Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Als je zacht water wilt dat vrij van kalk is, is het een goed idee om een waterontharder in huis te halen. Deze machine verwijdert het kalk uit je leidingwater en daarmee voorkom je een flinke reeks negatieve gevolgen door kalkaanslag binnen je huis. Door deze investering gaat je witgoed langer mee, is schoonmaken stukken eenvoudiger en zelfs je gezondheid ondervindt voordelen. Even een korte uitleg wat “kalk” eigenlijk is: het is de naam voor vrij zwevende deeltjes magnesium en calcium in water. In gebieden van ons land waar er veel van deze deeltjes in een liter water zitten, noemen we het water “hard”. Een waterontharder heeft een filter die met behulp van onthardingszout deze schadelijke deeltjes uit je leidingwater haalt. De voordelen hiervan bespreken we zo meteen. Ook informeren we je over de beste keuze voor een waterontharder, bespreken het kostenplaatje ervan en geven je een aantal tips voor het gebruik van het apparaat.

 

Problemen door kalk

 • Kalkwater dat verdampt laat zijn kalk achter op elk oppervlakte waar het mee in aanraking komt. De kalkaanslag zet zich vast op emaille, kranen, douche, badkuip, toilet en alle muren en vloeren van je sanitaire ruimtes en keuken. Ook borden, bestek en glazen vertonen kalksporen.
 • Kalk in douchewater zorgt dat je huid droog wordt en gaat jeuken. Schilfers en eczeem kunnen het gevolg zijn.
 • Ten derde en dit zie je minder goed: de levensduur van je apparaten gaat sterk achteruit. In elk apparaat met een warmte-element zet zich versneld een dikke laag kalk af. Deze elementen kunnen dan hun warmte niet meer goed kwijt en raken overhit. Het gevolg: een hoge stroomrekening door de inefficiëntie van het apparaat en uiteindelijk breken of doorbranden van het warmte-element. Het apparaat is dan total loss. Dit geldt voor duurder witgoed (vaatwasser, wasmachine) maar ook voor strijkijzers, waterkokers, de Senseo / Nespresso en nog meer apparaten.
 • Al deze problemen kunnen vermeden worden door de installatie van een waterontharder in huis.

 

Wat een waterontharder kost

Uiteraard wil je weten wat een waterontharder kost. Dat hangt af van een vrij eenvoudige keuze: of je een duurder, zuinige elektronisch model koopt, of een goedkoper, minder zuinig mechanisch model. Dat zit zo: het filter van een waterontharder moet regelmatig gespoeld (“geregenereerd”) worden, zodra het kalk via het riool afgevoerd wordt. De duurdere modellen doen dat zuinig en kosten dus weinig spoelwater en zout. De goedkopere modellen doen het minder zuinig en leveren dus veel kosten aan het spoelen op. Uiteraard zijn de duurdere modellen op de lange termijn een betere investering. Verder geldt in alle gevallen nog een bedrag van zo’n 200 euro als je je waterontharder in huis laat installeren door een expert, wat trouwens zeker aan te raden is. Bekijk de tabel hieronder om alle kosten op een rijtje te zien.

 

 

 

Type

Verbruikt stroom Uitgebreide regeneratie-functies Eenmalige installatiekosten  

Aankoopprijs waterontharder

Mechanisch nee nee € 200 vanaf €700
Elektronisch ja ja € 200 vanaf €900

Extra mogelijkheden voor je waterontharder

Als je een waterontharder koopt kan je besluiten om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Daar valt iets voor te zeggen, wat een waterontharder is van zichzelf al een vrij duur apparaat. Aan de andere kant kan je besluiten om extra geld te investeren in een waterontharder met speciale handige functies en het maximale uit je aankoop halen. Welke uitbreidingen zijn dan de moeite waard? Hier volgt een overzicht van de keuzes die je kunt maken als je een waterontharder in huis neemt en waar ze nuttig voor zijn.

 

 • Beter harsfilter. Dit zorgt ervoor dat je meer water kan ontharden binnen een minuut. Ook hoeft een goed filter minder snel ververst worden, wat je weer spoelwater en zout kost. Voor grotere huizen of horecagelegenheden is het zeker de moeite waard om te kijken wat de kwaliteit van het filter van de beoogde waterontharder is.
 • Compact of duo model. Een compact model is een waterontharder waarbij het zoutvat én de onthardingscilinder besloten zitten in dezelfde behuizing. Bij een duo model zijn ze gescheiden.
 • Sommige waterontharders kunnen tot op de gram nauwkeurig berekenen hoeveel zout ze moeten toevoegen aan hun cilinders. Uiteraard zijn deze machines een stuk zuiniger in het zoutgebruik dan de machines die altijd dezelfde hoeveelheid zout toevoegen.
 • Als je extra garantie wilt en daarmee de zekerheid dat je machine niet zonder vergoeding kapot gaat, kan je kijken naar een duurdere waterontharder. Deze heeft sowieso meestal een langere levensduur dan goedkopere modellen.

 

Een paar tips voor optimaal gebruik van je waterontharder

 • Ga na hoe hard je leidingwater is. Op internet kan je makkelijk vinden wat de waterhardheid in jouw omgeving is. Dit vertelt je wat het kalkgehalte van een liter leidingwater is en daarop kan je je waterontharder afstellen. De hardheid van water in Duitse hardheidsgraden) is overal anders; een paar kilometer verderop kan er veel zachter of harder water bestaan dan in jouw gemeente. Dat hangt van de waterbron van je waterleidingmaatschappij af.
 • Zelf het onderhoud verrichten. Met behulp van een instructie, die je makkelijk online kunt vinden, is het geen enkel probleem om jaarlijks je eigen waterontharder schoon te maken en na te kijken. Dit bespaart je flink wat onderhoudskosten door een monteur.
 • Zelf installeren. Dit is een stapje uitdagender, maar het kan ook zeker gebeuren. Als je de hoofdkraan weet te vinden en niet bang bent om een leiding aan te leggen, dan is het heel goed mogelijk om zelf je waterontharder in huis te installeren – en dat levert een flinke besparing op.
 • Tweedehands exemplaar kopen. Waterontharders zijn gemaakt voor de eeuwigheid, dus een gebruikt model heeft waarschijnlijk nog heel wat jaartjes leven in zich. Kijk hem goed na, maak hem schoon en je kunt voor iets meer dan honderd euro al in het bezit zijn van een prima waterontharder. Zoek het apparaat op online marktplaatsen, waar ze steeds vaker worden aangeboden.

 

Bekijk hier offertes voor waterontharders

Wij bieden een uitgebreide database met offertes aan. Die kan je bekijken om snel de beste keuze te maken voor een waterontharder in huis. Klik op deze button om vrijblijvend offertes te ontvangen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat