Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder met hars is een apparaat om het water in je huishouden van kalk te ontdoen. Kalk heeft een flink aantal uitgesproken slechte effecten. Een waterontharder met harsfilter haalt de kalk uit je water voordat het schade kan aanrichten. Even wat uitleg daarover: “kalk” is de term voor vrije calcium- en magnesiumdeeltjes in water. Is het kalkgehalte van water hoog, dan noemen we het water “hard”. Dit harde water komt van nature in sommige plekken van Nederland voor en de waterleidingmaatschappij verwijdert zelf niet de kalk eruit. Waterontharder met hars filteren het kalk uit het leidingwater en zorgen zo voor “zacht” water. Dat is veel beter voor je was, je apparaten en zelfs je gezondheid. We bespreken in dit artikel de voordelen van een waterontharder, bespreken de verschillende types ontharder die er op de markt zijn en vertellen je waarop je moet letten bij de aanschaf van een apparaat.

 

De voordelen van een waterontharder

 • Zacht water helpt je energie en geld te besparen, je apparatuur gaat aanzienlijk langer mee en zelfs je gezondheid wordt beter. Dit zijn de voordelen van een waterontharder met hars.
 • Makkelijker schoonmaken. Je huishouden valt gewoon niet netjes en blinkend te houden met hard water. WC en badkamers, vertonen al snel de ontsierende randjes en kringen van opgedroogd kalkwater. Dat staat smerig en is erg lastig te verwijderen. Ook de vaat doen met hard water kan tot frustratie leiden: bestek en glazen die net uit de vaatwasser komen zien er meteen smerig uit.
 • Beter voor je witgoed. De verhitters in je witgoed raken bedekt met een dikke laag kalk en verwarmen dan het water niet meer goed. Ze gaan steeds meer stroom verbruiken en gaan uiteindelijk kapot door oververhitting. Dan is je apparaat (wasmachine, vaatwasser) defect.
 • Gezonder voor je huid. Kalk kan leiden tot een droge huid met roodheid en jeuk. Met zacht water wordt je huid snel weer gezond, kalm en soepel.

 

De prijs van een waterontharder

Een waterontharder is geen goedkoop apparaat. Je kunt op de aanschafprijs beknibbelen door een zogenaamd tijdgestuurd model te kopen. Het nadeel is wel dat dit model vrij hoge kosten voor het spoelen met zich meebrengt. Om de zoveel tijd moet in een waterontharder het hars in het filter namelijk gereinigd worden van kalk. De tijdgestuurde modellen doen dat vrij vaak en gebruiken dus veel spoelwater en zout. Je kunt er ook voor kiezen om een volumegestuurd model te kopen. De prijs hiervan is hoger, maar dit model biedt uitgebreide opties om zelf te bepalen wanneer het harsfilter gespoeld wordt. Daardoor is de machine zuiniger en beter voor het milieu. Wel kost dit apparaat dan een extra maandbedrag, omdat het werkt op netstroom. Hieronder zie je deze en bijkomende kosten weergegeven in een tabel.

 

Type waterontharder Tijdgestuurd Volumegestuurd
Opties beperkt uitgebreid
Installatie € 180 € 180
Stroomverbruik per jaar nee ja
Onderhoud per jaar € 60 € 60
Aankoop vanaf € 450 € 700

 

Mogelijkheden bij aankoop

Er is een groot verschil in prijs tussen de verschillende soorten waterontharders. De hele goedkope modellen bieden uiteraard minder gebruiksgemak en minder mogelijkheden om bijvoorbeeld zuiniger te werken. Als je daarentegen wilt investeren in een relatief dure waterontharder, dan krijg je de keus uit veel modules die je apparaat een boost geven. Wat zijn in dat laatste geval de uitbreidingen waar je echt iets aan hebt en waar je naar kunt zoeken bij je aanschaf?

 

 • Duplex model. Elke waterontharder met hars in de filter moet af en toe zijn filter verversen. Terwijl dat gedaan wordt kan je zonder zacht water komen te zitten en toch last krijgen van alle ongemakken van hard water. Een oplossing is om een duplex model te nemen: deze modellen hebben een dubbele cilinder en dus ook een dubbel filter. Als het ene filter ververst wordt, gaat het andere door met water ontharden.
 • Hogere capaciteit. Hoe groter je huis of bedrijf en hoe meer medewerkers of machines er gebruik maken van water, hoe hoger de capaciteit van je waterontharder zou moeten wezen. Je waterverbruik per dag kan je uitrekenen met behulp van gegevens van je waterbedrijf.
 • Compact of duo model. Heb je weinig ruimte om een waterontharder te installeren? Is het handiger om de onderdelen van het apparaat in verschillende ruimtes te stallen? Kijk dan naar een duo model. Hierbij zijn de zouttank en de cilinder gescheiden en kunnen in verschillende plekken worden neergezet.

 

Adviezen voor het gebruik

 

 • Op tijd onthardingszout toevoegen. Soms wordt dit vergeten omdat het zo weinig hoeft te gebeuren: eens in de paar maanden hoef je maar zout toe te voegen aan je waterontharder. Zet dit in je agenda, want zonder zout werkt de machine niet en zit je alsnog met schadelijk hard water.
 • Zoek op wat de lokale waterhardheid is. Deze informatie kan je online vinden en is nuttig voor de juiste afstelling van je waterontharder. De hardheid van water (in Duitse hardheidsgraden) is voor elke waterleidingmaatschappij anders en geeft aan hoeveel kalk er in een liter water opgelost is. Daardoor weet je ook hoeveel onthardingszout je nodig hebt. Meestal staat er in de handleiding van de waterontharder hoe je de juiste instelling vindt op basis van de hardheid van het leidingwater.
  Halveer je wasmiddelgebruik. Dit geldt voor de was, de afwas en het schoonmaken. Al deze dingen gaan met zacht water zoveel makkelijker dat je maar liefst de halve dosis schoonmaakmiddel kan weglaten. Toch krijg je een streeploos sanitair en servies en heerlijke zachte kleding. Bonus is dat je ook geen irriterende ontkalkers en andere agressieve schoonmakers meer in de rondte hoeft te spuiten.
  Upgrade je filter. Een waterontharder met hars gaat beter werken als je na een paar jaar gebruik een nieuw filter aanschaft. Dit hoeft niet duur te zijn en het nieuwe filter is gemakkelijk te vervangen. Zo bereik je een maximale werking van je apparaat.

Wil je offertes bekijken?

Wij bieden in onze database offertes voor de groter aanbieders aan. Download snel en vrijblijvend offertes en kies de ideale waterontharder met hars voor jouw situatie. Klik gewoon op deze link.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat