Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

We weten  meer te waarderen dat er wat luxe in de keuken staat. Een espressomachine tref je dan ook in steeds meer huishoudens aan. Deze machine is verkrijgbaar in veel merken en uitvoeringen. Er zijn machines die werken met aluminium cupjes die je in het apparaat plaatst, maar er zijn ook machines die werken met losse espressobonen die eerst nog volautomatisch gemalen moeten worden. Voor ons dagelijkse verwenmoment gaan we ver als consumenten.

Als de espresso bitter begint te smaken

Heb je al een langere tijd een espresso apparaat staan in jouw keuken, dan zal je bemerken dat de espresso bitter begint te smaken. Er zit een schrale bijsmaak aan de espresso die niet in de bonen of cupjes zit. Dit is het moment waarop mensen beschuldigend wijzen naar het apparaat zelf. Men gaat terug naar de winkel en dient een klacht in over het slechter functioneren van de espressomachine. De leverancier zal ontkennen dat er wat mis is met het apparaat wat tot verwarring leidt.

Het water loopt steeds trager door de leidingen

Een ander probleem wat je tegenkomt bij een espressomachine is dat het water steeds trager door het apparaat heen loopt. Voor een lekker kopje espresso moet je tijd vrijmaken, maar op deze manier duurt het allemaal wel heel erg lang. In dat geval is het goed om je te realiseren dat er een oorzaak is voor dit probleem die buiten jouw apparaat zit.

De espresso is koud

Koude koffie is nooit lekker en bij gebruik van een espressomachine komt het na verloop van een aantal maanden voor dat de espresso steeds kouder is. Het apparaat zelf geeft geen storingen aan, maar jij krijgt op den duur een lauwe espresso geserveerd, wat bepaald geen hoogstandje is. De reden hiervan ligt niet in de techniek van het apparaat, maar je zal deze oorzaak eveneens buiten het apparaat moeten zoeken.

Hoe hard water jouw espressomachine sloopt

Jouw kostbare espressomachine heeft het flink te stellen met het leidingwater in jouw huis. Het water wat jij gebruikt voor het maken van jouw espresso zorgt namelijk voor de problemen die we zojuist benoemden. Het Hollandse leidingwater kan je dan wel zo gebruiken, maar er zitten mineralen in verwerkt om het water op peil te houden. Een paar van deze mineralen zijn calcium en magnesium. Twee mineralen die zich zullen binden tot kalkmoleculen. De kalkmoleculen zullen zich hechten aan de leidingen van de espressomachine en aan het verwarmingsfilter van de espressomachine. Hard water heeft  een negatieve werking op de smaak van het water, maar ook op de sporen van het water in jouw espressomachine.

De oplossing voor hard water

De oplossing voor hard water is een waterontharder. Dit is een apparaat wat het kalk uit het water filtert voordat het jouw huis in stroomt. Via ionenuitwisseling wordt kalk verwijderd waarna er wat onschuldig natriumchloride met het water meegaat jouw huis in. Bij een anders systeem wordt er met een sterke magneet calcium en magnesium van elkaar gescheiden om te voorkomen dat deze twee stoffen kalkmoleculen kunnen vormen. We hebben de beide methodes voor je vergeleken en kwamen tot de volgende bevindingen.

Welke eigenschap Waterontharder met ionenuitwisseling Waterontharder met magneet
Hoeveelheid water die onthard wordt Hele huis. Eén waterontharder is voldoende om het hele huis, inclusief jouw keuken, van zacht water te voorzien. Straal van 3 meter vanaf de magneet gemeten. Magneet moet voor een espressomachine in de keuken worden geïnstalleerd op de waterleiding naar de keukenkraan.
Afhankelijk van aantal personen in huishouden Grootte van cilinder kunstharskorrels bepaalt de geschiktheid voor een huishouden. Onderverdeling in compact, medium en large. Compact is voor 1 a 2 personen, medium voor 1 tot 4 personen en large voor 5 tot 9 personen Niet afhankelijk van aantal personen in huishouden.
Installatie door expert vereist Ja. Waterontharder moet zorgvuldig worden afgestemd op de vraag naar zacht water en de hardheid van het water. Nee. Je klemt de magneet om de waterleiding heen.
Prijs vanaf Compact model 785 euro

Medium model 1095 euro

Large model 1295 euro

29,95 euro
Stroomaansluiting nodig Bij model op waterdruk niet

Bij model met scherm en instelbare regeneratie wel

Niet
Samenstelling van het water verandert na ontharding Ja. Calcium en magnesium worden verwijderd en er komt natriumchloride voor in de plaats. Nee. Er wordt voorkomen dat beide stoffen zich zullen hechten maar alle componenten blijven in het water achter.
Locatie van installatie In een keukenkastje van minimaal 60 cm hoog. Op de waterleiding. Lastig bij in gefreesde waterleidingen.

 

Schaf niet zomaar een waterontharder aan

Een waterontharder moet zichzelf op termijn weer gaan terugverdienen. Voordat het echter zover is, is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Op die manier weet je gelijk hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn voor een waterontharder in jouw situatie. Door het vergelijken van de offertes kan een besparing tot wel 20 procent gerealiseerd worden.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat