Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het water wat door de leidingen van jouw huis stroomt wordt zorgvuldig gereinigd door het waterleidingsbedrijf voordat het jouw huis binnen mag komen. Men voegt meerdere componenten toe om ervoor te zorgen dat het water geen bacteriën kan bevatten. Een paar van deze componenten zijn calcium en magnesium. Wie ooit scheikunde-les heeft gehad weet er alles van; deze twee stoffen vormen samen kalkmoleculen. Deze kalkmoleculen zullen zich in jouw huishouden vasthechten aan elk oppervlak waar ze mee in aanraking komen. Denk in dat geval aan het sanitair en jouw douchewand. Het spreekt voor zich; het leidingwater in ons land is niet zo goed voor jouw huishouden als je altijd dacht.

De gevolgen van hard water

De gevolgen van hard water gaan verder dan alleen het sanitair in jouw huis. Ook de apparatuur krijgt er flink van langs. Apparaten die in rechtstreeks contact staan met water, zoals de wasmachine, hebben doorgaans een verwarmingselement om te kunnen werken. Dit verwarmingselement zal het kalk uit het drinkwater aantrekken waardoor het steeds minder goed zal gaan functioneren. Wanneer het verwarmingselement zijn warmte helemaal niet meer kwijt kan zal de wasmachine kapot gaan. Een kostbare reparatie of de aanschaf van een nieuw apparaat is dan onvermijdelijk. Al met al is dit een ongewenste situatie die schreeuwt om een oplossing.

Zacht water door zout

De oplossing voor het probleem van hard water is een waterontharder. Dit is een apparaat wat het water wat jouw huis binnenkomt onthardt door middel van zout. Dit systeem werkt volgens het volgende principe:

  • Twee cilinders in een ontharder. De ontharder bestaat uit twee cilinders. De ene cilinder bevat kuntstharskorrels. Deze kunstharskorrels zijn het middel wat het kalk aan het water onttrekt. Het water stroomt door deze cilinder heen en laat het kalk achter op de kunstharskorrels. De kunstharskorrels bevatten een laagje natrium wat in ruil voor het kalk wordt meegegeven aan het leidingwater om ervoor te zorgen dat het water ook in jouw huis vrij blijft van bacteriën.
  • Regeneratie vanuit de tweede cilinder. De tweede cilinder bevat natriumwater. Dit water spoelt door de kunstharskorrels heen wanneer deze verzadigd zijn door het kalk. Op dat moment vindt de regeneratie plaats. Het natriumwater zorgt ervoor dat het kalk wegspoelt uit de eerste cilinder en dat er een nieuw natriumlaagje blijft zitten. Daarna begint de cyclus opnieuw.

De nadelen van dit systeem

Hoe ideaal dit systeem van waterontharding ook mag klinken; er kleven ook nadelen aan. Een groot nadeel hiervan is wel dat het systeem voor een waterdip zal zorgen tijdens de regeneratie. Dit probleem maakt de meeste waterontharders tot efficiënte maar gebruiksonvriendelijke toestellen.

 

Hoe Fleck met een probleem afrekent.

Fleck is een systeem wat beschikt over een slimme timer. Het systeem heeft een stroomaansluiting nodig, want het moment van de regeneratie wordt zorgvuldig getimed. Het moment van de regeneratie zal door deze timer altijd vallen op een dal-moment; een moment wat aan de hand van eerder verbruik zorgvuldig is getimed. Je betaalt dus wat meer voor dit systeem, maar door de digitale timer en de speciale Fleck kleppen op het apparaat heb je een uiterst gebruiksvriendelijk toestel.

Hoeveel kost een Fleck waterontharder

We deden navraag bij de leveranciers van de Fleck waterontharder naar de prijs die men ervoor berekent. Men kwam mët de volgende antwoorden:

Wat voor model Fleck koop je Inhoud van de cilinder Prijs
Euro Twin met 4 liter actieve koop 10 liter 1115 euro
Euro Twin met 6 liter actieve kool 14 liter Tussen 1251 en 1351 euro
Euro Twin met 8 liter actieve kool 20 liter Tussen 1379 en 1479 euro
Montage van een Fleck waterontharder · Tussen 195 en 395 euro

 

Zaken die de prijs van een Fleck bepalen

Hoeveel je betaalt voor een Fleck waterontharder bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben voor jou die keuzes op een rij gezet.

  • De grootte van jouw huishouden. Bij een huishouden tot 4 personen kan je de kleinste afmeting Euro Twin kopen. Je betaalt relatief gezien de laagste prijs en het vermogen is daar ook naar. Dat is berekent op een piekmoment in een klein huishouden.
  • De hardheid van het water. De hardheid van het water in jouw postcodegebied bepaalt eveneens welk type waterontharder je moet aanschaffen. Het kan zijn dat je in een postcodegebied woont met redelijk hard water. In dat geval kan je de waterontharder uit de onder-categorie qua prijs kopen. Woon je in een gebied met erg hard water, dan zal je een duurder model moeten aanschaffen voor een goed resultaat.
  • De kosten van de montage. De montage is nog het punt waar de meeste winst op valt te behalen. Koop jij het apparaat, informeer dan naar de prijs van de installatie. Deze ligt in een grens zoals we bovenstaand hebben aangegeven.

Betaal niet teveel voor waterontharder en installatie

Je ziet in één oogopslag hoeveel je kan besparen op een Fleck waterontharder door eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze functie. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Op die manier zie jij gelijk welke leverancier voor jou de beste keuze is.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat