Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Woon je in Friesland, dan woon je in een prachtige provincie. Friesland kenmerkt zich door de eigenzinnigheid en dat zie je terug in alle aspecten. Je ziet het onder andere terug in de waterhardheid in de provincie. Je zou verwachten dat er één waterschap is met dus één hardheid van drinkwater maar dit blijkt niet het geval. De hardheid van het water wisselt per deel van Friesland waar je woont.

De gradaties van water

De hardheid van water laat zich uitdrukken op twee manieren; je kan spreken over hardheden van water in categorieën maar ook in Duitse Hardheid. De Duitse Hardheid is een waarde die uitdrukt hoeveel gram kalk er in het water zit. We hebben de vier gradaties voor je op een rij gezet.

 • Zacht water. Dit water heeft nooit een Duitse Hardheid van 0, maar wel een waarde die laag te noemen is. De Duitse Hardheid in deze categorie is 0 tot 3.
 • Tamelijk hard water. In deze categorie bevindt zich de ondergrens in Friesland. Met 5,90 Duitse Graden kom je dit tegen in onder andere Leeuwarden. De Duitse Hardheid in deze categorie is 3 tot 8.
 • Behoorlijk hard water. Hier vind je de bovengrens in Friesland. Met 9,70 Duitse Graden tref je dit water aan in Dongeradeel. De Duitse Hardheid in dit gebied is 8 tot 16.
 • Erg hard water. Dit water kom je in Nederland enkel in het grensgebied tegen. De Duitse Graden is 16 tot 20.

Hoe hard water jouw apparatuur aanpakt

De hardheid van water bepaalt een hoop zaken in jouw huishouden. Onder andere hoe jouw apparatuur in huis functioneert en hoe lang het meegaat wordt erdoor bepaald.

 • De levensduur van witgoed. Hoe lang jouw witgoed meegaat wordt voor een heel belangrijk gedeelte bepaald door de hardheid van water. Het kalk in het drinkwater zal het verwarmingselement in jouw wasmachine aantasten. Het hecht zich aan het element en dat zorgt er op den duur voor dat de warmte niet meer weg kan. Het verwarmingselement zal doorbranden en daardoor kom je voor een vervanging van de wasmachine of een kostbare reparatie te staan.
 • Het onderhoud van bruingoed. Zaken zoals koffiezetters hebben leidingen die heel gevoelig zijn voor kalkaanslag. Je zal dan ook geregeld een koffiezetter moeten ontkalken om te voorkomen dat de koffie schraal smaakt. De ontkalkingsprocedure duurt doorgaans langer dan gewenst en je hebt er kostbare anti kalk producten voor nodig.

Verdere gevolgen van hard water

Het harde water heeft niet alleen zijn invloed op de apparatuur in je huis, maar ook op jouw sanitair en overige oppervlakken:

 • Onderhoud van de douche. De douche en dan in het bijzonder de douchecabine heeft flink te lijden onder het harde water. Je treft op veel douchecabines een laag kalk aan die daar is gekomen door het water wat een kalkaanslag achterlaat op de douchecabine. Dit kalk laat zich enkel verwijderen met een agressief anti kalk middel.
 • Wasbeurten van de auto en de vaat. Ga je de auto wassen of was je glazen in de vaatwasser, dan zal je altijd extra middelen moeten gebruiken om het kalk te bestrijden. Bij de auto zal je anders een witte waas overhouden op de ramen. Bij de vaatwasser ontkom je er niet aan om de glazen na te wrijven na een wasbeurt. Kalkaanslag blijf je altijd aantreffen, om het even wat voor (af)wasmiddelen je gebruikt.


Hoe een waterontharder jouw leven makkelijk maakt

Een waterontharder is de manier bij uitstek om dit probleem op te lossen. De waterontharder zal ervoor zorgen dat het water voordat het jouw huis binnenkomt eerst wordt ontdaan van kalk. Dit gebeurt aan de hand van de volgende cyclus die wordt doorlopen:

 • Een apparaat met twee cilinders. De eerste cilinder van de waterontharder is gevuld met kunstharsbolletjes. De kunstharsbolletjes hebben de eigenschap om kalk aan te trekken. Het leidingwater stroomt als eerste door deze cilinder heen.
 • De kalk hecht zich. De kalk zal zich aan de kunstharsbolletjes hechten, waardoor je zacht water krijgt.
 • Het ontharde water verlaat de cilinder. Nadat het kalk is onttrokken aan het water zal het water voorzien worden van een klein beetje onschuldig natrium. Vervolgens verlaat het water de waterontharder.
 • De kunstharskorrels worden geregenereerd. Nadat de kunstharskorrels verzadigd zijn door het kalk vindt er een regeneratie plaats. Dat houdt in dat er natriumwater uit de tweede cilinder door de eerste cilinder stroomt. Het natrium hecht zich aan de kunstharskorrels, klaar om te worden afgegeven aan het leidingwater in ruil voor het kalk wat wordt onttrokken.
 • Het natriumwater wordt opnieuw aangemaakt. Met natrium uit een extern zoutvat wordt nieuw natriumwater gemaakt. De cyclus is klaar en begint opnieuw.

Hoeveel kost een waterontharder

We informeerden naar de prijzen van een waterontharder en kregen een aantal offertes van leveranciers.

Wat voor waterontharder koop je Hardheid van het water Prijs
Waterontharder met twee cilinders Tamelijk hard water Vanaf 795 euro
Waterontharder met twee cilinders Behoorlijk hard water Vanaf 895 euro
Waterontharder met twee cilinders Erg hard water Vanaf 995 euro

 

Zacht water voor een zacht prijsje

Zacht water bespaart jou erg veel geld, maar je zal wel eerst een investering moeten doen. Die investering is redelijk hoog, dus het kan geen kwaad om eerst prijzen te vergelijken. Dat doe je met deze button. Je krijgt een aantal offertes die je kan gaan vergelijken; daardoor bespaar je flink op zacht water in jouw woonplaats.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat