Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder op de hoofdkraan aansluiten is niet eenvoudig. Laat dit bij voorkeur door een vakman met ervaring doen. De reden dat een waterontharder op de hoofdkraan moet worden aangesloten, is dat al het leidingwater in je huis op die manier onthard wordt. We zullen in de rest van dit artikel meer vertellen over de installatie van een waterontharder. Eerst een stukje theorie. De reden om een waterontharder te installeren, is dat hard water (water met een hoog kalkgehalte) schade kan aanrichten aan je witgoed, het huishouden bemoeilijkt en zelfs invloed heeft op je gezondheid. Om het water in je huis te ontharden, vervangt een waterontharder het schadelijke kalk door natriumzouten via een filter. Het zachte water dat daardoor ontstaat is ideaal voor gebruik in huis. Dit artikel wil je helpen om een goede keus te maken uit de verschillende soorten waterontharders. We kijken naar de kosten van de verschillende types en de voor- en nadelen daarvan.

 

De voordelen van een waterontharder

Als je een waterontharder op de hoofdkraan aansluit, heeft je hele huis onthard water. Daar zitten een aantal voordelen aan.

  • Je huishoudelijke apparaten gaan langer mee. Wasmachines, waterkokers, afwasmachines en dergelijke bevatten waterverhitters. Kalk vormt een dikke afzetting rond waterverhitters. Die verbruiken dan veel meer stroom en branden uiteindelijk stuk.
  • Aanslag op de wanden en muren van je badkamer en harde kalkringen op je kranen en wastafel zijn verleden tijd. Het verwijderen van deze vorm van kalk kost veel kracht en tijd. Je kunt antikalkspray en verwante middelen gebruiken. Die vormen helaas wel een aanslag op het milieu. Een waterontharder zorgt ervoor dat dit vervelende schoonmaakwerk overbodig wordt en dat je sanitair er altijd stralend en helder uitziet.
  • Met een waterontharder wordt je huid direct gezonder en zachter. Ook je haar wordt dan snel weer soepel en glanzend. Kalk in water is namelijk ongezond voor je huid. Die kan droog, rood en geïrriteerd raken en aandoeningen zoals psoriasis en eczeem treden op.

 

De twee soorten waterontharders en hun prijs

In de handel zijn zowel elektronische waterontharders als mechanische waterontharders te vinden. Dat zijn eigenlijk de twee opties om een waterontharder te kopen. Wat is het verschil daartussen? Je moet weten dat waterontharders een filter hebben dat regelmatig geregenereerd (schoongespoeld) wordt door de machine. De duurdere elektronische machines doen dat onregelmatig en zuinig, de goedkopere mechanische exemplaren doen dat met vaste tussenposen en onzuinig. Hierdoor is een elektronisch apparaat op de lange termijn een betere investering, omdat je minder kwijt bent aan spoelwater en aan regeneratiezout. Overigens kosten die elektronische apparaten wel stroom om te functioneren. Onderstaande tabel biedt een overzicht met de gemiddelde kosten van elke post in euro. Hierbij is niet inbegrepen het inhuren van een expert om je waterontharder op de hoofdkraan te installeren, wat eigenlijk altijd wel een goed idee is.

 

 

Soort waterontharder

 

Kosten (gemiddeld)

Stroomverbruik (jaar) Installatie Regeneratiezout
 
Elektronisch  

1000

20 200 20
Mechanisch  

800

0 200 50

 

 

Extra mogelijkheden

Je kunt, als je een waterontharder gaat aanschaffen, proberen om met zo’n voordelig mogelijk model naar huis te gaan. Daar valt iets voor te zeggen, want een waterontharder is geen goedkoop apparaat. Toch is het de moeite waard om even te kijken naar de verschillende mogelijkheden die waterontharders uit de hogere prijsklassen bieden. Daar zitten namelijk een paar modules bij die ervoor zorgen dat je apparaat zuiniger werken, langer meegaan of beter functioneren. Hieronder hebben we ze in een lijstje gezet.

 

  • Harsfilters van betere kwaliteit werken sneller en kunnen meer water ontharden. Ook kunnen deze filters langer doorwerken zonder ververst te worden. Daardoor bezuinig je op spoelwater en onthardingszout.
  • Duo modellen bestaan uit twee onderdelen. Dat maakt ze ideaal om in twee verschillende ruimtes neer te zetten, als je bijvoorbeeld wat kleiner behuisd bent. Je kunt het ene deel (de cilinder) van de waterontharder aan de hoofdkraan aansluiten en het zoutvat in een kamer enkele meters daar vandaan
  • Sommige waterontharders werken op waterdruk van hun eigen water. Daardoor hoef je geen geld te besteden aan batterijen of aan netstroom.
  • Duplex waterontharders leveren altijd zacht water, omdat ze twee cilinders hebben. Een simplex model levert soms geen zacht water, omdat het zijn enige cilinder aan het schoonmaken is.
  • Duurdere modellen hebben een langere levensduur. De beste waterontharders kunnen wel 25 tot 30 jaar meegaan. Ook bieden deze modellen een betere garantie.

 

Adviezen voor je waterontharder

 

  • Tweedehands modellen gaan vaak nog jaren mee. Op online marktsites vind je gebruikte waterontharders soms voor een fractie van de nieuwwaarde. Als je zo’n apparaat goed schoonmaakt en de waterontharder op de hoofdkraan aansluit, kan je voor een schijntje jarenlang genieten van zacht water.
  • Vul regelmatig de zouttank bij. Sommige mensen vergeten om af en toe onthardingszout bij te vullen (het hoeft maar eens in de twee of drie maanden te gebeuren) en hebben dat pas door als er kalkkringen en dergelijke narigheid optreedt.
  • Overweeg om zelf onderhoud uit te voeren. Het onderhoud van een waterontharder is niet heel moeilijk. Bekijk een tutorial op internet en je weet waarschijnlijk voldoende om je apparaat in topconditie te houden. Daarmee spaar je de kosten van een monteur uit.
  • Vind de lokale hardheid van het leidingwater. Dit vertelt je hoe hard je leidingwater is en zorgt dat je je waterontharder optimaal kan afstellen. De waterhardheid zegt hoeveel kalk er in het water zit en hangt af van het innamepunt van je waterleidingbedrijf. De hardheid van het water van de provincie geeft je daarom niet perse juiste informatie over je eigen waterhardheid.
  • Installeer na een paar jaar een vers harsfilter. De kern van je waterontharder is het harsfilter. Dat gaat niet eeuwig mee: kleine hoeveelheden hars lossen op in het spoelwater. Daardoor vermindert het vermogen om kalk op te nemen. Breng daarom eens in de vier a zes jaar een nieuw filter in de waterontharder aan.

 

Offertes aanvragen doe je hier

Wij bieden een uitgebreide database aan, waarin je snel de perfecte waterontharder voor aan de hoofdkraan vindt. Download vrijblijvend offertes van een aantal populaire dealers en leg ze naast elkaar. Vraag ze aan via deze link.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat