Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Als je een waterontharder in Groningen zoekt, wil je weten wat de beste keuze is en waar je op moet letten. Geen nood, want we leggen je in dit artikel uit wat zo’n machine doet. Ook vertellen we je wat de voordelen van de verschillende types waterontharders zijn. Heel kort samengevat: hard water is water dat kalk en magnesium bevat. Hard water is schadelijk voor een aantal huishoudelijke apparaten en zorgt voor vervelende, hardnekkige kalkaanslag in ruimtes waar je water gebruikt. Een waterontharder haalt de kalk en magnesium uit je water, waardoor het onschadelijk wordt. Zo gaan je apparaten veel langer mee en hoef je je huis niet meer constant te ontkalken. We bespreken in de rest van deze tekst de ideale opties voor een waterontharder in Groningen en geven je een stel handige tips voor het gebruik ervan. Zo kan jij de ideale waterontharder voor jouw huis vinden.

 

Welk verschil maakt een waterontharder

Er zijn veel delen van je huishouden die een positief effect ondervinden als je een waterontharder in Groningen installeert.

 • Met een waterontharder merk je al snel dat je haar en huid prachtig gaan glanzen en veel zachter aanvoelen. Je huid en haar worden dof en stug door hard water. Je kan last krijgen van gevoelige huid en bestaande psoriasis, eczeem en droge huid worden verergerd door kalk.
 • Apparaten als wasmachines en vaatwassers hebben een langere levensduur en verbruiken minder stroom. Kalk vormt een dikke laag rond hun warmte-elementen, waardoor die hun hitte niet meer kunnen afstaan aan het water. Deze elementen verhitten dan het water niet meer goed (wat elektriciteit verspilt) en worden zelf veel heter. Vervolgens branden uiteindelijk ze door.
 • Tenslotte heb je geen last meer van nare kalkaanslag op ruiten, badkameroppervlakken, kranen en andere plekken waar vaak water op terecht komt. Daardoor hoef je niet meer met azijn, schoonmaakmiddelen en schuurspons op je knieën. Dat maakt het huishouden een flink stuk sneller en aangenamer.

 

Prijzen voor een waterontharder

Een waterontharder moet af en toe zijn filter reinigen. Dit bepaalt meteen de prijs: sommige modellen reinigen zuinig, andere nogal verkwistend. In de handel vind je de goedkopere modellen die hun filter mechanisch schoonmaken. Daarbij wordt zout en spoelwater verbruikt en dat gaat bij de mechanische modellen niet bepaald zuinig. De duurdere elektronische modellen gaan veel spaarzamer en efficiënter om met spoelwater en zout en besparen je op lange termijn dus flink wat geld. Echter ligt de aanschaf van zo’n elektronisch model wel gemiddeld 200 euro hoger. Verder zijn er nog bijkomende kosten voor onderhoud en installatie, als je die twee werkzaamheden tenminste aan een bedrijf uitbesteedt. Je kunt je waterontharder in Groningen namelijk ook zelf installeren en onderhouden!

 

Type machine Installeren  Zout en spoelwater verbruik Onderhoud (jaarlijks) Kosten gemiddeld
Mechanisch 200 hoger 100 1000
Elektronisch 200 lager 100 800

Extra keuzes

De prijs van een waterontharder in Groningen kun je tot op bepaalde hoogte zelf in de hand houden. Hoe minder extra functies en speciale toevoegingen het apparaat heeft dat jij kiest, hoe goedkoper. Maar welke toevoegingen zijn er en wat is de waarde ervan? En wat scheelt dat op jaarbasis aan kosten?

 

 • Goed harsfilter: hoe beter het harsfilter en hoe meer hars erop zit, hoe minder snel je apparaat het hoeft te reinigen. Dit scheelt kosten voor schoonspoelen en gebruik van onthardingszout.
 • Compact model of duo model: Bij compacte waterontharders is zowel de zoutopslag als de onthardingscylinder in één behuizing ondergebracht. Bij duo modellen heb je twee aparte tanks, wat voordelen biedt voor het inbouwen ervan. De twee helften zijn dan overigens nog wel verbonden door middel van een slangetje
 • Inhoud: van tevoren kan je berekenen hoeveel apparaten gebruik gaan maken van zacht water en hoeveel liter daarvoor nodig is. Op deze berekening kan je de inhoud van de onthardingscylinder en het vermogen (aantal liter per minuut) van je waterontharder baseren. Hierdoor weet je zeker dat je altijd voldoende zacht water hebt en ook dat er niet overbodig veel water behandeld wordt.

 

Tips

 • Voeg op tijd zout toe. Sommige mensen vergeten dit en komen er pas achter dat er geen onthardingszout meer in de ontharder zit, als er kalkvlekken ontstaan. In de handleiding van je waterontharder in Groningen staat hoe vaak je zout moet bijvullen.
 • Verricht zelf onderhoud. Als je een klein beetje handig bent met klussen dan zal je het onderhoud van een waterontharder niet als een grote uitdaging ervaren. Het is een kwestie van schoonmaken, nakijken van een paar onderdelen en eventueel vervangen daarvan.
 • Installeer zelf je waterontharder. Het aansluiten van een waterontharder is ook niet iets waar je je hand voor om hoeft te draaien. Je moet de juiste plek vinden, de leidingen correct aansluiten en de machine juist instellen. Zorg daarbij dat het apparaat op een plek staat waar het toegankelijk is voor onderhoud.
 • Ga na wat de waterhardheid van jouw gemeente is. Om je waterontharder heel precies te kunnen afstellen is het een goed idee om de lokale waterhardheid van je waterleidingmaatschappij op te vragen. Dit vertelt je hoeveel zout je nodig hebt om een liter kalkhoudend water te behandelen.
 • Koop eens in de tien jaar een nieuw filter. Je filter wordt regelmatig gereinigd door de machine. Op een gegeven moment is daardoor de harslaag zo aangetast dat het een goed idee is om een nieuw harsfilter te kopen en te installeren. Als je dit eens in de tien jaar doet weet je zeker dat je apparaat zijn maximale vermogen blijft houden.

Offertes aanvragen?

Wil je weten wat de beste optie voor jou is om een waterontharder in Groningen te kopen? Vraag dan een aantal offertes van de verschillende aanbieders aan. De kosten voor het installeren van een waterontharder en de verkoopprijs kunnen namelijk bij de ene aanbieder een flink stukje voordeliger zijn dan bij de andere. Wij kunnen je helpen hierbij: we sturen je graag een paar offertes die je kunt vergelijken om het beste aanbod te selecteren. Klik op de button hieronder.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat