Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder kan huid en haren hun glans teruggeven en in betere conditie brengen. Dat kan, omdat hard water (met veel opgeloste kalk erin) je huid rood en droog maakt. Bestaande huidcondities zoals eczeem kunnen verergeren door het gebruik van hard water om te douchen of een bad te nemen. Het is dan fijn als je huis voorzien is van zacht (kalkarm) water. Hoe haalt een waterontharder het kalk uit je water? Kalk is de naam voor vrije ionen van de stoffen calcium en magnesium. Die zitten van nature in water en maken het “hard”. In een waterontharder zit een harsfilter, die deze ionen wegvangt en inwisselt voor onschadelijk natriumionen. Als resultaat is al het water in je huis nu zacht geworden. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op je gezondheid, maar ook op de werking en levensduur van een aantal apparaten in je huis en op de netheid van je interieur. In deze tekst leggen we uit wat de voordelen van een waterontharder zijn en welke keuzes je kan maken bij de aankoop ervan.

 

Wat verandert er als je een waterontharder neemt?

  • Je merkt direct dat je huid en haren fijner en gezonder aanvoelen. Dat komt omdat kalk de hoornlaag (keratine) van je lichaam stroef en breekbaarder maakt. Zo kan je last hebben van droge huid of eczeem, scheurtjes in lippen en slijmvliezen en stugge, lastige haren zonder dat je weet waar het aan ligt. Een waterontharder verbetert huid en haren: zacht water uit het apparaat heeft een heilzaam effect op de hoornlaag en maakt je haar weer soepel.
  • Je bespaart stroomkosten en kapotte apparaten doordat je apparaten veel lange meegaan. De kalk in hard water vormt namelijk na verloop van tijd een steenharde laag op de verwarmingselementen. Die gaan energie slurpen en geven er na een tijdje de brui aan. Daarom is het zachte water uit een waterontharder gezond voor het milieu en je portemonnee. De kalkaanslag in je apparatuur wordt tegengegaan en weer afgebroken zodra je een waterontharder installeert.
  • Je sanitair en servies zien er veel netter uit zonder vieze kalkafzettingen en kalkranden.

 

Welke kosten maak je voor een waterontharder?

De belangrijkste kosten voor een waterontharder maak je bij de aanschaf ervan. Je zult dan zien dat er twee globale categorieën waterontharder zijn: mechanische en elektronische. De mechanische zijn gemiddeld zo’n 200 euro goedkoper. Waar zit dat hem in? Dat komt door de wijze van spoelen. Een waterontharder spoelt om de zoveel tijd zijn filter vrij van kalk. Daarbij wordt spoelwater en regeneratiezout verbruikt. Een goedkopere mechanische machine spoelt regelmatig en dus verkwistend, zijn filter en verbruikt dus veel spoelwater en zout. De duurdere maar zuinigere optie is een elektronische waterontharder, die veel zuiniger omgaat met zijn grondstoffen en waar je dus over loop van tijd op bespaart. Het is niet zo dat één van deze types waterontharder op huid of haren een beter effect heeft, dus dit is puur een kwestie van kosten afwegen. De tabel hieronder geeft je een overzicht van de kosten voor de twee types waterontharder.

 

 

Soort waterontharder

Elektriciteit verbruik Installatie door expert Regeneratiezout verbruik  

Kosten

 

Elektronisch

0 200 Laag  

700-1000

 

Mechanisch

20 200 hoog  

800-1200

 

 

Wat zijn de extra mogelijkheden bij de aanschaf?

Ben je bereid om extra te investeren bij je aankoop? Of ga je liever met een zo goedkoop mogelijke waterontharder naar huis? Die beslissing kan je het beste maken als je weet wat voor extra functies er mogelijk zijn op dit terrein. De modellen waterontharder uit de hogere prijsklassen mogen dan duur zijn, ze bieden wel heel vaak opties die het gebruik van het apparaat een krachtige boost geven. We zetten ze hier kort uiteen. Lees ze even door, je kan altijd beslissen om ze links te laten liggen.

 

  • Duurdere machines hebben een langere levensduur en betere garantie. Het moge duidelijk zijn dat duurdere waterontharders meer solide gebouwd zijn dan exemplaren die tegen een budgetprijs worden verkocht. Een goede waterontharder gaat soms wel 25 tot 30 jaar mee, mits hij elk jaar een onderhoudsbeurt krijgt.
  • Energieverbruik verschilt per machine. Sommige waterontharders werken op netstroom of batterijen. Ze verbruiken niet heel veel stroom, maar over de loop van jaren kan deze kostenpost toch flink aantikken. Er zijn meer complexe waterontharders op de markt die puur op waterkracht werken, ofwel op de waterdruk van het water dat ze ontharden. Deze modellen zitten wel vaak in de wat hogere prijsklassen.
  • Duplex modellen kunnen gesplitst worden. Duplex waterontharders bestaan uit meerdere onderdelen: een zouttank en een onthardingskamer. Die zijn slechts verbonden door middel van een slang en vallen dus in twee stukken te delen. Dat is ideaal als je twee kleinere ruimtes hebt om je waterontharder in op te bergen.

 

Tips voor een optimale werking

  • Stop met het gebruik van schadelijke schoonmaakmiddelen. Omdat je sanitair geen last meer heeft van moeilijk weg te poetsen kalkranden, kan je stoppen met antikalkmiddelen, schoonmaakazijn en dergelijke agressieve reinigingsmiddelen. Een milde ecologische reiniger is nu voldoende om je badkamer en WC weer stralend te maken.
  • Pas je wasmiddelgebruik aan. De voordelen van een waterontharder voor huid en haren zijn groot: niet alleen is kalkvrij water perfect voor je huid, maar je hoeft ook minder irriterende wasmiddelen gebruiken. Je textiel wordt even schoon met de helft van het wasmiddel en wasverzachter zodra je een waterontharder geïnstalleerd hebt.
  • Ga na hoe hard je kraanwater is. Dat kan je doen door contact te zoeken met je waterbedrijf. Die weten wat de hardheid van hun water in Duitse hardheidsgraden is en met deze info kan je de instellingen van je waterontharder optimaliseren.
  • Onderhoud je machine regelmatig. Om maximale levensduur te garanderen en de opbouw van schadelijke micro-organismen tegen te gaan, is het een goed idee om je waterontharder regelmatig te ontsmetten.

 

Offertes kan je hier aanvragen

Wij bieden je inzicht in een groot aantal vrijblijvende offertes van populaire aanbieders. Daardoor kan je snel een goede vergelijking maken tussen de merken en de ideale waterontharder voor je huid vinden. Klik op deze link en vraag snel offertes aan.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat