Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het is een goed idee om een waterontharder in Genemuiden te installeren, want het water is er behoorlijk hard. En hard water heeft een lange rits aan vervelende effecten. Het is slecht voor huid en haar, kost je huishouden veel meer energie door de afzetting van kalksteen en veroorzaakt kalkvlekken op je muren en tegels. Erger nog: het kalk zet zich af op de verwarmingselementen van wasmachines en ketels, waardoor ze veel korter meegaan en eerder stuk zijn. Een waterontharder, die al deze problemen tegengaat, is gelukkig niet duur. Dit apparaat wordt voor de watermeter geplaatst en haalt de kalk uit je kraanwater voordat het je huis binnenkomt. We zullen straks iets vertellen over de installatie en voordelen van de waterontharder, laten je zien wat de apparaten kosten en over welke zaken je even moet nadenken als je van plan bent om er één aan te schaffen.

 

De nadelen van kalkaanslag

Kalk heeft effecten op je apparatuur, je huishouden en zelfs op je gezondheid.

  • De kalk in badkamers, de keuken en de WC is het duidelijkste, maar niet het vervelendste effect van hard water. Die aanslag (bruine kringen en witte strepen) is vervelend om schoon te maken en moeilijk weg te krijgen.
  • Je witgoed heeft te lijden van kalkvorming rond de verwarmingselementen. Die verbruiken dan veel meer stroom en branden op een gegeven moment door.
  • En kalk heeft nog een derde effect: kalk is niet goed voor je huid. Het veroorzaakt eerst droge huid, dan jeuk, huidschilfers en roodheid. Er kan zelfs psoriasis en eczeem ontstaan. Ook het haar heeft van kalk te lijden: haar wordt dof, breekbaar en voelt onprettig ruw aan. Mensen die last hebben van deze problemen hebben vaak niet eens in de gaten dat ze veroorzaakt worden door het kalkgehalte in het water. Voor hen is het installeren van een waterontharder in Genemuiden een uitkomst.

 

De kosten voor een waterontharder

Er zijn twee soorten waterontharder in Genemuiden te krijgen. De twee verschillen van elkaar in de manier waarop ze de machine verversen. Af en toe moet namelijk het harsfilter van de machine gespoeld worden, zodat weggefilterd kalk eruit gespoeld kan worden. Sommige, goedkopere machines doen dat standaard na een bepaalde tijd. Ze houden daarbij geen rekening met de hoeveelheid kalk die in het filter zit en verbruiken dus veel spoelwater  en onthardingszout. De duurdere zuinige modellen hebben elektronica waardoor je zelf kunt bepalen wanneer de spoelingen plaatsvinden. Dit is beter voor het verbruik van spoelwater en zout. De zuinigere modellen zijn wél duurder en hebben meer onderhoudskosten nodig. Ook verbruiken ze stroom om de speciale spoelprogramma’s te kunnen instellen. In de tabel hieronder zie je een vergelijking tussen deze twee soorten modellen, met alle prijzen in euro. Ga na wat de beste oplossing is voor jouw huishouden.

 

  Aankoop-prijs Onthardings-zout Onderhouds-kosten /jaar Prijs installatie Extra kosten
Goedkoper model 600-900 Hoog verbruik 60 200 nee
Zuinig model 800-1000 Laag verbruik 100 200 Stroom-verbruik

 

Extra gemak van je waterontharder

Een paar verschillende mogelijkheden kunnen het gebruik en de werking van je waterontharder extra efficiënt maken. Als je voor een apparaat uit een hogere prijsklasse kiest, dan heb je de keuze uit verschillende handige extra’s.

 

  • Compact model of duomodel. Als je weinig ruimte hebt op de plek waar je je waterontharder in Genemuiden wilt inbouwen, kijk dan naar het duo model. Daar is de zoutopslag gescheiden van de ontharder, waardoor het apparaat in feite op twee verschillende plekken (meters uit elkaar) kan worden neergezet. Heb je liever een waterontharder in één enkele behuizing, kies dan voor een compact model.
  • Betere en grotere waterontharders produceren meer zacht water per seconde en kunnen meer zacht water opslaan. Het is verstandig om de inhoud en het vermogen van je waterontharder af te stemmen op de behoeften van je familie en je witgoed. Vraag eventueel bij je waterleidingbedrijf op hoeveel water je per dag verbruikt.
  • Sommige waterontharders werken op elektriciteit (netstroom of batterij), andere werken puur op waterdruk. De eerste versie heeft over het algemeen wel meer vermogen dan de waterontharders die op druk werken. Uiteraard heeft je keuze ook invloed op het verbruik van stroom in je woning.
  • Een aantal machines kan exact berekenen hoeveel onthardingszout er nodig is om een bepaald watervolume te ontharden. Andere waterontharders nemen het niet zo nauw en verspillen een hoeveelheid zout in hun tanks.

 

Tips voor de aankoop

 

  • Installeer zelf je waterontharder in Genemuiden. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: het is een kwestie van de juiste plek vinden en leidingen opnieuw aansluiten. Dit bespaart je de vrij forse installatiekosten (al gauw 200 euro) die een specialist hiervoor rekent.
  • Tweedehands exemplaren kunnen een koopje zijn. Omdat waterontharders gemaakt zijn om heel lang mee te gaan, kan een gebruikt exemplaar een goede investering zijn. Soms vind je online al voor honderd euro een gebruikte waterontharder. Maak het apparaat goede schoon, laat er eventueel een monteur naar kijken en je hebt een heel degelijke kans dat het apparaat jarenlang zijn werk goed blijft doen.
  • Zoek uit wat je waterhardheid is. De hardheid van je water (in Duitse hardheidsgraden) kan je online opvragen. Dit geeft je een prima indicatie voor de instelling van je waterontharder: het vertelt namelijk hoeveel kalk er in een liter water van je waterleidingmaatschappij opgelost is. En dus hoeveel zout er nodig is om die liter water te behandelen en zacht te maken.

 

Advies: bekijk offertes

Er zijn veel bedrijven die waterontharders aanbieden. Je kunt online op zoek gaan naar een aanbieding voor een waterontharder in Genemuiden die gebruikt is, maar en af en toe is ze een interessante kortingsactie van nieuwe modellen.  Vandaar dat het een slim plan is om even een aantal aanbiedingen te vergelijken en op zoek te gaan naar de voordeligste optie. Dat kun je doen door offertes naast elkaar te leggen. Zo kan je snel de prijzen en kenmerken van meerdere waterontharders  bekijken en daaruit kiezen. Je kunt via ons hier offertes van de grotere aanbieders downloaden. Klik gewoon op deze knop.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat