Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Voor iedereen die in een gebied met hard water woont, kan een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, een echte uitkomst zijn. In plaats van vele euro’s uit te geven aan zeepproducten, kalkreinigers en schoonheidsproducten, kun je eenmaal investeren in een waterverzachter en je kunt het gebruik van deze producten halveren. Een zeer interessante bijkomstigheid is dat je met een waterverzachter ook een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Hier kun je lezen hoeveel je betaalt voor een nieuwe waterverzachter, waarom je erdoor beter bent voor het milieu en hoe je de uitgaven onder controle kunt houden.

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterverzachter werkt met een filter van harskorrels. Deze korrels zijn geladen en filteren daardoor calcium en magnesium uit het water. Dit water gaat vervolgens jouw systeem in. Als de harskorrels verzadigd zijn, zal de machine deze automatisch schoonspoelen met zout. Dit zout komt niet in contact met je drinkwater en wordt via het riool weggegooid. Je zal met de juiste waterverzachter altijd gebruik kunnen maken van zacht water.

Hoeveel kost een waterverzachter?

De kosten voor een waterverzachter zijn eenmalig. Je betaalt voor de machine, de installatie en daarna alleen nog voor het zout. Je kunt overwegen een onderhoudscontract aan te gaan met de leverancier. De prijs hiervoor hangt af van de services, dus bekijk dit eerst goed voordat je iets overeenkomt. Factoren die de prijs van een waterverzachter kunnen beïnvloeden zijn het soort dat je kiest en je watergebruik. De volgende tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW.

Kostenpost Prijs
Mechanische waterverzachter Vanaf €750
Elektronische waterverzachter Vanaf €950
Installatie €200
Reinigingszout €12,50 per 25 kilo

De voordelen van een waterverzachter

Zacht water is in vele opzichten beter dan hard water. Zo zal je haar glanzender zijn, je huid minder droog en als je huidproblemen hebt kunnen deze verbeteren. Ook zal je textiel zachter zijn en minder snel slijten. Kalkaanslag heb je niet meer, zowel in je apparaten als op de muren van je badkamer, je ramen of auto na het wassen. En daarnaast is een waterverzachter ook milieuvriendelijk.

Je CO2-uitstoot vermindert

Apparaten met kalkaanslag hebben meer stroom nodig om goed te kunnen werken. Dit kan wel tot 20 procent oplopen. Zonder kalkaanslag gebruik je dus minder stroom waardoor je CO2-uitstoot naar beneden gaat.

Je apparaten gaan langer mee

Kalkaanslag kan de levensduur van een apparaat met 30 procent verkorten. Heb je schone apparaten en zacht water, dan kun je er dus aanzienlijk langer gebruik van maken. Dat betekent dat je minder vaak machines hoeft weg te gooien en te laten recyclen, zodat je minder technisch afval creëert.

Je spoelt minder schoonmaakproducten door

Met zacht water kun je het gebruik van je schoonmaakproducten halveren. Dit is niet alleen voor de wasmachine of de vaatwasser, maar ook voor jezelf. Je zal minder shampoo en zeep nodig hebben voor hetzelfde resultaat. Daarnaast hoef je ook geen ontkalkingsmiddelen meer te kopen. Deze producen werden voorheen allemaal afgevoerd via je water. Nu heb je die gehalveerd en is het enige dat je extra uitstoot het zoutwater van de waterontkalker.

Milieuvriendelijke waterverzachter

Ook al is een waterverzachter al erg duurzaam, je kunt overwegen een milieuvriendelijke ontharder aan te schaffen. Deze gebruiken zo min mogelijk stroom, gebruiken minder spoelwater en werken op de druk die op de leidingen staat.

Beperk de kosten

De éénmalige investering die je moet doen om een waterverzachter te laten installeren, ligt gemiddeld tussen de €1000 en €1500. Dit is een bedrag dat je door de bezuinigen binnen 10 jaar kunt hebben terugverdiend, maar je moet het wel hebben. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze kosten laag kunt houden.

  • Tweedehands: hou de online marktplaatsen in de gaten. Vaak kun je daar een zeer degelijke waterverzachter vinden voor maar een fractie van de prijs. Met een beetje geluk en geduld kun je zo 75 procent van de totaalprijs besparen.
  • Onderhoud: je kunt een onderhoudscontract aangaan met de leverancier. Ze zullen je automaat dan reinigen, controleren, invetten, het zout bijvullen en een watertest doen. Deze dingen kun je in principe ook zelf, vaak voor aanzienlijk minder geld.
  • Doe-het-zelf: een ervaren klusser kan de waterverzachter zelf aansluiten. Daar bespaar je €200 installatiekosten mee. Zorg uiteraard wel dat je goed bent ingelezen en dat je weet waar je aan begint.

Bespaar ook door offertes te vergelijken

Door het vergelijken van offertes kun je nog meer besparen op je nieuwe waterverzachter. Het is de manier waarop je al je opties kunt bekijken en vergelijken. Dit kan wel een tijdrovende klus zijn en onze vergelijkingstool kun je hiermee helpen. Door eenmaal je gegevens in te vullen kan de tool doelgericht zoeken naar offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Deze zal je binnen een korte tijd in je inbox ontvangen en je verplicht jezelf nergens toe. Je kunt ze vervolgens vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn en zo tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw nieuwe waterverzachter.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat