Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De waterontharders van Greensoft staan bekend als zeer zuinige en besparende apparaten. Ze werken met behulp van een harsfilter, waardoor de apparaten kalk heen filteren en zo het water zacht maken. We bespreken in dit artikel de voordelen van een Greensoft waterontharder. Maar laten we even stilstaan bij wat hard water eigenlijk is. In veel streken van ons land bevat het leidingwater veel calcium en/of magnesium. Deze twee stoffen richting schade en verontreiniging aan als ze je huis ongefilterd binnenkomen. In de waterontharders van Greensoft bevindt zich het harsfilter waaraan calcium en magnesium zich hechten en vervangen worden door het onschadelijke natrium. Daardoor is het water dat je huis binnenkomt “zacht” en is het onschadelijk geworden. We bespreken verderop de vele voordelen van zacht water, laten je zien welke soorten waterontharders er op de markt zijn en geven je nuttige tips om te besparen.

 

Effecten van kalk

Kalkrijk water heeft schadelijke effecten als het verdampt. Het water vervliegt, de kalk blijft achter als een hard, smerig laagje. Een waterontharder van Greensoft kan de schadelijke effecten van kalkrijk (hard) water verminderen. We zullen die effecten kort bespreken.

 • Kalk vormt een keiharde laag op de verwarmingselementen van je apparatuur. Na verloop van tijd wordt die laag steeds dikker. Doordat het element zijn hitte niet goed kwijt kan, brandt het op een gegeven moment door en dan is je apparatuur stuk. Apparaten die hiervoor gevoelig zijn: wasmachines, strijkijzers, koffiezetapparaten, waterkokers, vaatwassers en meer.
 • Je huid wordt geïrriteerd en droog door kalk. Dat kan leiden tot eczeem, psoriasis en schilferige, rode huid. Ook je haar wordt ruw en dof.
 • Dan een effect waarvan je waarschijnlijk niet wist dat het bestond: kalk is niet goed voor de huid en het haar. De huid kan rood en geïrriteerd worden, het waar wordt dof en stug.
 • Kalk heeft nog meer vervelende effecten die je kan opheffen met een Greensoft waterontharder.

 

Kosten

De prijs van een waterontharder van Greensoft wordt bepaald door de aankoopsom en een aantal periodieke kosten. Het filter van de waterontharder wordt eens in de zoveel tijd gespoeld door de machine, waarbij het kalk in het riool verdwijnd. Dat spoelen kost spoelwater en onthardingszout. Er zijn twee soorten waterontharders, die allebei een andere manier om het filter  te spoelen gebruiken: tijdgestuurde modellen en volumegestuurder modellen. Het eerste model is goedkoper, maar je kunt niet zelf bepalen wanneer het filter gespoeld wordt. Dat gebeurt automatisch na een tijdje en verbruikt relatief veel spoelwater en zout. Het tweede model is duurder, maar je kunt er met behulp van handig instellingen in programmeren wanneer de spoelingen moeten plaatsvinden. Dat maakt de volumegestuurde waterontharder zuiniger, maar de aanschafprijs ligt hoger. Ook verbruikt deze machine stroom om te kunnen functioneren. Verder gelden er ook installatiekosten, als je natuurlijk je waterontharder door een expert wilt laten aanbrengen.

 

  Tijdgestuurde waterontharder Volumegestuurde waterontharder
Installatie €200,- €200,-
Extra kosten geen stroomkosten
Prijs installatie €200,- €200,-
Prijs €450-800 €700-1000

 

Extra power voor je waterontharder

Op de markt van waterontharders is het ene model nog luxer dan de andere. Als je bereid bent om wat geld in je aankoop te investeren, dan kan je een waterontharder van Greensoft met veel extra nuttige functies bestellen. Ga je liever voor een meer betaalbare optie, dan zal je keuze waarschijnlijk minder van onderstaande extra’s inbegrepen hebben.

 • Hoge kwaliteit van het harsfilter. Geavanceerde harsfilters, met veel hars van hoge kwaliteit, kunnen veel kalkionen uit het leidingwater filteren voordat ze gespoeld moeten worden. Dat komt de efficiëntie en de capaciteit van je waterontharder ten goede. Over het algemeen vind je deze superieure filters alleen op de duurdere waterontharders.
 • Duurdere merken waterontharder bieden een langere garantie. Mocht je apparaat er na een jaar of zo de brui aangeven, dan kan je in elk geval verhaal halen bij het bedrijf.
 • Duplex/simplex. Als je zeker wilt weten dat je nooit zonder zacht water komt te zitten, installeer dan een zogenaamd duplex waterontharder. Die produceert altijd zacht water, omdat hij twee cilinders bevat, waarvan er altijd maar eentje tegelijk gespoeld wordt. Dat geldt niet voor de goedkopere simplex modellen, die tijdens de spoeling geen water kunnen ontharden.
 • Deze is hoog: vaak tientallen jaren. Duurdere modellen zijn van betere materialen gemaakt en gaan het langst mee.

 

Tips voor optimaal gebruik

 • Voeg regelmatig onthardingszout toe aan je machine. Sommige mensen vergeten dit, omdat je maar eens in de paar maanden nieuw zout aan je waterontharder hoeft toe te voegen. Het gevolg is dan dat je toch weer met hard water komt te zitten, met alle nare consequenties van dien.
 • Onderhoud zelf je waterontharder van Greensoft. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: het is een kwestie van het apparaat jaarlijks desinfecteren, schoonmaken en de onderdelen nakijken op gebreken.
 • Installeer eens in de zes jaar een nieuw filter. Omdat er bij elke spoelbeurt een kleine hoeveelheid hars uit het filter van de machine verdwijnt wordt de efficiëntie van het filter op den duur lager. Om te zorgen dat je waterontharder even goed blijft werken als toen hij nieuw was, kan je elke zes jaar een nieuw filter kopen en in de machine installeren
 • Gebruik minder wasmiddel. Zacht water is veel beter in het schoon krijgen van was en vaat. Daarom kan je makkelijk de helft (jawel, de helft) minder vaatwastabletten en wasmiddel gebruiken dan eerst het geval was. Dankzij de waterontharder mag je uitstekende resultaten verwachten.

Offertes vergelijken doe je hier

Weet je al zeker dat je een waterontharder van Greensoft wilt kopen? Of ben je bereid om je te laten overtuigen door een andere aanbieder? Want de concurrentie tussen de verschillende merken is groot en dat zorgt voor scherpe prijzen. In plaats van half internet af te zoeken naar de beste waterontharder of de beste prijs, kan je ook de aanbieders naar jou toe laten komen: vraag offertes aan. Via onze site kan je met één klik op de knop een aantal offertes van de grote merken opvragen. Snel en vrijblijvend en ideaal om je keuze op te baseren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat