Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Op zoek naar een waterontharder in Hasselt? Er zijn veel verschillende aanbieders en ook veel verschillende soorten van dit apparaat verkrijgbaar. Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. Voordat we ingaan op de voordelen van een waterontharder op je huishouden, eerst een stukje theorie. Een waterontharder maakt van hard water zacht water. Hard water is een term voor water met een hoog gehalte opgelost kalk. Dit kalk kan nare gevolgen hebben: het laat sporen achter in je sanitair, op je ruiten en servies; het is slecht voor je witgoed en het bemoeilijkt schoonmaakwerk. Het kalk wordt door een waterontharder uit je leidingwater gefilterd, waardoor je onschadelijk zacht water krijgt. Om te weten of jouw leidingwater hard of zacht is, kan je naar de informatie van je lokale waterleidingbedrijf kijken. In Hasselt is een waterontharder handig, omdat je hier redelijk hard water hebt. In de rest van deze tekst leggen we je uit welke soorten waterontharder er zijn en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw huishouden.

 

Wat een waterontharder voor je doet

Weinig apparaten in huis hebben zoveel invloed als een waterontharder. Dat komt omdat water nodig is voor zoveel verschillende taken in huis: schoonmaken, de was doen, koken, douchen, spoelen enzovoort. Al die taken worden makkelijker met zacht water in plaats van hard water.

 • Om te beginnen merk je het effect als het huishouden doet. De vieze, moeilijk te verwijderen kringen en laagjes op wastafels, badkuipen en kranen komen ook door kalkaanslag. Ze eraf boenen met azijn en schuurmiddel is een nare klus en met het gebruik van kalkspray doe je de natuur – en je eigen neus en ogen – niet bepaald een plezier. Dit is niet langer een probleem als je een waterontharder in Hasselt koopt.
 • Je huid en haar worden gezonder en glanzender. Kalk kan ervoor zorgen dat je huid rood, jeukerig en geïrriteerd raakt na het douchen.
 • Je apparaten gaan langer mee. Dikke lagen kalkaanslagen verwoesten de waterverhitters in witgoed, waardoor het apparaat ongemerkt stroom verspilt en daarna defect raakt.

 

De gemiddelde kosten van een waterontharder

Behalve de eenmalige kosten voor de aanschaf van een waterontharder in Hasselt gelden er ook periodieke kosten. Een waterontharder kan namelijk zijn werk alleen goed blijven doen als er regelmatig spoeling van het filter plaatsvindt. Dit wordt gedaan door spoeling met water en verbruikt regeneratiezout. Je kan je voorstellen dat de kosten van deze spoeling hoger worden naarmate er vaker gespoeld wordt. Dat is het geval bij de goedkopere mechanische waterontharders: het filter wordt regelmatig en vaak gespoeld, waardoor er veel periodieke kosten optreden. De elektronische waterontharders daarentegen zijn duurder, maar spoelen veel zuiniger, waardoor de periodieke kosten lager uitvallen. De keuze is aan jou. Een mechanische waterontharder kost zo’n 750 a 1000 euro, een elektronische kost zo’n 200 euro meer. De kosten van de installatie zijn hierbij niet inbegrepen; laten installeren door een vakman  (altijd aan te raden) kost rond de 150 euro.

 

 

Type

 

Aanschaf

Stroomverbruik Spoeling Regeneratiezout
Mechanisch  

€750 – €1000

Tijdgestuurde regeneratie Hoog verbruik
Elektronisch  

€850 – €1300

+ Volumegestuurde regeneratie Laag verbruik

 

Opties voor waterontharders

Als je een beslissing gaat maken over het type waterontharder dat je wilt kopen, kijk dan eerst even naar dit lijstje. Het is een overzicht van nuttige functies die je helpen om het maximale uit je waterontharder te halen. Sommige zul je overbodig vinden, maar andere zijn misschien net een eigenschap die je graag terugziet in je waterontharder in Hasselt. Dat kost misschien extra geld bij de aanschaf, maar op de lange termijn heb je er misschien veel voordeel van.

 

 • Betere harsfilters verhogen de capaciteit en zorgen voor zuinigere omgang met zout en spoelwater.
 • Duo modellen kunnen gesplitst worden in twee onderdelen en daarom in twee aparte ruimtes worden aangebracht.
 • Duplex waterontharders werken constant door met het produceren van zacht water, terwijl simplex modellen tijdens de regeneratie geen zacht water kunnen produceren.
 • Sommige waterontharders werken op netstroom, andere hebben batterijen nodig. Sommige apparaten hebben alleen maar waterdruk nodig om hun werk uit te voeren. Uiteraard is dit gunstig voor je elektriciteitsverbruik.
 • Duurdere modellen hebben een langere levensduur (tot wel 30 jaar) en betere garantie. Voorwaarde is dan wel dat ze af en toe onderhouden worden door een monteur met vakkennis.

 

Adviezen bij het gebruik van een waterontharder

 • Zoek eerst een tweedehands Een gebruikte waterontharder wordt in Hasselt soms al voor zo weinig als 100 euro aangeboden. Omdat de apparaten duurzaam zijn, kunnen ze dan nog jarenlang meegaan en je huis van zacht water voorzien. Tip – laat het apparaat dan wel reinigen en nakijken door een specialist.
 • Bespaar op schoonmaakmiddelen, gebruik de helft. Zacht water is veel beter voor de was en afwas dan hard water. Daardoor kun je nu volstaan met de helft van de dosis reinigingsmiddelen als je je kleding was, je servies in de vaatwasser doet of wasverzachter aan je textiel wilt toevoegen.
 • Ga na hoe hard het water uit jouw kraan is. Dat verschilt per waterleidingsbedrijf en hangt af van hun innamepunt; de waterhardheid van je buurtgemeente zegt dus niks over de lokale hardheid. Deze informatie valt online op te zoeken en zorgt dat je je waterontharder perfect af kan stellen.
 • Installeer om de zoveel jaar een nieuw filter. Het harsfilter, de kern van je waterontharder, degradeert over de loop van de jaren. Er verdwijnt elke spoelbeurt een miniem beetje hars van, maar dat zorgt er na verloop van tijd voor dat je waterontharder minder goed zijn werk kan doen. Het advies is daarom om elke vijf jaar een nieuw filter te installeren.

 

Offertes vergelijken doe je met onze database

Het kiezen van de beste waterontharder in Hasselt is ingewikkeld: de dealers vechten elkaar de tent uit en doen de ene mooie aanbieding na de andere. Wat is nu het beste apparaat en welke heeft de voordeligste prijs? Kijk in onze database met offertes en je weet het. Vraag geheel vrijblijvend een aantal offertes aan en maak snel een goede vergelijking. Offertes aanvragen doe je via deze knop.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat