Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wil je een waterontharder van de Gamma kopen? Dat is een goede zet als je last hebt van hard water. Hard water is water waarin veel kalk en magnesium zit en dat kan een aantal vervelende gevolgen hebben. Je hebt bijvoorbeeld snel last van kalkaanslag in douche, bad en WC. Ook zet de kalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten, waardoor bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers beschadigd raken en op den duur kapot gaan. Verder kost het veel meer wasmiddel en zeep om kleren en andere spullen goed schoon te maken. Een waterontharder kan je daartegen beschermen en de schadelijke stoffen uit je water halen. Daarvoor moet je het aansluiten op de waterleiding, zodat het al het water dat je in je huishouden gebruikt “zacht” (in plaats van “hard”) maakt. Een waterontharder is niet duur en betaalt zichzelf snel terug. Lees hier over de keuzes op het gebied van waterontharders van de Gamma en andere aanbieders.

 

Wat zijn de voordelen van een waterontharder

Op een aantal manieren is een waterontharder goed voor je apparatuur, lichaam en portsomonnee.

 • Om te beginnen hoef je minder vaak en intens schoon te maken om de vervelende kalkaanslag te verwijderen. Die zet zich af op alle plekken die wel eens nat worden, zoals ruiten, douche, muren, badkuip, kranen, vloer en aanrecht.
 • Ten tweede merk je dat het zachte water beter is voor jou persoonlijk: het kalkloze water is beter voor je huid en jaar. Je huid voelt minder snel geïrriteerd aan en als je last hebt van een droge huid of eczeem is zacht water daar veel milder voor. Je haar wordt ook glanzender en soepeler – je hoeft meestal geen conditioner meer te gebruiken als je je water onthardt.
 • Ten derde beschermt een waterontharder van de Gamma je tegen doorbranden van de hitte-elementen van je apparatuur. Door kalkaanslag worden deze inefficiënt en branden door, zodat de levensduur van je witgoed en dergelijke sterk vermindert.

 

Wat zijn de kosten van een waterontharder

Er is een grote reeks verschillende waterontharders in omloop. Het belangrijkste verschil is hoe ze hun filter reinigen. Sommige modellen kunnen namelijk veel zuiniger hun filter schoonmaken, dankzij ingebouwde elektronica. Deze modellen gebruiken veel minder zout en spoelwater en zijn op termijn dus voordelig dan de mechanische modellen die relatief veel zout en water verspillen. De aankoopprijs van de elektronische modellen is daarentegen wel een stukje hoger. Bekijk dus welk model waterontharder van Gamma het meest geschikt is voor jou. Ook gelden er kosten voor onderhoud (het is aan te raden om dit jaarlijks te laten doen) en de installatiekosten. Kijk in de tabel hier onder voor een overzicht van de kosten.

Model waterontharder Elektronisch Mechanisch
Verbruik zout en spoelwater Relatief laag hoger
Onderhoud (jaarlijks) 80 80
Installeren door expert 200 200
Prijs gemiddeld 900 1100

 

Opties voor de waterontharder

Een aantal extra functies op de waterontharder van de Gamma is handig, maar kost ook meer bij de aanschaf. Houd hier rekening mee als je een keuze maakt.

 

 • Stroomkosten: de duurdere apparaten die volumegestuurd werken, kosten meer geld aan stroom dan de simpelere mechanische waterontharders. Dit komt omdat de mechanische modellen functioneren door middel van waterdruk en dus geen elektriciteit nodig hebben om te werken.
 • Proportioneel zoutgebruik: sommige apparaten meten heel nauwkeurig af hoeveel onthardingszout ze nodig hebben om een bepaald aantal liter water te ontharden en zijn daardoor zuiniger in het gebruik ervan. Andere apparaten die deze optie niet bieden verspillen een bepaalde hoeveelheid zout, dat in het riool belandt.
 • Garantie en levensduur: we hoeven niet uit te leggen dat kwalitatief betere waterontharders duurder zijn, maar ook een betere garantie bieden en vaak een langere levensduur hebben.
 • Simplex of duplex: een simplex waterontharder biedt maar één onthardingscilinder om water te ontkalken. Een duplex apparaat heeft twee van deze cilinders. Dit voorkomt dat je waterontharder geen zacht water kan leveren omdat het apparaat net zijn filter aan het regenereren is terwijl jij of je apparaten zacht water aan het gebruiken zijn.

 

Tips voor goed gebruik

 • Voeg op tijd onthardingszout toe. Dit wordt soms vergeten. Het hoeft niet regelmatig te gebeuren: een aantal zouttoevoegingen per jaar is al voldoende. Zonder zout kan een waterontharder zijn werk niet goed doen en dan komt er gewoon weer als vroeger hard water uit de kraan, met alle gevolgen van dien voor je sanitair, keuken, witgoed et cetera.
 • Schakel een lokaal bedrijf in voor installatie en onderhoud. Een bedrijf uit de omgeving is op de hoogte van de specifieke kwaliteiten van het water en bovendien zijn de voorrijdkosten lager. Op deze manier help je bovendien de plaatselijke economie een handje.
 • Pas je gebruik van wasmiddelen aan. Zodra je je waterontharder van de Gamma in huis hebt, zul je merken dat je was veel beter schoon wordt. Je verspilt dus wasmiddel als je op dezelfde manier blijft wassen. In feite kan je de eerdere dosissen van wasmiddel, zeep, wasverzachter en andere reinigers halveren en nog steeds een perfect resultaat krijgen.
 • Zoek naar een tweedehands. Er zijn relatief veel oude waterontharders te vinden op online marktplaatsen. Omdat een waterontharder lang mee gaat hoeft er helemaal niets mis te zijn met deze waterontharders. Je vindt ze al vanaf een euro of honderd.
 • Ga na hoe hard je water is. De waterhardheid van jouw leidingwater kan je opvragen bij je waterleidingmaatschappij. Deze informatie vertelt je hoeveel kalk er in een liter water zit en daar kan je de instellingen van je machine op laten inspelen. Zo wordt je water perfect onthard en verspil je niet onnodig zout of spoelwater.

Offerte aanvragen

De beste manier om te bepalen welke aanbieding voor een waterontharder van de Gamma geschikt is, is offertes aanvragen. De prijzen voor de waterontharder en het installeren daarvan kunnen namelijk flink verschillen tussen de aanbieders ervan. Wil je hulp? Wij kunnen je vrijblijvend een aantal offertes opsturen, zodat je die naast elkaar kunt leggen en snel de voordeligste optie te weten komt. Klik op onderstaande link.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat