Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Of een waterontharder goedkoop of duur is, hij beschermt je apparatuur en huis tegen de ongewenste effecten van kalk. Dat doet het apparaat door alle water dat je huis binnenkomt te zuiveren van calcium en magnesium, twee stoffen die in veel delen van Nederland in het kraanwater zitten. Om te weten te komen of je water hard of zacht is kan je nagaan bij je waterleidingmaatschappij, maar meestal merk je het wel door de nare kalkaanslag in bad en in de WC en in de kalkstrepen die op je ruiten achterblijven. Bovendien tast kalk in het kraanwater je dure apparaten (wasmachine en afwasmachine) en zorgt dat ze minder lang meegaan. Gelukkig is een waterontharder goedkoop en makkelijk te installeren. In deze tekst bespreken we de beste en meest betaalbare opties voor een waterontharders en laten we je zien welke keuzes je kunt maken als je er eentje wilt aanschaffen.

 

Waarom een waterontharder installeren

  • Schoonmaken en de was doen wordt met een waterontharder goedkoop, omdat je veel minder zeep en wasmiddel nodig hebt. Kalk heft namelijk de werking van zeep op, waardoor schoonmaken minder goed gaat. Ook wordt er door de reactie tussen de twee stoffen een smerig goedje gevormd dat wel kalkzeep wordt genoemd. Dit blijft als verontreiniging aanwezig in je badkamer of keuken.
  • De levensduur van je apparaten wordt flink korter gemaakt door de werking van kalk. De verhittingselementen in apparaten als wasmachine, koffiezetter, afwasmachine en wasmachine hebben te lijden van een dikke laag kalksteen. Ze brengen minder snel hitte over en kosten dus meer energie, de metalen onderdelen vertonen eerder barsten en de elementen gaan sneller kapot. Een waterontharder verwijdert het kalk uit het water, zodat er geen nieuwe opbouw van kalksteen plaatsvindt en de bestaande laag aanslag op de elementen weer verdwijnt.
  • Zacht water zorgt voor een betere, soepelere huid en haren en vermindert klachten als jeuk, schilfers en eczeem.

 

 

Een goedkope waterontharder vinden

Uiteraard wil je weten hoe je een goede waterontharder goedkoop kunt krijgen. De slimste keuze is dan om een tijdgestuurd model aan te schaffen. De aankoopprijs van deze waterontharders is een stuk lager dan het alternatief, een volumegestuurd model. Het verschil zit hem in de manier van verversing van het kalkfilter. De modellen die op tijd werken verversen hun filter automatisch na een bepaalde periode. De geavanceerde modellen die volumegestuurd verversen doen dat na verbruik van een bepaald (in te stellen) watervolume. Dat is efficiënter, maar de aanschafprijs van zo’n volumegestuurd model is aanzienlijk hoger. Ga dus voor een tijdgestuurd model waterontharder als je goedkoper uit wilt zijn. De kosten aan spoelwater en onthardingszout zijn op jaarbasis dan wel iets hoger, maar er staat tegenover dat je geen verbruik van elektriciteit hebt, omdat tijdsgestuurde modellen op waterdruk werken. Bekijk deze tabel voor een overzicht van de prijzen.

 

  Tijdgestuurd Volumegestuurd
Aanschaf €400-800 €650-1000
Onthardingszout hoog verbruik laag verbruik
Stroomgebruik Nee Ja
Mogelijkheden Weinig Veel

 

Uitbreidingsmodules voor je waterontharder

Er bestaan een paar handige functies voor waterontharders. Duurdere apparaten bieden natuurlijk meer functies aan dan budgetmodellen en een apparaat met heel veel mogelijkheden kan een flink prijskaartje met zich meebrengen. Toch zijn sommige van deze uitbreidingen zo handig dat je ze zeker zou moeten overwegen. Hieronder bespreken we de belangrijkste opties.

 

  • Harsfilter van superieure kwaliteit. Het harsfilter is het onderdeel van de waterontharder die kalk uit het water filtert. Hoe beter dit filter (hoe meer hars en hoe beter de kwaliteit daarvan) hoe langer het filter meegaat. Ook bepaalt het filter de capaciteit van het apparaat en zijn de kosten van spoelen lager bij een beter filter.
  • Compact of duo model. Een compact model is een waterontharder die de zoutopslag en het onthardingsvat samen in één behuizing heeft. Dat staat netjes en is makkelijker schoon te maken. Aangezien een waterontharder een fors apparaat kan zijn, heb je hier misschien niet voldoende ruimte voor. Wil je toch een waterontharder installeren met kleine ruimtes? Het kan dan een optie wezen om een duo model aan te schaffen. De twee genoemde onderdelen zijn an alleen verbonden door middel van een slang, waardoor je ze op twee verschillende plekken kwijt kan.
  • De capaciteit (aantal liter water dat per minuut onthard kan worden) en de inhoud van de cilinder bepaalt hoeveel zacht water je kunt genereren. Heb je een groot huis en veel apparaten of huisgenoten die zacht water gebruiken, kies dan voor een waterontharder met een grotere capaciteit en/of inhoud. Veel groter dan dat is niet nodig: dan wordt er overbodig veel water behandeld zonder effect.

 

Tips voor besparing

 

  • Zoek een tweedehands exemplaar. Omdat waterontharders solide in elkaar zitten en lang meegaan (de levensduur van betere modellen kan wel 25 jaar zijn!) is het geen slecht idee om een online marktplaats af te zoeken naar een tweedehands waterontharder. Met een beetje geluk kan je al vanaf honderd euro een gebruikte machine op de kop tikken.
  • Verricht zelf de installatie. Geen enkele waterontharder is goedkoop, maar je kan de kosten drukken door hem zelf te installeren. Als je leidingen aan kunt sluiten en een hoofdkraan dicht kunt draaien, dan moet dit lukken.
  • Ga na hoe hard het water in jouw gemeente is. De waterhardheid per waterleidingmaatschappij kan je online opvragen. Het vertelt je hoe hard het water is (in Duitse hardheidsgraden), dus hoeveel kalk er in een liter water opgelost is. Deze informatie kan je inzetten om je waterontharder optimaal af te stellen.

 

Wil je offertes bekijken?

Wil je te weten komen wat een goed aanbod op het gebied van waterontharders is? Om de beste waterontharder goedkoop in handen te krijgen, raden we aan om een paar offertes naast elkaar te leggen. Er is namelijk een groot verschil tussen de aanbiedingen van verschillende dealers en het vergelijken van offertes kan je helpen om hier snel de beste keuze uit te halen. Via ons kan je snel een stel offertes downloaden. Klik gewoon op de knop hieronder en kies meteen de beste waterontharder voor jouw woning uit.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat