Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Als je een waterontharder in huis wilt halen, investeer je in gezond water dat je huishouden blinkend en schoon achterlaat. Als je het beu bent om op ramen, bestek, servies en kranen kalkvlekken aan te treffen, dan is een waterontharder een uitstekende aankoop. Dit apparaat haalt overtollig kalk uit je leidingwater voordat het je sanitair kan verontreinigen of je witgoed kan beschadigen. In huis doet een waterontharder dit door alle binnenkomende leidingwater te filteren met een ionenwisselaar. Daar wordt het kalk met behulp van onthardingszout gewisseld voor natriumionen. Het schadelijke kalk blijft achter in de machine en je kan in je hele huis gebruik maken van gezond zacht water. Dat is een groot voordeel als je in een streek woont waar het leidingwater een hoge hardheidsgraad heeft. Je kunt meerdere types waterontharders in huis nemen, allemaal met hun eigen pluspunten en prijskaartje. In dit artikel maken we je wegwijs in het assortiment, leggen uit wat de keuzes zijn op dit gebied en vertellen je hoe je de ideale waterontharder in huis krijgt.

 

Wat een waterontharder voor je doet

  • Witgoed en andere apparatuur gaat langer mee. De waterverhitters in vaatwasser, wasmachine en veel andere apparaten werken minder goed door kalkafzetting. Daardoor gebruiken ze veel meer netstroom dan ze zouden moeten doen. Na verloop van tijd kunnen ze hun hitte niet meer kwijt en branden door, wat het apparaat vernietigt.
  • Streeploze ruiten en glimmend servies en bestek. Je bestek, glazen en borden zien er na elke afwasbeurt uit als nieuw. Door het gebruik van zacht water is het schoonmaken van beglazing een feestje. Niet langer last van smerige strepen en doffe, sombere ruiten door kalkaanslag.
  • Thee, koffie en andere drankjes smaken fijner met zacht water. Kalk geeft een krijtachtige, weeïge bijsmaak aan alles waarin hard water gebruikt wordt. Geniet van fris, puur water met een waterontharder in huis.
  • Gezondere, frissere huid. Zacht water is optimaal om je mee te wassen. Kalkhoudend water kan leiden tot droge, doffe huid met klachten als jeuk en eczeem. Ook je haar heeft te lijden van kalk.

 

De prijs van waterontharders

Heel kort door de bocht zijn er twee types waterontharders in huis te vinden. Je kunt gaan voor de dure maar zuinige apparaten die op basis van volume hun kalkfilter regenereren (reinigen). De goedkopere machines die op basis van tijd hun filter regenereren zijn minder zuinig en leveren dus meer periodieke kosten op. Het verschil zit hem in de efficiëntie waarmee ze hun filter schoonmaken; bij de duurdere elektronische waterontharders zijn daarvoor een aantal slimme instellingen beschikbaar. Op termijn zijn deze apparaten duurzaam en dus gunstiger voor zowel het milieu als jouw portemonnee. Behalve deze overweging kan je ook nog beslissen of je je waterontharder zelf wilt installeren (iets wat iemand die een beetje handig is met klussen zeker zou moeten overwegen) of dat je dit liever uitbesteed aan een vakman. Zie de tabel hieronder voor een kostenplaatje.

 

Regeneratie Op basis van volume Op basis van tijd
Kosten apparaat €600-€1000 €750-€1000
Reinigingszout Laag verbruik Hoog verbruik
Installatiekosten €80-€160 €80-€160
Instellingen

Regeneratie mogelijk

veel weinig

 

De types waterontharders

Er is een brede keuze aan waterontharders op de markt. Niet zo vreemd dat sommige modellen speciale functies bieden die andere versies missen. Je kunt, als je een waterontharder in huis neemt, natuurlijk een budgetversie kiezen. Maar misschien heeft een iets duurdere versie wel een functie die ideaal is voor jouw situatie. In de onderstaande lijst hebben we de belangrijkste extra’s voor waterontharders gezet. Misschien zit er iets bij dat aantrekkelijk is voor je.

  • Een duplex waterontharder gaat altijd door met water ontharden. Een simplex model moet af en toe zijn filter regenereren en kan dan geen zacht water produceren. De duplex modellen hebben twee cilinders, waarvan er telkens eentje aan het werk is. Zo zit je gegarandeerd nooit zonder zacht water.
  • Een compact model waterontharder bestaat uit één apparaat, met één behuizing. Dit valt makkelijk schoon te houden en ziet er netjes uit. Het alternatief, een duo model, is geschikt als je je waterontharder wilt splitsen in een watertank en een zoutreservoir. Deze onderdelen kan je dan neerzetten in verschillende ruimtes. Door de extra leidingen ziet dit model er wel iets rommeliger uit.
  • Sommige waterontharders werken op stroom, andere op batterijen. En sommige modellen hebben alleen maar de waterdruk van het leidingnet nodig om hun werk te doen. Uiteraard heeft dit invloed op de hoeveelheid stroomkosten die je per maand betaalt voor je waterontharder.

Adviezen voor het ontharden van water

  • Een tweedehands waterontharder kan prima werken. Deze apparaten zijn gebouwd om tien of twintig jaar lang hun werk zonder problemen te doen. Als je een goed onderhouden waterontharder op internet tegenkomt voor minder dan 200 euro, is het zeker een goed idee om hem te kopen, schoon te maken en eventueel na te laten kijken door een expert. Waarschijnlijk heb je zojuist een waterontharder in huis genomen waar je nog jarenlang plezier van gaat hebben.
  • Laat je waterontharder installeren door een lokaal bedrijf. Zij zijn op de hoogte van de juiste instellingen van je waterontharder om met de lokale waterhardheid optimale resultaten te bereiken. Ook zijn hun voorrijdkosten minder en bovendien pomp je het geld terug in de plaatselijke economie.
  • Laat giftige en schadelijke middelen in het keukenkastje staan. Omdat je nu schoon zacht water hebt hoef je geen bijtende of irriterende middelen meer te gebruiken. Een ecologisch schoonmaakmiddel is alles wat je nodig hebt om je keuken en sanitair perfect glanzend schoon te krijgen. Ook hoef je minder wasmiddel, vaatwastabletten, wasverzachter en andere middelen voor je textiel te gebruiken.

Offertes bekijken? Dat kan hier

Om sneller de perfecte waterontharder in huis te hebben, is het een goed idee om een aantal offertes naast elkaar te houden. Daardoor kan je snel een verstandige keuze maken, zonder heel internet af te hoeven zoeken naar aanbiedingen. Wij bieden je graag het gebruik van onze uitgebreide offerte-database aan. Klik op deze link en we sturen je vrijblijvend een aantal offertes toe.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat