Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wonen in Goes houdt in dat je mooi woont in Zeeland, in het kustgebied. Het is wonen in een woonplaats die bekend staat om het zoute zeewater. Dat zout is echter niet het grootste probleem wanneer het aankomt op het water wat uit jouw kraan komt. Het kalk is het echte probleem en daar willen we het in dit stukje over hebben. Het kalk in het leidingwater in Goes valt in de categorie Tamelijk Hard. Dit wordt bepaald door de ondergrens van het kalkgehalte en de bovengrens van het kalkgehalte. Met een gemiddelde van 6,38 Duitse Graden spreek je dus over deze stratificatie.

Waarom er kalk in jouw water zit

Het water wat uit de kraan komt bevat een aantal stoffen die ervoor zorgen dat het water niet gaat rotten in jouw leidingen. Calcium en magnesium zijn aan het drinkwater toegevoegd om te voorkomen dat legionella zich in het water kan vestigen. Deze twee stoffen hebben als nadelig bijeffect dat ze zich aan elkaar binden. Het gevolg is dat er kalk in het leidingwater komt te zitten. Dit kalk heeft een aantal vervelende neveneffecten. Die hebben we voor je op een rij gezet.

Hoe kalk jouw wasmachine aantast

De wasmachine in jouw huis is gemaakt om 10 tot 15 jaar mee te gaan. Echter; wanneer je een goed merk wasmachine koopt zal deze een levensduur tussen de 5 en 7 jaar hebben. De reden hiervan is het leidingwater. Het kalk wat hierin zit zal zich namelijk hechten aan het verwarmingselement. Daardoor kan het verwarmingselement op den duur zijn warmte niet meer kwijt wat voor onherstelbare schade zorgt. Het verwarmingselement moet tegen hoge kosten worden vervangen, of je moet overgaan tot de aanschaf van een nieuwe wasmachine. Jouw zeepverbruik in de wasmachine wordt eveneens bepaald door de hardheid van het water. In geval van veel kalk in het leidingwater moet je meer wasmiddel gebruiken voor een schoon resultaat.

Hoe kalk jouw gezondheid aantast

Het kalk in het leidingwater heeft niet alleen een negatieve invloed op het witgoed in jouw huis. Het heeft ook zijn weerslag op jouw gezondheid. Aan ouders met kleine kinderen wordt altijd aangeraden om drinkwater eerst te koken voordat je het gaat gebruiken. Voor wie dat teveel werk is wordt geadviseerd om bronwater te gebruiken voor de bereiding van babyvoeding. Het mag duidelijk zijn; het kalk in het drinkwater heeft een negatieve invloed. Niet alleen is het nuttigen ervan niet altijd zonder gevolgen; ook het dagelijks contact met drinkwater kan voor problemen zorgen. Het kalk in het leidingwater zal namelijk de natuurlijke vetlaag op jouw huid aantasten waardoor je verhoogde kans hebt op eczeem en andere aanverwante aandoeningen.

 

Hoe jij kosten kan besparen

Wil jij besparen op de bovenstaande zaken, dan is het aan te raden om een waterontharder aan te schaffen. Dit apparaat zorgt ervoor dat het water wordt onthard. Dat gebeurt op de volgende manier.

  • De waterontharder is een systeem met twee cilinders. De eerste cilinder is degene waar het leidingwater doorheen stroomt. Deze cilinder bevat kunstharskorrels. Die trekken het kalk aan wat in het leidingwater zit. Daardoor wordt het water onthard. Om ervoor te zorgen dat het water niet in de leidingen kan gaan rotten wordt er een onschuldige hoeveelheid natrium meegegeven aan het leidingwater.
  • De tweede cilinder met natriumoplossing. De tweede cilinder bevat een natriumoplossing. Wanneer de kunstharskorrels verzadigd zijn vindt er een regeneratie plaats. Hierbij stroomt het natriumwater door de kunstharskorrels heen. Deze worden daardoor gereinigd en opnieuw voorzien van een laagje natrium. Het kalkwater wordt afgevoerd naar het riool.
  • Het zoutvat. Het zoutvat zal een beetje zout afgeven aan de tweede cilinder na de regeneratie. Er wordt nieuwe natriumoplossing aangemaakt.
  • De cyclus herhaalt zich.

Hoeveel kost een waterontharder

We hebben navraag gedaan naar de kosten van een waterontharder. We kregen een aantal offertes van leveranciers.

Wat voor waterontharder koop je Hoeveelheid liters kunstharskorrels in eerste cilinder Geschikt voor welke hardheid Prijs vanaf hoeveel
Waterontharder met twee cilinders 10 liter Tamelijk hard 795 euro
Waterontharder met twee cilinders 20 liter Behoorlijk hard 1095 euro
Waterontharder met twee cilinders 50 liter Erg hard 1595 euro

 

Zaken die het model bepalen

Het model waterontharder wat je moet aanschaffen voor jouw situatie is dus voor een groot deel afhankelijk van een aantal zaken. We hebben ze voor je toegelicht.

  • De waterhardheid. In een gebied met tamelijk, behoorlijk of erg hard water zit een hoop kalk in het water. Om dit er allemaal uit te spoelen heb je veel spoelwater nodig en daarnaast heb je een groot reservoir kunstharskorrels nodig om deze klus te klaren in een goed tempo. Hoe hoger de waterhardheid, hoe hoger het vermogen van de waterontharder moet zijn.
  • Het aantal personen in jouw huishouden. Het aantal personen in jouw huishouden bepaalt eveneens het vermogen van jouw waterontharder. Om een groot huishouden van zacht water te kunnen voorzien moet je immers beschikken over een groot reservoir kunstharskorrels. Alleen daardoor heb je per keer genoeg zacht water om genoeg water te hebben op piekmomenten.

Een lage prijs voor zacht water

Zacht water heeft een prijs, dat blijkt uit bovenstaand schema. Het is goed om eerst informatie in te winnen voordat je overgaat tot aanschaf van een waterontharder. Dat doe je met deze button. Je krijgt direct een aantal offertes toegestuurd om te vergelijken. Dat levert jou direct een voordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat