Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het water in jouw huis is op het eerste oog van een uitstekende kwaliteit. Dat komt vooral doordat de drinkwaterbedrijven in ons land het water niet alleen zuiveren maar er ook mineralen aan toe voegen. Die mineralen zorgen ervoor dat het water niet alleen zuiver is maar ook goed van kwaliteit blijft wanneer het bij jou uit de kraan stroomt. Een paar van deze stoffen, calcium en magnesium, hebben een vervelende eigenschap. Ze zullen zich namelijk aan elkaar gaan binden en op die manier kalkmoleculen vormen. Die kalkmoleculen vormen een bedreiging voor het sanitair en de apparatuur in jouw huis. Het is dan ook zaak dat jij de strijd met kalk aan gaat.

Een waterontharder is niet altijd ideaal

De oplossing, een waterontharder, zou de ideale oplossing moeten zijn. Helaas is dit niet voor ieder huishouden het geval. Hij moet namelijk bij plaatsing aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Een niet te warme plek. Een plek voor de waterontharder naast de cv ketel lijkt een ideale oplossing. Het nadeel hiervan is echter dat door de warmte die de cv ketel afgeeft er gemakkelijk bacteriën in het water kunnen gaan broeien. Je zal dus een plek moeten vinden in je huis die niet te warm is.
  • Een niet te koude plek. Doordat er water in de waterontharder blijft staan mag de standplek ook niet te koud zijn. Het water zou gemakkelijk kunnen bevriezen wanneer de waterontharder in een niet verwarmde garage komt te staan.
  • Een stroomaansluiting. Veel waterontharders hebben een stroomaansluiting. Die is nodig om de waterontharder te laten functioneren en om de timer van de regeneratie te laten werken.
  • Ruimte om het zout bij te vullen. Je moet altijd een gedeelte werkruimte om de waterontharder hebben om het zout bij te vullen. Helemaal strak in een kastje bouwen is dus niet te doen.

Een waterontharder die geen stroom nodig heeft

Je kan natuurlijk altijd kiezen voor een waterontharder die geen stroom nodig heeft om goed te kunnen functioneren. We hebben de diverse soorten voor je toegelicht.

  • Een waterontharder met een magneet. De waterontharder met een magneet klem je heel eenvoudig om een leiding heen. Dit systeem biedt niet aan jouw hele huis zacht water, maar wel binnen een straal van 3 meter van de magneet vandaan in je leidingen. Dit systeem voorkomt door magnetisme dat calcium en magnesium zich aan elkaar kunnen hechten. Je hebt dezelfde ingrediënten nog in je leidingwater zitten, maar het vormt geen kalkmoleculen meer. Nadeel is wel dat dit systeem slechts voor een deel van je huis werkt. Je zal er dus altijd meerdere moeten plaatsen in je huis voor een optimaal resultaat.
  • Een waterontharder die mechanisch werkt. Een waterontharder kan ook mechanisch werken. In dat geval zal de waterontharder werken met twee cilinders. De ene cilinder bevat kunstharskorrels . Door deze cilinder stroomt het water heen. Tijdens dit proces wordt het kalk aan het water onttrokken. Wanneer de korrels verzadigd zijn door de kalk vindt er een regeneratie plaats. Vanuit de andere cilinder komt natriumrijk water wat de korrels spoelt. De korrels worden daardoor ontdaan van het kalk. Het kalkwater spoelt weer weg in het riool. Dit systeem heeft geen timer; het regenereren gebeurt standaard op een bepaald moment. Je hebt daar geen invloed op. Het kan dus zijn dat een waterontharder net begint met het regeneratieproces tijdens een piekmoment waarbij je met een verminderde waterdruk komt te zitten.
  • Een waterontharder met een filter. De laatste soort waterontharders die zonder elektriciteit kunnen werken heeft een filter ingebouwd. Daardoor heb je op slechts één tappunt zacht water. Dit soort waterontharders vind je eveneens ingebouwd in een gootsteenkastje.

De voordelen van een waterontharder met stroom

Een waterontharder die met een stroomaansluiting werkt heeft een aantal voordelen boven de zojuist genoemde waterontharder.

  • Een regeneratie met een timer. Een regeneratie kan getimed plaatsvinden waardoor je het moment kan uitstellen tot een gunstig moment. Op die manier vindt de regeneratie bijvoorbeeld plaats op een dal-moment in de avond.
  • Een waterontharder die ‘slim’ is . Een waterontharder kan ook in staat zijn om een signaal af te geven wanneer het regeneratiezout op is. Dat gebeurt aan de hand van een USB aansluiting op de waterontharder. Op die manier heb je via een app altijd zicht op het zoutpeil in de waterontharder en kan je het op tijd aanvullen.

Hoeveel kost een waterontharder met of zonder stroomaansluiting

We deden navraag naar de kosten van een waterontharder met en zonder stroomaansluiting. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor waterontharder koop je  Met of zonder stroom Aantal personen in huishouden Prijs
Een waterontharder met twee cilinders Zonder stroom 1 t/m 4 personen Vanaf 795 euro
Een waterontharder met twee cilinders Met stroom 1 t/m 4 personen Vanaf 945 euro
Een waterontharder met magneet Zonder stroom 1 t/m 4 personen Vanaf 29,95 euro

 

Betaal niet de hoofdprijs

Een waterontharder met of zonder stroomaansluiting maakt nogal een verschil in prijs. Het is ook verstandig om eerst offertes op te vragen voordat je tot aanschaf overgaat. Je doet dat met één eenvoudige muisklik op deze button. Je ontvangt gelijk meerdere prijsopgaven die je kan vergelijken. Dat levert je al snel een aanzienlijk voordeel op.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat