Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De voordelen van een waterontharder ken je als je eerder een waterontharder gebruikt hebt. Hard water is namelijk slecht voor veel huishoudelijke apparaten en levert je een hoop extra werk op. Het installeren van een waterontharder lost al deze problemen in één klap op. Het apparaat haalt kalk uit je kraanwater, zodat het geen schade kan aanrichten aan je apparaten. Ook heb je geen last meer van kalkvlekken in je sanitair, strepen op je ramen en ketelsteen in je pannen en de andere vervelende gevolgen van kalkhoudend water. In deze tekst vertellen we je waar je het beste een waterontharder kunt vinden en wat de mogelijkheden zijn. Er zijn meerdere soorten, die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. Lees verder en kom erachter wat de meest voordelige keuzes zijn die je kunt maken. Ook geven we je een paar interessante besparingstips.

 

Wat heb je eigenlijk aan een waterontharder

Of je waterontharder nou gebruikt of nieuw is, je merkt de pluspunten ervan direct, op veel verschillende vlakken. Water gebruik je namelijk op veel punten in de dag en bijna elke bezigheid gaat gemakkelijker met zacht water in plaats van hard. Dit zijn de grootste voordelen:

  • Een waterontharder verlicht alle schoonmaaktaken, omdat er niet langer kalk neerslaat als vieze strepen, kringen en lagen. Je kranen en douches blijven mooi helder. De witte aanslag op tegels van vloeren en muren blijft achterwege. En je hoeft geen zure of bijtende schoonmaakmiddelen meer in te zetten. De tijd van lang boenen met schuursponzen en staalwol om vervelende kalkaanslag weg te krijgen is voorbij.
  • Hard water irriteert de huid en zorgt voor dof en gemakkelijk brekend haar. Met zacht water wordt je huid soepeler, voelt gezonder aan en je hebt minder last van droogheid, schilfervorming en jeuk.
  • Een waterontharder voorkomt dat de warmte-elementen van je wasmachine en vaatwasser voortijdig kapot branden door een dikke laag kalkaanslag. Dit bespaart ook veel stroom.

 

De prijs van waterontharders

Er zijn twee belangrijke soorten waterontharders. De tijdgestuurde modellen zijn goedkoper en verversen automatisch hun filter na een bepaalde verlopen tijd. De volumegestuurde modellen zijn duurder en hebben instellingen om deze verversingsduur aan te passen. Als je een waterontharder gebruikt aanschaft, is het de moeite waard om te kijken welk type waterontharder het betreft. De modellen die op basis van tijd werken hebben namelijk hogere onderhoudskosten (door het hogere verbruik van spoelwater en onthardingszout). Ben je in staat om een volumegestuurd model te vinden voor een redelijke prijs, dan ben je relatief op jaarbasis het goedkoopste uit. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de prijzen die je per jaar betaalt als je een gebruikte waterontharder koopt. De prijzen in onderstaande tabel zijn nieuwprijzen.

 

 

 

 

  Gebruik onthardingszout Bijkomende kosten Prijs installatie Prijs gemiddeld
Tijdgestuurd model hoger laag €200,- €750,-
Volumegestuurd model laag hoger (stroom) €200,- €900,-

 

Keuzes en uitbreidingen

Er is een brede keuze en een breed prijsbereik voor waterontharders. Je kunt natuurlijk een budgetmodel kiezen, maar een paar verschillende extra functies op de iets duurdere modellen kunnen bijzonder handig zijn. Natuurlijk hoe je geen enorm duur apparaat met alle toeters en bellen te kopen: bijzondere waterontharders zijn vaak niet veel duurdere dan eenvoudigere exemplaren. Hier bespreken we de opties die je op dit gebied hebt en wat hun waarde is.

 

Beter harsfilter – Een beter harsfilter scheelt je kosten aan spoelwater en zout, omdat een beter filter meer kalk kan afvangen voordat het moet regenereren. Ook zorgt een waterontharder met een beter harsfilter voor een hogere capaciteit van water dat per minuut onthard kan worden.

 

Model – er zijn compactmodellen die één enkele behuizing hebben voor de verschillende onderdelen van de waterontharder. Bij de duomodellen zijn die onderdelen (de cilinder en de zoutopslag) gescheiden, wat deze waterontharder makkelijker maakt om in te bouwen in een huis met kleine ruimtes.

 

Inhoud en doorstroom – Het is verstandig om de kracht en de inhoud van je waterontharder af te stemmen op de hoeveelheid water die er nodig is. Daarvoor kan je (eventueel met behulp van data van het waterleidingbedrijf) uitrekenen hoeveel liter water er dagelijks door je machines en je gezinsleden gebruikt wordt. Dan weet je ook hoeveel leiding water je waterontharder gebruikt om zacht water te maken.  Zo weet je zeker dat je nooit zonder zacht water komt te zitten.

 

Tips voor besparing

 

  • Een gebruikte waterontharder vind je op Marktplaats. Er is een relatief groot aanbod van gebruikte waterontharders op Marktplaats en andere sites te vinden. En een waterontharder die gebruikt is hoeft helemaal niet slecht te wezen. Maak het apparaat goed schoon, installeer het en laat het eventueel nakijken door een monteur. Omdat waterontharders gebouwd zijn om decennia lang mee te gaan, kan een tweedehands een uitstekend koopje zijn
  • Zelf installeren en onderhouden is mogelijk. Als je geen twee linkerhanden hebt, is het heel goed mogelijk om zelf je waterontharder aan te sluiten en periodiek na te kijken. Daarmee bespaar je de relatief forse kosten van een specialist. Zoek online naar handleidingen om je waterontharder aan te sluiten en te reinigen en ga aan de slag.

 

  • Zoek uit wat de lokale waterhardheid is. Deze gegevens kan je opvragen bij je waterleidingmaatschappij en ze vertellen je hoeveel kalk er in een liter leidingwater zit. Als je dat weet, kan je je waterontharder perfect daarop afstellen. Zo weet je zeker dan je water onthard is en dat je toch geen zout aan het verspillen bent.

 

Advies: bekijk offertes

Er zijn veel bedrijven die waterontharders aanbieden. Je kunt online op zoek gaan naar een aanbieding voor een waterontharder die gebruikt is, maar en af en toe is ze een interessante kortingsactie van nieuwe modellen. Vandaar dat het een slim plan is om even een aantal aanbiedingen te vergelijken en op zoek te gaan naar de voordeligste optie. Dat kun je doen door offertes naast elkaar te leggen. Zo kan je snel de prijzen en kenmerken van meerdere waterontharders  bekijken en daaruit kiezen. Je kunt via ons hier offertes van de grotere aanbieders downloaden. Klik gewoon op deze knop.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat