Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Er zijn gebieden in Nederland waar het water erg hard is. Dit betekent dat het veel kalk en magnesium bevat wat voor allerlei problemen kan zorgen. Zo zullen huishoudapparaten minder lang meegaan (waterkokers, wasmachines), heb je meer schoonmaakmiddelen nodig om deze kalk te verwijderen en moet je meer stoken. Daarom kan een waterverzachter/waterontharder soms een uitkomst zijn. Er zijn elektronische en mechanische waterontharders op de markt. Hier kan je lezen over de kosten van elektronische waterontharders, de factoren die invloed hebben op de totaalprijs en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

De voordelen van zacht water

Zacht water heeft een aantal voordelen. Je hebt bijvoorbeeld minder afwasmiddel, wasmiddel en vaatwaspoeder nodig. Je huid zal beter voelen, minder droog na het douchen en ook de conditie van je haar zal verbeteren. Er zal minder aanslag zijn op je theekopjes, op je badkamermuur en op je auto na het wassen. En natuurlijk ben je milieuvriendelijker, omdat je minder stroom gebruikt, minder schoonmaakmiddelen wegspoelt en minder snel je huishoudelijke apparaten hoeft te vervangen.

Hoeveel kost een elektronische waterverzachter?

De volgende tabel geeft de kosten weer voor een elektronische waterverzachter. Een factor die deze prijs kan veranderen is het watergebruik in jouw huishouden. Ook kunnen de installatiekosten de prijs doen stijgen. De bedragen in de tabel zijn inclusief BTW en geven de meeste bijkomende uitgaven bij de aanschaf van een waterontharder.

Soort waterverzachter en materiaal Prijs
Elektronische waterverzachter Vanaf €950
Installatie €200
Onderhoud €100 – €150 per keer
Reinigingszout €12,50 per 25 kilo

Hoe werkt een elektronische waterverzachter?

Een elektronische waterverzachter is uitgerust met een filter die harskorrels bevatten. Deze korrels kunnen kalk en magnesium uit het water filteren, waarna het als zacht wordt geclassificeerd. De filter wordt vervolgens gereinigd met zout dat je af en toe moet bijvullen. Een elektronische waterontharder heeft verschillende programma’s en ze spoelen op een tijd die jij zelf kunt instellen. Een mechanische waterverzachter is duurder in de aanschaf, maar gebruiken minder zout dan een elektrische waterverzachter omdat ze alleen gebruiken wat ze ook daadwerkelijk nodig hebben. Elektrische waterverzachter werken op gezette tijden maar kijken niet naar het waterverbruik.

De capaciteit

Huishoudens die meer water gebruiken hebben een waterverzachter nodig die hierop is aangepast. Anders kan de machine of het watergebruik niet aan, of filtert het te veel water. Elektronische waterverzachter stellen zichzelf hier wel op in, maar dienen nog steeds de juiste capaciteit te hebben. Kijk hier dus goed naar, hoe meer water je gebruikt hoe duurder de waterverzachter.

Het onderhoud

Je kan ook een onderhoudscontract aangaan met het bedrijf dat je waterontharder heeft geïnstalleerd. Dit moet in de regel één keer per jaar plaatsvinden. Tijdens deze onderhoudsbeurt zal een monteur het zout bijvullen, bepaalde onderdelen smeren, reinigen of vervangen en een test doen van het water op hardheid en bacteriën. Doe je dit regelmatig, dan kan je de levensduur van de waterverzachter aanzienlijk verlengen. Je kan er ook zelf voor kiezen het zout te vervangen. Een gemiddeld gezin van 4 gebruikt ongeveer 50 tot 100 kilo zout per jaar.

Hou de kosten onder controle

Het aanschaffen en plaatsen van een nieuwe elektronische waterverzachter kan dus zo €1200 kosten. Voor een machine met een grotere capaciteit ben je nog meer kwijt. Hier kan je lezen hoe je deze kosten onder controle kan houden.

  • Doe het onderhoud zelf: je kan ook een watertest kopen, het zout zelf bijvullen en het smeren en schoonhouden van onderdelen is ook geen moeilijke klus. Deze materialen zijn niet duur en daarmee bespaar je dus aanzienlijk.
  • Zoek op een online marktplaats: vaak kan je online ook waterverzachters vinden. Je moet zoals altijd geluk hebben, maar een tweedehands elektronische machine kan je al vinden vanaf €200. Plus de installatie scheelt je dat dus meer dan de helft.
  • Begin met bezuinigen: vanaf het moment dat de waterverzachter aan staat, zullen je huishoudelijke apparaten 30 procent langer meegaan. Ook zal het verbruik van zeep en schoonmaakmiddelen flink naar beneden gaan. Zo bespaar je jaarlijks toch zeker €150 op deze twee punten alleen.
  • Kies een lokaal installatiebedrijf: de installatie van een waterverzachter is vrij snel gedaan, maar als je een bedrijf kiest dat lokaal gevestigd is, bespaar je op voorrijkosten, steun je de lokale economie en kan je gebruik maken van handige plaatselijke kennis en contacten.

Je kan met onze vergelijkingstool ook besparen

Ben je van plan een waterontharder te laten plaatsen, dan zal je ongetwijfeld beginnen met het vergelijken van offertes. Dit is de manier om erachter te komen wat er in jouw regio allemaal geboden wordt. Dit kan een tijdrovende klus zijn, vooral omdat je alle bedrijven individueel moet contacteren met hetzelfde verhaal. Wij kunnen je een boel tijd teruggeven als je geheel vrijblijvend gebruik maakt van onze vergelijkingstool. Dan hoef je maar één keer je verhaal te doen en zal je binnen een korte tijd een aantal offertes kunnen verwachten in je inbox. Deze kan je vervolgens bekijken en vergelijken en zo tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw nieuwe waterverzachter.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat