Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder in IJsselmuiden kopen is makkelijker gezegd dan gedaan: er is heel veel keuze. Niet alleen qua prijs, maar ook zijn er veel verschillende types waterontharder. Zo heb je simplex- en duplex modellen, duo of compacte waterontharders en apparaten met speciale filters. Wat zijn de verschillen daartussen? En wat zijn de voordelen? In deze tekst zullen we daar uitgebreid op ingaan, zodat jij snel kunt bepalen wat de meest handige keuze is voor jouw situatie. Eerst het globale idee van een waterontharder. In leidingwater zit een grote hoeveelheid kalk, die destructief kan zijn voor je witgoed. Ook maakt het de was doen en de schoonmaak tot een vervelend karwei en het heeft zelfs weerslag op je gezondheid. Om de kalk uit je leidingwater te verwijderen kan je een waterontharder installeren. Die haalt dan het kalk uit je leidingwater, nog voordat er schadelijke effecten kunnen plaatsvinden. Zo is een waterontharder een investering in de netheid van je huis en de kwaliteit van je leven. Lees hieronder meer over de voordelen van een waterontharder.

Wat doet een waterontharder voor je?

Kalkrijk water leidt tot meerdere vervelende effecten in je badkamer, keuken en WC. Ook voor je gezondheid en schoonmaakwerk is het een goed idee om over te schakelen op zacht water uit een waterontharder. Hier in sneltreinvaart de voordelen die je kan verwachten van een waterontharder.

 • Geen aanslag van harde ketelsteen. Pannen, ketels en leidingen blijven vrij van deze hardnekkige, moeilijk te verwijderen kalksteenlaag.
 • Apparaten werken efficiënter en gaan minder snel stuk. Zacht water voorkomt het aankoeken van kalksteen in witgoed en andere apparaten. Hierdoor kosten ze minder stroom om te werken en gaan ze veel langer mee.
 • Briljant glanzende glazen, bestek en servies. Je pannen, servies en ander keukengerei is vrij van kalkranden en ziet er uit alsof het zo uit de verpakking komt.
 • Beter voor je huid. Je huid is minder snel rood, jeukerig en schilferig. Hij voelt soepel en zacht aan. Ook je haar krijgt zijn natuurlijke glans terug en is minder broos en breekbaar.

 

Wat de prijs van een waterontharder bepaalt

Er zijn twee hoofdcategorieën waterontharders. Sommige zijn relatief zuinig maar duur in de aanschaf. Dit zijn de volumegestuurde modellen. Elke waterontharder moet af en toe zijn filter schoonspoelen van kalk en andere verontreinigingen. Een volumegestuurde waterontharder gebruikt daarvoor maar weinig zout en spoelwater. Het alternatief is een tijdgestuurd model. Die is een stukje goedkoop bij aanschaf, maar maakt vrij slordig schoon en kost daardoor op maandbasis meer aan zout en water. Op de lange termijn is de duurdere variant dus de meest besparende variant.

Filter Volumegestuurde spoeling Tijdgestuurde spoeling
Verbruik zout en spoelwater weinig veel
Jaarlijks onderhoud €100,- €100,-
Aankoopprijs €750,- tot €1100,- €850,- tot €1300,-

 

Opties bij de aankoop

Op het gebied van waterontharders zijn een flink aantal opties, die voor jouw huis of bedrijfspand al dan niet nuttig kunnen wezen. Deze opties hebben hun weerslag op de levensduur, capaciteit en zuinigheid van je waterontharder. Hieronder een kort overzicht, zodat je weer waar er over gepraat wordt als je in de showroom staat.

 

 • Onderhoudscontract of niet? Een dergelijk contract biedt je de zekerheid dat je apparaat altijd goed werkt en zijn maximale levensduur kan bereiken. Vaak levert het je ook een korting op de prijs van het installeren van je waterontharder in IJsselmuiden op.
 • Zuinig met zout? Een elektronisch model gaat zuiniger om met spoelwater en onthardingszout. Ook zijn er modellen in de handel die heel nauwkeurig kunnen afmeten hoeveel zout ze aan het water toevoegen. Uiteraard ben je in dat geval per maand minder geld kwijt aan onthardingszout.
 • Simplex of duplex? Simplex modellen hebben één filter, dat af en toe moet worden gespoeld. In die tijd kunnen ze geen water ontharden. Duplex modellen daarentegen hebben twee filters, waarvan er altijd eentje in bedrijf is. Wil je dus gegarandeerd altijd de beschikking hebben over onthard water, kies dan voor een duplex model.
 • Hoe groot moet de inhoud zijn? Reken uit hoeveel zacht water er per dag in je huis of pand wordt gebruikt. Dit is de minimum capaciteit en inhoud die je waterontharder moet hebben. Een veel grotere tank heb je niet nodig, dan zit je nutteloos water te ontharden.

 

Aanbevelingen voor je waterontharder

 • Vul op tijd het zoutreservoir bij. Zonder zout kan de waterontharder niet werken. Veel mensen vergeten dit, omdat het reservoir maar eens in de paar maanden hoeft te worden bijgevuld. Vervolgens krijgen ze kalkaanslag en kalkkringen en denken dat hun waterontharder niet goed werkt. Zet eventueel een aantekening op je kalender of in je agenda als je het vergeetachtige type bent.
 • Je kan zelf het onderhoud verrichten. Dit is niet zo moeilijk als je denkt. Het is vooral een kwestie van alle onderdelen even nagaan op breuk of slijtage en het apparaat goed binnen en buiten reinigen. Op internet kan je hiervoor ook filmpjes met aanwijzingen vinden. Per jaar bespaart het schoonmaken van je eigen waterontharder je tientallen euro’s.
 • Bespaar op schoonmaakmiddelen. Zodra je een waterontharder in IJsselmuiden hebt laten installeren heeft je huis zacht water. Dat maakt zo goed schoon dat je acuut de helft minder wasmiddel, vaatwastabletten, zeep en wasverzachter kunt gebruiken als eerst. Toch wordt je textiel heerlijk zacht en fris en je servies en bestek streeploos glanzend schoon.
 • Installeer na vijf jaar een nieuw filter in de cilinder. Bij elke spoelbeurt wast er wat hars uit het filter van je onthardingscilinder(s). Om te zorgen dat het vermogen van je waterontharder niet kleiner wordt, kan je na vijf jaar een nieuw harsfilter van goede kwaliteit kopen en in de cilinder installeren.

Offertes bekijken

Er zijn zoveel waterontharders op de markt dat het onmogelijk om meteen de juiste waterontharder in IJsselmuiden op de kop te tikken. Bestel daarom een aantal offertes. Daarmee kun je snel en eerlijk en vergelijking maken en het juiste apparaat voor jouw situatie uitkiezen. We helpen je daarmee graag: klink op onderstaande button om nu, vrijblijvend, een paar offertes van populaire aanbieders op te vragen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat