Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder in Haaksbergen installeren is logisch: Twente heeft heel hard water vergeleken met de rest van Nederland. Dat kan tot een lange reeks van problemen voor je huis en huishoudelijke apparatuur leiden. Dat zit zo: van nature zit er in sommige gebieden van Nederland veel kalk in het water. ‘Kalk’ is de term voor ionen van de stoffen calcium en magnesium, die als kleine deeltjes vrij in het water zweven. Die ionen komen met het leidingwater je huis binnen. Daar kunnen ze, bij verhitting en verdamping van het water, neerslaan als kalksteen en ketelsteen. Een waterontharder filtert deze schadelijke ionen uit je leidingwater voordat het je huis binnenstroomt en dus voordat er negatieve effecten kunnen optreden. Een waterontharder in Haaksbergen installeren is een investering die zichzelf snel terugbetaald, want de schade door kalk is aanzienlijk, zodra het water boven een bepaalde hardheidswaarde (in graden Duitse hardheid, °D, komt). We bespreken nu de voordelen van zo’n apparaat, welke keuzes je hebt in de witgoedwinkel en hoe je de beste optie voor jouw huishouden vindt.

 

Wat kalk doet

Water gebruik je vaak en voor veel klusjes. Daarom is de kwaliteit van dat water belangrijk. Water dat een hoge hardheidsgraad heeft, brengt uiteenlopende problemen met zich mee die verholpen kunnen worden met een waterontharder in Haaksbergen

  • Kalkkringen en strepen op je ramen en sanitair ogen vies en zijn moeilijk te verwijderen.
  • Vaatwassers en elk ander apparaat met een verwarmingselement ondervinden de grootste nadelen van kalk. Elke keer dat het lang een verwarmingselement stroomt, zet het water een laagje kalk erop af. Dat zorgt ervoor dat het element zijn hitte niet goed meer kwijt kan. Aan de ene kant leidt dat tot verspilling van stroom, aan de andere kant wordt het oververhitte element broos. Als het doorbrandt is het apparaat defect.
  • Tenslotte blijkt dat kalk ook effecten heeft op de menselijke gezondheid. Kalk zorgt voor lelijk, ruig haar en een droge huid. Dat laatste kan jeuk en roodheid als gevolg hebben. Huidproblemen (eczeem, psoriasis) worden verergerd door gebruik van hard water.

 

Wat waterontharders kosten

Bij het bepalen van de prijs van een waterontharder komen eenmalige en periodieke kosten kijken. Eenmalig is natuurlijk de aanschaf van de machine en het eventuele laten installeren ervan (door een erkend vakman). Dan zijn er twee modellen waterontharder in Haaksbergen te krijgen. De goedkope tijdgestuurde modellen zijn niet zuinig met het verbruik van reinigingszout en spoelwater, maar wel goedkoper om te onderhouden. De duurdere volumegestuurde modellen zijn veel zuiniger met zout en water, maar verbruiken stroom om die zuinige spoelcyclus te kunnen uitvoeren. Ook ben je gemiddeld meer geld kwijt aan onderhoud. Het is aan te raden om je waterontharder eens per jaar te laten onderhouden door een expert. Waarom? Omdat losse onderdelen schade op kunnen lopen, het kalkfilter goed gereinigd moet worden en het apparaat desinfectie nodig heeft om te voorkomen dat schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen in de tank. Lees een overzicht van de kosten gemoeid met waterontharders hieronder.

 

  Tijdgestuurd model Volumegestuurd model
Prijs vanaf 500 750
Installeren 180 220
Onderhoudskosten 80 100
Stroomprijs 0 30

 

Extra functies die nuttig kunnen zijn

Hoe duurder de waterontharder, hoe meer handige functie die biedt. Als je echter alle mogelijke extra’s bij je waterontharder wilt, ben je erg duur uit. Beter is het om te kijken welke opties ideaal voor jou zijn en op zoek te gaan naar de machine die precies deze mogelijkheden biedt. Kijk hieronder welke extra’s jij graag bij je waterontharder in Haaksbergen zou willen hebben.

 

  • Compact of duo model. Een compact model heeft al zijn onderdelen in één behuizing. Aangezien een waterontharder een groot apparaat is, kan het zijn dat je de onderdelen liever wilt scheiden. Dat is mogelijk bij een duo model. De onthardingsmodule en het zoutvat zijn verbonden met een slang, waardoor je ze een flink stuk uit elkaar kunt zetten. Ideaal voor kleiner behuisden dus.
  • Groot of klein vermogen. Afhankelijk van je huishouden heb je per dag een bepaalde hoeveelheid zacht water nodig, voor de was, om te douchen en voor gebruik door je apparaten. Reken dus het liefst van te voren uit hoeveel water dat is en hoe groot het vermogen (inhoud en opbrengst) je waterontharder moet worden.
  • De goedkopere modellen komen niet met uitgebreide garantie. Als je verzekering wilt dat je waterontharder jarenlang meegaat en dan je iets kunt claimen als hij toch voortijdig stuk gaat, kies dan voor een duurdere versie.

 

Adviezen voor het gebruik

 

  • Laat je waterontharder in Haaksbergen installeren door een lokaal bedrijf. Niet alleen investeer je daarmee in de lokale economie, ook zijn de voorrijkosten van een lokaal bedrijf lagen. Verder kan een monteur je vertellen wat de lokale waterkwaliteit is en je waterontharder daarop afstellen.
  • Voeg tijdig onthardingszout toe. Als de tank met onthardingszout leeg is, kan je machine geen water meer ontharden, met alle gevolgen van dien. Voeg dus regelmatig nieuw zout toe aan de tank: dit moet gemiddeld eens in de paar maanden gebeuren. Kijk in de handleiding van je waterontharder voor meer informatie.
  • Pas gebruik van wasmiddel en wasverzachter aan. Schoonmaken met zacht water gaat veel makkelijker dan met hard water, dus je hebt maar liefst de helft minder wasmiddel nodig. Ook het gebruik van wasverzachter kan je sterk beperken: zacht water houdt de vezels van je textiel pluizig en soepel, in tegenstelling tot kalkhoudend hard water.
  • Kijk na wat de lokale waterhardheid is. De hardheid van leidingwater (in Duitse hardheidsgraden) geeft je waardevolle informatie over hoe je je waterontharder moet instellen voor een goed resultaat. De waterhardheid is voor elke waterleidingmaatschappij anders en kan je meestal online vinden.

 

Download hier offertes

Wij bieden je het gebruik van onze database aan om offertes van de grote aanbieders te downloaden. Want er zijn veel verschillende merken en veel verschillende prijzen op de markt. Je kunt natuurlijk heel internet doorpluizen op zoek naar de beste optie, maar we bieden je graag vrijblijvende offertes aan, die je makkelijk en snel kunt vergelijken. Klik op de knop om offertes te ontvangen.

 

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat