Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Op zoek naar een waterontharder handleiding? Er zijn veel verschillende merken waterontharders in de handel en verschillende soorten. Een duplex waterontharder werkt net iets anders dan een simplex en de verversing van het apparaat kan tijd- en volumegestuurd zijn. We leggen je in dit artikel de verschillen uit tussen de soorten waterontharders. Eerst even iets over het principe van een waterontharder. Het apparaat dient om een overmaat aan kalk uit je leidingwater te verwijderen. Dit is nuttig, omdat kalkrijk water een aantal vervelende effecten op je huishouden heeft. Een waterontharder vervangt het kalk uit je water voor onschadelijke stoffen zoals natrium. De handleiding van een waterontharder kan dit proces meer in de details uitleggen. In dit artikel vertellen we je alles over waterontharders, de voordelen daarvan en welk type waterontharder het beste is voor jouw situatie.

 

Wat kalkrijk water aanricht

Omdat je water op zoveel momenten gebruikt heeft de hardheid van je water veel invloed. De kalk in hard water heeft negatieve gevolgen: voor de netheid van je interieur, de moeite van het schoonhouden van je sanitair, de levensduur van je apparaten – en zelf op je eigen gezondheid. We zullen die effecten kort toelichten.

 • Het meest zichtbare effect van kalk is het ontstaan van smerige witte of bruine kringen op de oppervlakten waarom het terecht komt. Meestal is dat in het sanitair: wastafels, de WC-pot, de badkuip, muren, vloeren en meubels. Alles krijgt een doffe, aangekoekte rand van kalk. Het weghalen hiervan duurt lang, gaat lastig en vereist soms het gebruik van bijtende en giftige kalkverwijderaars.
 • Kalk zorgt ook voor huid- en haarproblemen zoals droogheid, stugheid en irritatie. Het kan aandoeningen als eczeem verergeren.
 • Je wasmachine, vaatwasser, strijkijzer en andere apparaten gaan aanzienlijk minder lang mee, omdat de warmte-elementen erin beschadigd raken door kalkafzetting. In een waterontharder handleiding vind je hierover meer informatie.

 

Soorten waterontharders en hun prijs

Heel simpel gezegd kan je bij de koop van een waterontharder kiezen voor goedkoop en verspillend, of duurder en zuinig. Om dat uit te leggen moet je weten dat een waterontharder eens in de zoveel tijd zichzelf regenereert. Het kalkfilter wordt dan gereinigd van kalkaanslag en de machine is weer als nieuw. Die regeneratie kan standaard eens in een bepaalde tijd plaatsvinden en dat is wat mechanische, goedkope modellen doen. Die verspillen hierdoor wel altijd spoelwater en zout. De andere optie is een duurder elektronisch, dat pas gaat spoelen als er een bepaald watervolume onthard is. Met behulp van de elektronica in deze waterontharder en de handleiding kan je een aangepast spoelcyclus instellen. Dit maakt het elektronische model zuiniger met spoelwater en zout: op lange termijn beter voor je beurs dus. Bekijk in deze tabel alle kosten voor een waterontharder.

 

 

Model

 

Kosten

Stroomverbruik Regeneratie Installatie
Mechanisch vanaf €750 Geen Tijdgestuurd Gemiddeld € 200
Elektronisch vanaf €800 Laag Volumegestuurd Gemiddeld € 200

 

Speciale mogelijkheden voor je waterontharder

Er is een brede keuze op de markt van waterontharders. Het ene model heeft meer functies en mogelijkheden dan de andere. Wil je daaruit een goede keuze kunnen maken, dan is het de moeite waard om je even in het volgende lijstje te verdiepen. Sommige modules voor waterontharders zijn namelijk behoorlijk nuttig en voegen iets wezenlijks toe aan je machine. Andere modules kan je wel overslaan, zeker als je de aanschafprijs laag wilt houden.

 

 • Betere filters zorgen voor een sneller werkende machine. Hoe hoger de kwaliteit van het harsfilter in de machine, hoe meer water er per minuut kan worden onthard. Deze duurdere harsfilters vind je meestal in waterontharders van een hogere prijsklasse. Kijk in de waterontharder handleiding wat de kwaliteit van een filter is.
 • Sommige machines houden hun zoutgebruik beter bij dan andere. Er zijn waterontharders die telkens een standaard hoeveelheid zout in hun tank toelaten. Andere meten tot op de gram nauwkeurig uit hoeveel zout er daadwerkelijk nodig is. We hoeven niet uit te leggen dat een zuinige waterontharder per maand minder onthardingszout nodig heeft dan de meer verspillende exemplaren.
 • Duplex modellen hebben twee cilinders en kunnen constant ontharden. Een duplex model kan altijd zacht water leveren. Als de ene cilinder ververst wordt, werkt de andere gewoon door. Dit is niet zo bij simplex modellen, die soms stilliggen als hun filter gespoeld wordt. Dan kan het voorkomen dat je tijdelijk geen zacht water hebt.

 

Handleiding voor optimaal gebruik van een waterontharder

 

 • Bedenk dat je op installatie en onderhoud kunt besparen door het zelf te doen. Dit is prima mogelijk als je wel eens een tang hebt vastgehouden. Tutorials op internet helpen hier sterk bij, in de waterontharder handleiding staat vaak ook een aanwijzing. En je bespaart honderden euro’s.
 • Vergeet niet het zuiveringszout tijdig bij te vullen. Doe je dat wel, dan kun je alsnog zonder zacht water komen te zitten. Het reservoir waar het inzit is groot en meestal hoe je het maar eens in de twee of drie maanden bij te vullen. Als je die tussenposen op je kalender zet, zit je gegarandeerd nooit meet zonder zacht water.
 • Ga na wat de waterhardheid ter plekke is. Deze informatie valt online te vinden. Het geeft aan hoeveel kalk er in het lokale water zit en dus ook hoe je je waterontharder het beste kan afstellen. Let op – de waterhardheid van een buurtgemeente zegt niks over jouw waterhardheid, die hangt namelijk af van het innamepunt van je eigen waterleidingmaatschappij!
  Tweedehands waterontharders zijn een koopje en gaan soms nog jaren mee. Deze machines zijn gebouwd om tientallen jaren te functioneren. Gebruikte waterontharders worden online soms al voor 100-200 euro aangeboden.
  Stop met het gebruiken van schadelijke schoonmaakmiddelen. Je hebt ze niet meer nodig als je een waterontharder hebt geïnstalleerd. Immers zit je sanitair niet meer onder de hardnekkige kalkvlekken, dus je hoeft geen gemene antikalkmiddelen meer in te zetten – beter voor jezelf en voor het milieu.

 

Zoek de beste keuze in onze offerte-database

Wil je snel en eerlijk een keuze kunnen maken voor een waterontharder met handleiding, download dan vrijblijvend een stel offertes uit onze database. Klik simpelweg op deze knop.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat