Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wat voor effecten kan een waterontharder op hoge bloeddruk hebben? Daarvoor moeten we even uitleggen wat zo’n machine doet. In gebieden van ons land met een hoge concentratie opgelost kalk in het water wordt vaak een waterontharder geïnstalleerd, om de negatieve effecten van een hoog kalkgehalte te beperken. Om dat te doen wisselt de ontharder de kalkdeeltjes via een filter in voor natriumdeeltjes. De natriumdeeltjes komen uit het onthardingszout dat in de machine gebruikt wordt.

Nou mogen mensen met een hoge bloeddruk liever zo min mogelijk natrium binnenkrijgen. Gelukkig is er een oplossing waardoor je in dat geval toch gewoon gebruik kan (blijven) maken van een waterontharder: het gebruik van kaliumchloride als onthardingszout. Hierdoor komt er geen natrium in het ontharde water. Lees meer over de verschillende types van waterontharder en het gebruik ervan door mensen met een hoge bloeddruk.

 

Effecten van kalk

  • Kalk vormt een harde, lelijke laag aanslag in je sanitair: op Wc-potten, badkuipen, douches, spiegels en kranen. Om de kalkafzetting weer weg te krijgen moet je flink boenen met schuursponzen of borstels, of je toevlucht zoeken bij bijtende ontkalkers.
  • Kalk irriteert je huid en zorgt dat deze rood en droog is na het douchen. Problemen als eczeem en psoriasis kunnen door kalkhoudend water erger worden.
  • De echte problemen beginnen als kalkhoudend water in aanraking komt met de verwarmingselementen van apparatuur. Door de hitte zet zich versneld een laagje kalk af, elke keer als je het apparaat gebruikt. Het gaat om strijkijzers, koffiezetters, wasmachines, waterkokers, stoomovens, vaatwassers en vergelijkbare apparaten. Door de kalklaag kan het warmte-element in het apparaat zijn hitte niet goed afgeven. Op korte termijn vreet dat stroom: je verspilt energie doordat de kalk de werking van het apparaat blokkeert. Op langere termijn wordt het metaal van het element zwak door de toegenomen hitte erin en brandt door. Het apparaat is dan defect.

 

Tarieven voor waterontharders

Om te weten wat een waterontharder kost is het goed om te weten dat er ook periodieke kosten gelden. Elke waterontharder moet namelijk eens in de zoveel tijd regeneratie ondergaan. Daarbij wordt het filter van kalk gereinigd met behulp van spoelwater en regeneratiezout. Bij de aanschaf van een waterontharder heb je eigenlijk twee opties. Je kunt een goedkopere mechanische machine nemen en veel kwijt zijn aan regeneratiekosten, of een duurdere elektronische machine die daar zuiniger in is. De mechanische waterontharder is goedkoper in de aanschaf, maar op de langere termijn heb je natuurlijk minder kosten aan de zuinige elektronische types. Bepaal zelf wat het meest geschikt is in jouw situatie. Onthoud overigens bij de aanschaf van regeneratiezout dat natriumzouten niet geschikt zijn voor waterontharders met een hoge bloeddruk. Mensen met deze conditie moeten het veilige kaliumchloride gebruiken in hun waterontharder.

 

Kenmerk Type Mechanisch Elektronisch
Stroomverbruik? nee ja
Regeneratie? weinig opties veel opties
Verbruik regeneratiezout? veel weinig
Aankoopprijs (€) 500-800 700-1100

 

Als je een waterontharder aankoopt, zul je merken dat de apparaten wijd uiteenlopen wat prijs en mogelijkheden betreft. Je kunt beslissen dat een simpele waterontharder al wel duur genoeg is en het daarbij laten. Aan de andere kant kan je besluiten om extra geld te steken in een premium model en maximaal te profiteren van de extra modules die deze machines bieden. In dat geval wil je natuurlijk weten welke uitbreidingen de moeite waard zijn en welke niet. Hieronder hebben we de belangrijkste extra’s op de markt uiteen gezet.

 

  • Betere filters leveren je meer capaciteit en hoeven minder vaak ververst te worden. Kijk naar de kwaliteit van je harsfilter en de hoeveelheid hars erop en vergelijk die met de gegevens van andere modellen.
  • Waterontharders kunnen op netstroom werken of op waterdruk. En de versies op netstroom zijn niet altijd beter. Sommige van de duurste, meest geavanceerde waterontharders op de markt werken puur en alleen op waterkracht. Wat uiteraard gevolgen heeft voor je stroomverbruik.
  • Een compact model bestaat uit één deel. Een duo model waterontharder bestaat uit twee losse tanks, die eventueel op verschillende locaties geïnstalleerd kunnen worden. Ideaal als je kleinbehuisd bent en toch een waterontharder wilt. Het tegenovergestelde is een compact model, waarbij alle onderdelen netjes in één behuizing zijn ondergebracht.
  • Zoutgebruik varieert per machine. Sommige waterontharders kunnen heel nauwkeurig berekenen hoeveel zout ze per keer moeten gebruiken, andere doen dat min of meer uit de losse pols. In het laatste geval kan je erop rekenen dat je meer zout kwijt bent in een bepaalde periode. Als je een waterontharder met hoge bloeddruk wilt gebruiken zul je kaliumchloride als reinigingszout moeten gebruiken. Deze stof is redelijk aan de prijs vergeleken met normale natriumzouten in andere waterontharders.

 

Tips voor optimaal gebruik

  • Laat je waterontharder installeren en onderhouden door een lokaal bedrijf. Daardoor heb je lagere voorrijkosten en bovendien houd je het geld binnen de lokale economie.
  • Als je een tweedehands waterontharder vindt, overweeg dan om die te kopen. Waterontharder zijn geen wegwerpartikelen. Een gebruikt exemplaar kan soms nog heel veel jaar prima werken. Laat het apparaat eventueel nakijken door een monteur, maak het goed schoon en je kunt heel goedkoop uit zijn.
  • Pas je wasmiddelgebruik Nadat je in het bezit bent gekomen van een waterontharder kan je gebruik van wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter halveren. Zo sterk is de kracht van zacht water, dat je spullen veel beter reinigt dan hard water.
  • Vergeet niet om het onthardingszout (kaliumchloride voor waterontharders als je hoge bloeddruk hebt!) regelmatig bij te vullen. Als je dit niet doet, kom je alsnog misschien zonder zacht water te zitten.
  • Vraag informatie op over de hardheid van je water. Die kan per gemeente verschillen en hangt af van het tappunt van jouw waterleidingmaatschappij. De hardheid van je water is handig om je waterontharder goed af te stellen en anders en geeft aan hoeveel onthardingszout je nodig hebt.

 

Offerte zien? Download hier

Wij bieden een uitgebreide database aan waarin je offertes vindt voor waterontharders van verschillende merken en aanbieders. Door die te vergelijken vind je snel de ideale waterontharder als je hoge bloeddruk hebt. Klik op onderstaande button en maakt snel de beste keuze.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat