ruime overmaakt kalk, die opgelost in het water je huishouden binnenkomt. Kalk is slecht voor je was, bestek, apparaten en zelfs voor je gezondheid. Het doel van een waterontharder is dan ook kalkhoudend ( hard) water kalkvrij (zacht)  te maken. In de machine zit een geavanceerd harsfilter. Het filter vervangt kalk in je water door het onschadelijke natrium, waardoor je in je hele huis kunt genieten van fris en schoon zacht water. In de rest van dit artikel zullen we over alle in omloop zijnde waterontharders informatie geven en je uitleggen wat de voordelen van elk type zijn.

 

Wat de pluspunten van zacht water zijn

  • Schoonmaken wordt een plezier. Akkoord, misschien geen plezier, maar wel veel makkelijker door het uitblijven van kalkkringen en kalkaanslag op je wastafel, badkuip, douchecabine en toilet. Je hoeft geen uren meer op je knieën te zitten om de verontreinigingen weg te poetsen. Hierdoor hoef je ook geen schadelijke en irriterende antikalkspray en dergelijke te gebruiken.
  • Je huid wordt stralender en voelt beter aan. Kalk is niet goed voor de hoornlaag, het bovenste laagje van je huid. Je huid gaat dan droog en pijnlijk aanvoelen en klachten als leuk en eczeem zijn het gevolg. Door het gebruik van zacht water voelt je huid weer fris en kalm aan. Ook krijgt je haar zijn natuurlijke glans en sterkte terug.
  • Je witgoed en andere apparatuur hebben meer rendement. Als kalk zit afzet op de verwarmers in deze apparaten (wasmachine, vaatwasser, waterkoker) gaan het apparaat stroom verspillen, omdat het niet goed meer werkt. Op den duur kunnen de verwarmers zelfs doorbranden, zodat je je apparaat moet vervangen.

 

Wat een waterontharder kost

Er zijn eigenlijk twee modellen waterontharder op de markt. Die verschillen van elkaar in hoe zuinig ze zijn bij het spoelen van hun filters. Soms moet het apparaat namelijk zijn filter schoonspoelen van kalk en andere stoffen, waarbij water en zout verbruikt wordt. De elektronische modellen gaan heel zuinig om met water en zout tijdens het spoelen. Ook zijn ze flexibel en kunnen ze op verschillende manieren worden ingesteld. Dat maakt ze wel iets duurder in de aanschaf. Je kunt ook een goedkope mechanisch model nemen. Zo’n waterontharder gaat wel veel minder zuinig om met zout en water, waar je dus uiteindelijk meer kosten aan kwijt bent.

 

Model Elektronisch Mechanisch
Zuinigheid hoog laag
Flexibiliteit hoog laag
Onderhoud / jaar €80,- €80,-
Prijs gemiddeld €800,- €1000,-

 

Welke keuzes je kunt maken bij de aanschaf

Welke keuzes kun je maken als je op jacht gaat naar een waterontharder? Dat zijn er nogal wat en allemaal hebben ze invloed op de zuinigheid, kracht en levensduur van je machine. Sommige extra functies zijn nuttig, andere zijn overbodige. Welke dat zijn hangt van jouw persoonlijke situatie af. Hieronder staat een overzicht van de extra functies die je bij je waterontharder kunt krijgen. Duurdere apparaten hebben vaak betere garantie en een langere levensduur. Die kan wel oplopen tot 20, of in sommige gevallen zelfs tot 30 jaar. Deels heb je dit zelf in de hand: als je je waterontharder regelmatig laat nakijken door een monteur gaat de machine langer mee.

 

  • Verschillende installateurs bieden verschillende prijzen om een waterontharder te installeren. Het is goed om na te gaan wat de voordeligste optie is, of om offertes aan te vragen van een paar verschillende aanbieders.
  • Dit contract zorgt ervoor dat je waterontharder periodiek, meestal jaarlijks, een grote onderhoudsbeurt krijgt. Het apparaat wordt dan nagekeken op gebreken, goed schoongemaakt (tegen groei van bacteriën) en defecte onderdelen worden vervangen. Dit contract afsluiten kan je vaak ook korting opleveren bij de installatieprijs.
  • Sommige waterontharders hebben genoeg aan de waterdruk van de leiding om hun werk te doen. Andere werken op netstroom of batterijen.
  • Simplex/duplex. Duplex modellen kunnen altijd door blijven werken. Dat komt omdat dit type een dubbele cilinder heeft, waarvan er telkens maar één gereinigd wordt. Simplex modellen moeten af en toe hun ene cilinder reinigen en produceren dan geen zacht water.

 

Waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder

  • Maak het apparaat regelmatig schoon. Dit kan je door een monteur laten doen, maar je kan ook zelf je waterontharder Dit scheelt een hoop kosten en je hebt er maar een uurtje voor nodig. Het komt erop neer dat je de onderdelen even moet controleren op juiste werking, beschadiging en dergelijke. Ook moet je de tank goed schoonmaken en de instellingen nakijken. Wil je dus besparen, kies er dan voor om je eigen waterontharder te onderhouden.
  • Tweedehands waterontharders zijn absoluut een optie. Deze machines zijn gemaakt om decennia lang hun werk te doen zonder grote problemen. Als je dus bijvoorbeeld via internet een gebruikte waterontharder op de kop kan tikken, aarzel dan niet. Zeker niet als je over de waterontharder informatie kunt vinden die aangeeft dat het apparaat tegen een stootje kan en een lange levensduur heeft. Maak het schoon, laat het eventueel even nakijken door een technicus en vermoedelijk heb je jarenlang plezier van een zeer goedkope waterontharder.

Offertes bekijken? Dat kan hier

Als je over het ideale model waterontharder informatie wilt waar je op kunt vertrouwen, dan ga je die niet vinden om de websites van de aanbieders. Die zijn er immers bij gebaat om hun producten zo rooskleurig mogelijk af te schilderen. Een beter idee is het om offertes van een aantal grotere aanbieders naast elkaar te leggen en zelf een weloverwogen keuze te maken. Wij bieden een uitgebreide selectie aan actuele offertes voor waterontharders. Download er vrijblijvend een aantal via de knop en vind snel de beste keuze voor jou.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat