Op veel plekken in ons land komt hard water uit de kraan. Dit is water wat een hoog kalkgehalte bevat. Kalk in het drinkwater ontstaat door calcium en magnesium die als ingrediënten in het drinkwater zitten om het te zuiveren en om het goed in conditie te houden. Je wil immers niet dat er bacteriën kunnen gaan broeien in het drinkwater wanneer het jouw huis is binnen gestroomd. Dit kalk geeft jouw water een bijsmaak. Je proeft dit verschil goed wanneer je het water vergelijkt met zacht water.
Inhoud
De smaak van zacht water
Zacht water tref je meestal in waterkoelers aan. Deze waterkoelers hebben een ingebouwd filter wat schadelijke stoffen uit het water filtert waardoor je zeer zacht water met een Duitse Hardheid van 0 proeft. Er zit geen kalk in en ook andere stoffen die jouw water een bijsmaak zouden kunnen geven worden uit het water verwijderd. Zacht water tref je echter ook in flesjes. Als je bedenkt dat je per persoon gemiddeld 200 flesjes bronwater per jaar nuttigt is het duidelijk; zacht water is gewoon lekkerder.
Zacht water in je eigen huis
Al die flesjes bronwater die je gemiddeld per jaar drinkt kosten nogal wat. Met een prijs van ongeveer 30 cent per flesje bronwater is het eenvoudig te berekenen; je geeft per jaar gemiddeld 200 x 30 cent is 60 euro uit aan bronwater. Dat geld kan je in je eigen zak houden door zelf voor zacht water in je huis te zorgen. Dat is ideaal maar er zit wel een prijskaartje aan vast. Voor zacht water in je huis zijn gelukkig meerdere oplossingen, die we voor je zullen omschrijven.
Een waterontharder zonder montage
Waterontharders met een filter zijn er in meerdere versies en de bekendste is de waterontharder die geen montage nodig heeft. Het is de bekende plastic kan die je veel op aanrechten aantreft. Er zit een waterfilter in wat kalk maar ook bijvoorbeeld medicijnresten uit het water filtert. Dit systeem is prijstechnisch het voordeligste zoals je in het prijsschema zal terugzien. Voordeel is natuurlijk dat je direct zacht water hebt zonder dat je lang hoeft te wachten en zonder dat je een kostbare investering moet doen. De nadelen zijn er echter ook. De filters zal je regelmatig moeten vervangen om een goed resultaat te behouden. Bovendien heb je het zachte water maar op één plek en in een kleine hoeveelheid tegelijk. Je kan het water dus gebruiken voor consumptie aan tafel maar niet voor andere zaken zoals het huishouden.
Een waterontharder die je inbouwt
Een andere vorm van een waterontharder met een filter is de waterontharder met het filter wat je inbouwt. Een dergelijk filter kan je in je keuken inbouwen onder je kraan. Het systeem zorgt ervoor dat er uit één kraan in jouw huis zacht water stroomt. Het leidingwater stroomt in één flow eerst door het filter heen voordat het uit jouw kraan komt en daardoor heb jij een ongelimiteerde hoeveelheid zacht water. Voordeel is eveneens dat je het filter daar kan plaatsen waar jij het zachte water wil. Dat zal meestal in de keuken zijn maar het kan bijvoorbeeld ook in de badkamer zijn. Het nadeel is echter hier ook weer; je hebt het zachte water maar op één plek. Bovendien zal je – afhankelijk van het gebruik – geregeld in je gootsteenkastje moeten zijn om het filter te vervangen.
Een waterontharder in een apart apparaat
Natuurlijk kan jij er ook voor zorgen dat je dat heerlijke koele water wat je in de horeca uit een waterkoeler kan halen ook thuis kan drinken. Je koopt dan een waterkoeler voor thuisgebruik. Een dergelijk apparaat kan werken met een reservoir met water wat je steeds moet bijkopen of met een systeem wat je aansluit op de waterleiding. Het eerste systeem is het goedkoopste in de aanschaf maar het duurste op de lange termijn door de containers water die je moet kopen. Het tweede systeem is het duurste in de aanschaf maar het goedkoopste op de lange termijn doordat je gewoon leidingwater filtert.
Hoeveel kost een waterontharder met filter
We informeerden naar de prijzen van een waterontharder die met een filter werkt. De antwoorden die we kregen van leveranciers staan in dit schema.
Wat voor waterontharder koop je | Type waterontharder | Prijs filters | Prijs apparaat of ontharder |
Waterkan | Waterkan voor op tafel | 20 euro voor 4 stuks | Tussen 22,50 en 49 euro afhankelijk van de uitvoering |
Waterontharder | Waterontharder die je bij de kraan inbouwt als een tussenfilter | Tussen 25 en 40 euro per stuk | Tussen 179 en 299 euro afhankelijk van de uitvoering |
Waterontharder standalone | Waterontharder als waterkoeler; apart apparaat | Tussen 45 en 60 euro per stuk | Tussen 185 en 385 euro, afhankelijk van type model; waterontharder als toren met reservoir of waterontharder met aansluiting voor kraan. |
Ga niet zomaar tot aanschaf over
Ga je een waterontharder aanschaffen met een filter, vergelijk dan eerst de prijzen. Dat doe je met deze button. Je leest gelijk welke waterontharder voor jou de best aanschaf is en wat de prijs is die erbij hoort.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be