Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Zoek je een waterontharder in Gouda en omstreken? Dan wil je vast weten wat de beste keuze voor jou is. Dat willen we je graag uitleggen in deze informatie. Er zijn meerdere types waterontharder en je kunt ook zoeken naar apparaten met speciale extras. Laten we bij het begin beginnen en uitleggen wat een waterontharder doet. In veel kraanwater in Nederland zitten ionen (deeltjes) van de stoffen magnesium en calcium. Als je dat kraanwater gebruikt om te koken, schoon te maken en de was te doen krijg je last van verschillende problemen. Je hebt veel wasmiddel, wasverzachter en zeep nodig, je krijgt last van kalkaanslag in sanitaire ruimtes en uiteindelijk gaan je apparaten voortijdig stuk, omdat de verwarmingsdelen ervan bezet zijn met keiharde kalksteen. Een waterontharder gaat al deze problemen tegen door het calcium en magnesium uit het water te halen vóórdat het schade aan kan richten. We vertellen je in de rest van de tekst meer over de voordelen van een waterontharder in Gouda, vertellen je over de soorten waterontharders die je hebt  en geven je een paar tips om een goede keuze te maken.

 

De nadelen van hard water

 • Alle apparaten die verwarmd worden of waar een warmte-element inzit, hebben problemen met kalk, dat zich als een dikke laag keiharde steen (kalksteen) afzet. Daardoor breken de warmte-elementen ver voor hun natuurlijke levenseinde af. Met een waterontharder worden je elementen weer schoon en werken bovendien veel beter: je gooit jaarlijks veel geld weg aan stroom doordat apparaten met aanslag water niet zo goed verhitten als ze zouden moeten.
 • Schoonmaken is lastig en kost veel werk, omdat kalk zich in het sanitair, op ramen en serviesgoed afzet. Alles gaat er dof uitzien, met smerige kringen van kalkaanslag.
 • Het laatste grote voordeel merk je als je douchet of in bad gaat. Als je je water onthardt merkt je al snel dat je haren en je huid soepel, zachter en fijner aanvoelen. Ook treedt minder snel droge huid en ongemakken zoals eczeem op. Huidklachten worden een zaak van het verleden als je een waterontharder in Gouda laat installeren.

 

Wat een waterontharder kost

Je kunt een aantal verschillende modellen waterontharder aanschaffen. De belangrijkste modellen vallen binnen de tijdgestuurde of binnen de volumegestuurde categorie. De eenvoudigere tijdgestuurde modellen verversen zich na een standaardtijd, waardoor het kalkfilter schoon wordt. Omdat deze verversing niet afhangt van het waterverbruik, kost dat relatief veel spoelwater en onthardingszout. De duurdere volumegestuurde modellen hebben meer functies, waardoor de spoeling efficiënter en zuiniger kan worden ingesteld. De kosten van een volumegestuurde waterontharder in Gouda is wat hoger dan de tijdgestuurde modellen. Verder ben je nog kosten kwijt aan onthardingszout (dit is overigens niet erg duur), eventueel onderhoud, installatie door een vakman, indien gewenst (zo’n €200,-) en elektriciteit (bij volumegestuurde modellen).

 

  Aankoopprijs Verbruik onthardingszout Elektriciteits-

verbruik

Functies
Tijdgestuurd €650-900 Meer Nee Weinig
Volumegestuurd €750-1200 minder Ja Veel

Keuzes voor extra’s

Bij je beslissing voor de waterontharder van jouw keuze kun je voor de budgetoptie kiezen, of je kunt extra uitbreidingen nemen die de werking van het apparaat aanzienlijk verbeteren. De keuze is aan jou.

 • Sommige waterontharders verbruiken stroom, andere werken op batterijen. Sommige types hebben alleen waterkracht nodig om goed te blijven functioneren. Vanzelf sprekend maken deze verschillen iets uit qua maandelijkse kosten voor de waterontharder.
 • Er zijn waterontharders die altijd een standaard hoeveelheid zout in de tank laten, ongeacht het watervolume. Andere apparaten kunnen exact bepalen hoeveel zout er gebruikt moet worden en verspillen dus geen onnodige materialen
 • De betere machines hebben doorgaans een langere levensduur en bieden goede garantie, mocht er binnen een bepaalde termijn iets kapot gaan aan de waterontharder. Vanzelfsprekend treft je uitgebreide garantie niet aan op de budgetmodellen waterontharder in Gouda.
 • Simplex/duplex model. Bij een simplex model is er sprake van maar één onthardingscilinder. Hierdoor kan het apparaat niet constant zacht water leveren; het filter moet namelijk af en toe regenereren. Als je op dat moment water tapt kan je alsnog zonder zacht water komen te zitten. Wil je dit niet, koop dan een (duurder) duplex-model met twee onthardingscilinders.

 

Tips voor het gebruik

 • Pas je gebruik van wasmiddel aan op de nieuwe situatie. Omdat je water nu zacht is, is het veel beter geschikt om de was en afwas mee te doen. Je kan rustig de helft minder wasmiddel en vaatwastabletten gebruiken en toch een perfect resultaat krijgen.
 • Tweedehands waterontharders zijn goedkoop. Een gebruikte waterontharder in Gouda gaat soms al voor maar honderd euro weg. Omdat de apparaten stevig zijn hoeft hier helemaal niets mis mee te wezen en dat betekent een enorme besparing op aanschafprijs!
 • Zoek uit wat de plaatselijke waterhardheid is. Dit vertelt je hoeveel kalk er in een liter leidingwater zit opgelost. Die info kan je opvragen bij je waterleidingmaatschappij. Vervolgens weet je precies wat de juiste instelling van je waterontharder is.
 • Installeer je waterontharder zelf. Dat is niet moeilijk en het spaart al gauw tweehonderd euro uit. Kijk online naar een voorbeeld (op video) en je komt erachter dat het zelf installeren van een waterontharder een klusje is dat in een uurtje gepiept is.
 • Vervang eens in de acht jaar het harsfilter van het apparaat. Omdat het filter regelmatig gespoeld wordt, is op een gegeven moment het hars voor een deel weg van je filter. Om te zorgen dat je waterontharder toch niet in kracht afneemt is het een slim idee om eens in de acht jaar een nieuw filter voor de machine te kopen.

Offertes vergelijken
Aangezien er heel veel dealers op de markt zijn en er soms erg interessante aanbiedingen van waterontharder zijn, is het een goed idee om even rond te kijken naar de voordeligste optie. Je kunt daarvoor allemaal internetsites gaan doorspitten, maar een snellere en overzichtelijke optie is het opvragen van offertes. Die kun je naast elkaar leggen en dan meteen zien wat de allerbeste optie voor een waterontharder Gouda is. Via ons kan je snel een paar offertes opvragen en bekijken. Klik gewoon hier.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat