Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, kan een groot verschil maken in de levensduur van je apparaten, in het verbruik van je zeepproducten en in de aanslag op je badkamermuren en je sanitair. Ben je aan het kijken naar waterverzachter, dan zal je ongetwijfeld gezien hebben dat er een vrij grote keuze is. Zo kun je kiezen voor mechanische verzachters of elektronische. Je kunt machines vinden met enkele en dubbele cilinders. Toch is het niet moeilijk om een waterontharder te vinden die bij jouw situatie past. Hier kun je lezen over de verschillen tussen de machines, hoeveel je hiervoor betaalt en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

De werking van een waterverzachter

Verreweg de meeste waterverzachter werken met filters die zijn gevuld met harskorrels. Deze korrels zijn geladen met natriumionen. Als het water hier doorheen spoelt, trekken deze ionen kalk en magnesium aan, en stoten ze natrium af. De filters worden automatisch gereinigd met zout wat met een reservoir wordt aangeleverd. Het zout komt niet in je drinkwater, maar vult de natriumionen weer aan en voert het kalk af. Kalkvorming ontstaat al bij een waterhardheid van 3 Dh (Duitse hardheid) terwijl hard water wordt geclassificeerd als 14 Dh of meer. Daarom is het niet alleen verstandig om een waterverzachter aan te schaffen in gebieden met hard water. De ontharder zal deze waarde omlaag brengen naar 0, of een stand die je zelf instelt. Aangeraden wordt om niet alle kalk te laten verwijderen, omdat de kalk in ons water goed voor je is.

De kosten van een waterverzachter

De belangrijkste keuze die je moet maken is tussen een mechanische of elektronische waterverzachter en een waterverzachter met één of twee cilinders. De volgende tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW. Voor de installatie ben je daarnaast ook rond de €200 kwijt.

Soort waterverzachter Prijs enkel filter Prijs dubbel filter
Mechanische waterverzachter Vanaf €750 Vanaf €1150
Elektronische waterverzachter Vanaf €950 Vanaf €1350

 

Deze prijzen worden verder beïnvloed door het watergebruik in jouw huishouden. Voor een groot huishouden met een groot verbruik heb je een waterverzachter nodig die deze vraag aankan en zal de prijs omhooggaan.

Mechanisch of elektronisch?

Het verschil tussen een mechanische- en een elektronische waterontharder zit hem in de besturing. Elektrische apparaten zijn goedkoper en deze filteren het water door middel van een tijdschakelaar. Hiermee kun je zelf instellen wanneer je wilt dat het water gefilterd wordt. Een mechanische waterverzachter heeft vaak meerdere opties. Het kijkt ten eerste naar de vraag en zal alleen filteren als het nodig is. Ook kun je vaak verschillende programma’s instellen en andere extra’s zoals de Dh waarde van het water. Omdat deze machines dus efficiënter werken zullen ze minder zout gebruiken als mechanische waterverzachter.

Enkel- of dubbel cilinder

Het verschil in prijs tussen een enkel- of dubbel cilinder waterontharder is ongeveer €400. Een machine met een dubbele cilinder heeft als voordeel dat je ook water kunt gebruiken als hij aan het regenereren is. Heb je een waterverzachter met een enkele cilinder, dan heb je tijdens het schoonmaken van de filter geen beschikking over zacht water. Daarnaast kunnen de machines met twee cilinders meer water filteren en zijn ze dus beter voor een huishouden waar het gebruik hoog is. Twee cilinders is niet noodzakelijk, maar zorgen wel voor meer comfort.

Hou de kosten onder controle

Welke optie je ook kiest, je zal een investering moeten maken. Je kunt de kosten voor een waterverzachter binnen 10 jaar terugverdienen op alle besparingen die je maakt. En een machine gaat tientallen jaren mee. Toch betaal je natuurlijk niet graag te veel en hier volgen een aantal tips om de kosten laag te houden.

  • Tweedehands: als je graag een waterverzachter wilt met een dubbele cilinder, maar je hebt hier niet het budget voor, kan het interessant zijn om de online marktplaatsen in de gaten te houden. Hier kun je soms kwalitatief goede waterontharders vinden voor een fractie van de prijs.
  • Het onderhoud: vaak bieden leveranciers een onderhoudscontract aan. Ze zullen ervoor zorgen dat er altijd genoeg zout in de machine zit en dat hij jaarlijks een grote beurt krijgt. Het is echter niet moeilijk om zelf het zout aan te vullen en het onderhoud te doen en daar bespaar je toch aanzienlijk mee.
  • Neem een lokale installateur: zo kun je de voorrijkosten vermijden of minimaal houden.

Plan je klus en begin met het vergelijken van offertes

Elke klus heeft baat bij een goede planning en het is altijd nuttig om alle opties te bekijken voordat je een beslissing maakt. Dit doe je door offertes aan te vragen bij de leveranciers in jouw omgeving. Dit kan een tijdrovende klus zijn, maar met onze vrijblijvende vergelijkingstool kun je jezelf een boel tijd besparen. Vul eenmaal je gegevens in en de tool zal binnen en korte tijd een aantal offertes aan kunnen leveren van bedrijven uit jouw regio. Deze service is gratis en je verplicht jezelf nergens toe. De offertes kun je vervolgens bekijken en vergelijken zodat je tot de juiste beslissing komt wat betreft jouw nieuwe waterverzachter.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat