Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Op zoek naar een waterontharder in Harlingen? Dat is verstandig, want hard water brengt een flink aantal problemen met zich mee. Het zorgt voor vieze aanslag in het sanitair, kapot witgoed en zelfs problemen met de gezondheid. Wij kunnen je advies geven om de juiste waterontharders in Harlingen te vinden. Eerst even water hard water eigenlijk is: water met teveel kalk wordt hard water genoemd. De hardheid van water wordt weergegeven in Duitse graden hardheid (°D). Je kunt bij je waterleidingmaatschappij opzoeken hoe hard het water in jouw omgeving is. Als dat boven een bepaalde waarde is, treedt er kalkaanslag op. Je kan dan een waterontharder installeren, die je water zacht maakt. Daarbij wordt het schadelijke kalk door het apparaat verwijderd met behulp van onthardingszout. Dit gebeurt voordat het water je huishouden binnenkomt, dus alle water dat je binnen je huis gaat gebruiken zal zacht zijn en niet meer voor vervelende effecten zorgen. Lees verder om kennis te maken met waterontharders en de verschillende apparaten die je kunt krijgen.

 

De problemen die hard water veroorzaakt

 • Als je water te hard is, merk je dat het meest direct door de vieze kringen en randjes die het achterlaat op witte en glanzende oppervlakten. Wastafels en kranen gaan er snel smerig en onverzorgd uitzien, net als de muren en de vloer van sanitaire ruimtes.
 • Ten tweede merk je het aan je huid, die snel droog en geïrriteerd aanvoelt. Kalk zet zich af op de hoornlaag van de huid. Dit zorgt voor droogheid, jeuk en een rode huid. Bestaande huidproblemen (psoriasis, eczeem en dergelijke) worden erdoor verergerd. De huid voelt ruw en stug aan. Ook het haar heeft te lijden onder de opgeloste kalk.
 • Ten derde en deze is gemeen: apparaten met waterverhitters hebben een aanzienlijk korter leven. Kalk vormt een isolerende laag rond de waterverhitters, waardoor die stroom gaan vreten en daarna doorbranden. Dan heb je geen andere keuze dan een nieuwe wasmachine of vaatwasser kopen. Dit kan je voorkomen door een waterontharder in Harlingen te kopen.

 

Welke kosten een waterontharder meebrengt

Er zijn twee types waterontharder in Harlingen op de markt. De eerste, tijdgestuurde waterontharders, zijn nogal kwistig met spoelen en daardoor minder zuinig. Daar staat tegenover dat ze wel aanzienlijk goedkoper zijn in de aanschaf. De tweede soort, volumegestuurde waterontharders, zijn veel zuiniger in gebruik omdat ze elektronica met geavanceerde spoelfuncties bezitten. Deze types zijn behoorlijk duur in de aanschaf en kosten elektriciteit om te werken, maar op de lange termijn ben je er wel goedkoper mee uit. Ook geldt de regel dat een waterontharder eens per jaar moet worden nagekeken. Dit is belangrijk om ontstane gebreken te verhelpen, om het apparaat goed te reinigen (zodat zich geen schadelijke bacteriën ophopen) en om het kalkfilter eventueel te vervangen. Ten slotte kan je er nog voor kiezen om het apparaat te laten installeren door een vakman op dit gebied. Onderstaande tabel laat je al deze kosten zien.

 

Model Prijs vanaf Installeren vanaf Onderhoudskosten Elektriciteitsverbruik Flexibiliteit en functies
Tijdgestuurd € 420 € 180 € 60 nee weinig
Volumegestuurd € 820 € 180 € 60 ja veel

 

Opties voor je waterontharder

Vraag je je af wat de beste keuze voor jou is? Hoe duurder een waterontharder is, hoe meer functie hij biedt. Dat kunnen functies zijn die perfect zijn voor jouw wensen, of compleet overbodige toeters en bellen. Kies in de lijst de opties die jij wel of niet bij je waterontharder in Harlingen wilt hebben.

 

 • Kwaliteit van het harsfilter. Een beter harsfilter leidt tot hogere efficiëntie. Je waterontharder kan meer water ontharden voordat het filter moet regenereren en het filter kan meer water per seconde kalkvrij maken. De beste filters zijn voorzien van hars van uitstekende kwaliteit.
 • Sommige waterontharders werken alleen met waterdruk. Dat zijn vaak niet de duurste modellen. Heb je een waterontharder nodig met een hogere capaciteit, kies dan voor een exemplaar dat op netstroom werkt.
 • Hoe meer geld je in je waterontharder investeert, hoe groter de kans dat die een flink aantal jaar meegaat. De speciale aanbiedingen van obscure Aziatische merken kan je beter links laten liggen, als je een tijdje plezier wilt hebben van je machine.
 • Duplex model. Een duplex model produceert constant zacht water, terwijl een simplex model soms zijn filter moet verversen en dan geen zacht water kan genereren. Als je geen moment hard water uit de kraan wilt, kies dan een duplex model.

Tips voor het beste gebruik van een waterontharder

 

 • Installeer zelf je waterontharder. Dit kan je uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf, maar het is niet moeilijk. Als je ooit een tang hebt vastgehouden kan je vermoedelijk zelf je waterontharder installeren. Sluit de hoofdkraan aan, bepaal de juiste plek voor het apparaat en ga aan de slag.
 • Koop een tweedehands exemplaar. Een gebruikte waterontharder in Harlingen vinden is goed mogelijk en kan je een uitstekend apparaat opleveren voor minder dan tweehonderd euro. Omdat waterontharders erg lang meegaan is het nu een kwestie van schoonmaken en testen en waarschijnlijk heb je dan een machine die jarenlang je water feilloos onthardt.
 • Gebruik geen schadelijke schoonmaakmiddelen. Omdat je nu zacht water in huis hebt, hoef je geen agressieve bijtende middelen gebruiken om je huishouden te doen. Gebruik bij voorkeur milde, ecologische schoonmaakmiddelen en je zult zien dat je daarmee alles perfect schoon krijgt.
 • Meet je waterhardheid. Te weten komen hoe hard je water is kan je doen door een testkit te kopen. Dit vertelt je hoeveel kalk er in je leidingwater aanwezig is en biedt een aanknopingspunt om je waterontharder optimaal in te stellen. Ook kan je de waterhardheid (in Duitse hardheidsgraden) bij je waterleidingmaatschappij opvragen.

Offertes vind je hier

Het uitkiezen van de beste waterontharder in Harlingen is helemaal niet eenvoudig: de dealers vechten elkaar de tent uit en doen de meest uiteenlopende aanbiedingen. Hoe vind je nou het beste apparaat voor de beste prijs? Simpel: vergelijk een paar offertes. Via onze database kan je snel een aantal offertes van verschillende dealers downloaden en vergelijken. Klik gewoon op onderstaande link.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat