Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Franeker maakt deel uit van de gemeente Franekeradeel in Friesland. Het is een verzameling van 17 kleine dorpen in Friesland. De kleine dorpjes in deze gemeente hebben een waterhardheid die als tamelijk hard is gekwalificeerd. De waterhardheid in Franeker heeft een laagste waterhardheid in Tzum met 6,30 Duitse Hardheid en 6,70 Duitse Graden in Franekeradeel.

Wat is Duitse Graden

Duitse Graden houdt in de hoeveelheid kalk die in het drinkwater zit. De onderverdeling is in vier groepen:

  • zacht water. Dit is leidingwater met een hardheid van 0 tot 3 Duitse Graden.
  • tamelijk hard water. Dit is leidingwater met een hardheid van 3 tot 8 Duitse Graden.
  • behoorlijk hard water. Dit is leidingwater met een hardheid van 8 tot 16 Duitse Graden.
  • erg hard water. Dit is water met een hardheid van 16 tot 20 Duitse Graden.

Franeker valt in de tweede categorie. Het valt dus wel mee met de hoeveelheid kalk in het leidingwater in Franeker. Dat neemt echter niet weg dat het water uit Franeker geen kwaad kan voor jouw apparatuur en jouw gezondheid. Wie denkt dat een waterontharder in deze woonplaats overbodig is doet er verstandig aan om eens naar het sanitair te kijken.

Hoe hard water zijn sporen achterlaat

Het harde water wat in jouw huis door de leidingen heen stroomt laat wel degelijk zijn sporen achter. Kijk maar eens naar de kranen en de douchecabine op je badkamer. De witte aanslag die je op jouw douchewand ziet zitten wordt veroorzaakt door kalk. Dat kalk ontstaat doordat calcium en magnesium zich met elkaar binden. Dit alles zorgt ervoor dat je wekelijks met agressieve anti kalkmiddelen aan de slag moet gaan en dat je nog voor flink wat meer kosten komt te staan.

De levensduur van jouw wasmachine

De levensduur van jouw wasmachine bepaal je ook door de hardheid van het water in jouw huis. Fabrikanten maken hun wasmachine zo dat deze 10 tot 15 jaar mee kan gaan. De meeste wasmachines halen echter de 5 jaar niet eens. De reden hiervan is eveneens het water wat door jouw wasmachine heen stroomt. Het verwarmingselement wat in contact staat met het leidingwater zal het kalk aantrekken en dat kalk kan vervolgens niet meer weg. Daardoor is het verwarmingselement bezet door een laag kalk, waardoor het de warmte niet meer kwijt kan. De wasmachine zal doorbranden waarna je de keuze hebt uit een kostbare reparatie of een nieuwe wasmachine aanschaffen.

 

Hoe de waterontharder jouw water zacht maakt

Wie de strijd aan wil gaan met het harde water kan het beste eens informeren naar de werking van een waterontharder. We hebben deze werking voor je uitgelegd in een paar eenvoudige stappen.

  • Een apparaat met twee cilinders. De waterontharder bestaat uit twee cilinders. In de ene cilinder zitten kunstharskorrels en in de andere cilinder zit natriumwater.
  • De cilinder waar het water instroomt. Het water stroomt in de eerste cilinder, dat is de cilinder met de kunstharskorrels. Het kalk uit het leidingwater zal zich hechten aan de kunstharskorrels. Vervolgens wordt het water voorzien van een onschuldig laagje natrium.
  • De tweede cilinder zorgt voor regeneratie. Nadat de kunstharskorrels verzadigd zijn geraakt door de kalk zal het natriumwater uit de tweede cilinder door de eerste cilinder heen stromen. Als gevolg hiervan laat het kalk los van de kunstharskorrels. Het kalk zal met het spoelwater worden weggespoeld en het natrium wat in het water zat zal zich blijven hechten aan de kunstharskorrels. Dit natrium wordt vervolgens weer afgegeven aan het water wat door de eerste cilinder stroomt.
  • De tweede cilinder vult zich. In de tweede cilinder wordt nieuw natriumwater gemaakt met het zout wat in de waterontharder in het zoutvat zit. De cyclus herhaalt zich.

Hoeveel kost een waterontharder

Wanneer je een waterontharder gaat kopen wil je natuurlijk duidelijkheid over de prijs. We hebben een aantal prijzen voor je in een schema gezet.

Wat voor type waterontharder koop je Voor welke hardheid is de waterontharder geschikt Voor hoeveel personen is de waterontharder geschikt Wat is de vanaf-prijs
Waterontharder met twee cilinders Tamelijk hard water  t/m 4 personen 785 euro
Waterontharder met twee cilinders Tamelijk hard water 5 t/m 9 personen 1295 euro
Waterontharder met twee cilinders Behoorlijk hard water 1 t/m 4 personen 985 euro
Waterontharder met twee cilinders Behoorlijk hard water 5 t/m 9 personen 1495 euro

 

Zaken die de prijs bepalen

De prijs van een waterontharder hangt af van een aantal factoren:

  • Het aantal personen in een huishouden. De grootte van jouw huishouden geeft aan wat de vraag naar water op een piek moment is. Heb je een huishouden met meer dan 4 personen, houd er dan rekening mee dat de cilinder met de kunstharskorrels groter moet zijn voor een goed resultaat zonder dip in de waterdruk.
  • De hardheid van het water. Als er meer kalk uit het drinkwater moet worden gehaald zal je een grotere cilinder met kunstharskorrels moeten aanschaffen. Dit heeft zijn weerslag op de prijs.

Ga voor een nette prijs

Een waterontharder kopen kan behoorlijk kostbaar zijn. Het is dan ook verstandig om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande knop. Je krijgt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert je gelijk een voordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat