Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het is een populaire keuze om een waterontharder in de kruipruimte te installeren. Daar staat het apparaat uit zicht en kan het rustig zijn werk doen zonder in de looproute te zitten. Meestal wordt dit gedaan met zogenaamde duo model waterontharders. Die zijn wat lijviger, hebben ontsierende leidingen en moeten stevig gemonteerd worden. Dan is de kruipruimte een ideale locatie. We vertellen zo meteen meer over duo en compact modellen waterontharders. Eerst even waar die apparaten voor dienen: een waterontharder haalt overtollige kalkionen uit je leidingwater. Die vrije ionen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan je huishoudelijke apparaten, bemoeilijken schoonmaakwerk en hebben zelfs hun weerslag op je gezondheid. In de kruipruimte een waterontharder neerzetten is dan een goede investering om gezonder en frisser water te genereren. In deze tekst vertellen we je alles over de keuze op het gebied van waterontharders, de prijzen van de verschillende soorten en wat de meest aantrekkelijke optie voor jouw huishouden is. Eerst bespreken we de voordelen van een waterontharder.

 

De voordelen van een waterontharder

 • Gezondere huid zonder irritatie. Kalk in hard water zorgt voor een pijnlijke, jeukerige huid. Het kalk zet zich namelijk af op de hoornlaag van de huid, die broos en kwetsbaar wordt. Ook aandoeningen als psoriasis, huidschilfering en eczeem worden tegengegaan door het gebruik van een waterontharder.
 • Geen aanslag van kalk en ketelsteen in de keuken. Keukengerei zoals ketels, pannen en waterkokers krijgen een vervelende en hardnekkige aanslag van het keiharde ketelsteen als je hard water gebruikt. Ook dit is verleden tijd dankzij een waterontharder in de kruipruimte.
 • Apparaten gebruiken minder stroom en leven langer. Als kalk zich afzet op de verwarmingselementen van witgoed, kunnen die hun hitte niet meer kwijt. Dat zorgt voor verspilling van warmte en dus elektriciteit. Na verloop van tijd vertoont het element scheuren en breekt door de hitte.
 • Blinkend schoon bestek en ruiten. Geen problemen meer van een grauwe kalkwaas door de afzetting van kalk uit schoonmaakwater.

 

Een waterontharder kopen en de prijs daarvan

Het is niet eenvoudig om te zeggen wat een waterontharder kost – er zijn veel opties qua model, type en extra functies. Bovendien komen er behalve de aankoopsom ook nog eens periodieke kosten bij kijken, voor onder meer onderhoud. Toch is er één belangrijke lijn te trekken: je hebt volumegestuurde waterontharders en tijdsgestuurde waterontharders. Die verschillen van elkaar in de manier waarop ze hun filters regenereren, oftewel reinigen van kalk. De tijdsgestuurde apparaten gebruiken voor hun regeneratie relatief veel zout en water, terwijl de volumegestuurde waterontharders daar veel zuiniger in zijn. De kostprijs van het laatste type is echter wel een stukje hoger. Hierbij zijn installatiekosten niet inbegrepen. Een vakman kan je waterontharder in de kruipruimte installeren, hem perfect wegwerken en zorgen voor de goede standplek en aansluiting. Goedkoper is om het zelf te doen – iemand die een beetje kan klussen is zeker in staat om zelf een waterontharder te installeren. Ten slotte, wat wel aan te raden is: laat je waterontharder eens in het jaar controleren op goede werking door een monteur.

 

Regeneratie Volumegestuurd Tijdgestuurd
Kosten apparaat gemiddeld €800 €900
Installatie  €200 €200
Mogelijkheden

regeneratie

Uitgebreide mogelijkheden Beperkte mogelijkheden
Onderhoud per jaar €120 €120
Reinigingszout verbruik weinig veel

 

De verschillende modellen waterontharder

Er zijn tientallen aanbieders van waterontharders. Geen wonder dat er een brede keuze is: er zijn veel gespecialiseerde modellen met afwijkende functies en speciale modules. Zeker de moeite waard om voor je aanschaf dus na te gaan welke extra opties interessant zijn voor jou. Wij hebben ze hieronder uiteen gezet. Je kunt na het lezen van dit lijstje natuurlijk alsnog beslissen om een apparaat zonder toeters en bellen te nemen. Maar wie weet zit er een functie bij die perfect aansluit bij jouw behoeften en ben je bereid daarvoor wat extra geld op tafel te leggen.

 • Betere harsfilters kunnen langer zonder schoonmaak en produceren meer zacht water per uur.
 • Duo modellen bestaan uit twee losse tanks, die makkelijker in kleine ruimtes te installeren zijn. Dit maakt het een goede model als je je waterontharder in een kruipruimte wilt neerzetten. Als je liever een waterontharder in één behuizing wilt, kies dan voor een compact model.
 • Duplex modellen bezitten twee onthardingscilinders en zijn daardoor altijd in staat om hun werk te doen. Bij simplex modellen is maar één cilinder aanwezig en deze moet af en toe worden schoongespoeld. Het apparaat kan dan geen zacht water maken.
 • Duurdere modellen bieden over het algemeen een langere levensduur (tot 25 jaar) en betere garantie.
 • Bereken van tevoren wat de capaciteit is die je nodig hebt om voor één dag genoeg zacht water te produceren. Dat hangt af van het aantal machines en huisgenoten die zacht water verbruiken.

Adviezen voor het gebruik van waterontharders

 • Vul regelmatig de tank met onthardingszout bij. Veel mensen vergeten dit, omdat het zo weinig hoeft te gebeuren: eens in de twee a drie maanden is meestal voldoende. Als je het niet op tijd doet kan de waterontharder niet naar behoren werken en kom je alsnog met hard water te zitten.
 • Voer zelf jaarlijks het onderhoud uit. Je kunt hiervoor een monteur inhuren (je kan zelfs een onderhoudscontract aanvragen bij een bedrijf) maar het is niet heel moeilijk om een waterontharder goed te onderhouden. Kwestie van goed schoon schrobben, de onderdelen even nakijken en je hebt de zekerheid dat het apparaat prima blijft weken.
 • Tweedehands waterontharders zijn interessant. Omdat een waterontharder gemaakt is om tientallen jaren mee te gaan, kan de aanschaf van een gebruikt exemplaar een prima investering zijn. Online kan je tweedehands machines al voor een euro of honderd op de kop tikken. Laat de occasion eventueel nakijken door een specialist, installeer de waterontharder in de kruipruimte en je hebt een goede kans dat hij nog jarenlang trouw zijn werk doet.

Offerte bekijken?

Het kiezen van de juiste waterontharder voor in de kruipruimte is niet eenvoudig. Er zijn veel aanbieders. Om hun apparaten goed te kunnen vergelijken is het een verstandig idee om offertes aan te vragen. Dat kan je doen via onderstaande link: snel en vrijblijvend.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat