Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wie een glas water uit de kraan drinkt kan dat in Nederland prima doen zonder dat je het water eerst moet gaan koken. Toch is het water wat je hier drinkt niet van een perfecte kwaliteit. De reden is dat er om het water te zuiveren mineralen aan worden toegevoegd. Die mineralen houden het water in Nederland op peil. In het drinkwater zitten onder andere calcium en magnesium. Dit zijn twee stoffen die het water beschermen tegen een legionella bacterie. Wanneer deze twee stoffen echter samen komen vormen ze kalkmoleculen. Dat is het moment waarop het drinkwater een risico wordt. Kalk heeft namelijk een zeer negatieve uitwerking op de smaak van leidingwater maar ook op de apparatuur in je huis. Het geeft het water een schrale smaak en de kalkmoleculen zorgen voor lastig te verwijderen vlekken op je sanitair. Het harde water mag dan geen legionella bevatten, de kwaliteit van het water is verre van optimaal.

Hoe een waterontharder jouw water zacht maakt

Een waterontharder die met cilinders werkt haalt het kalk uit jouw drinkwater. Dat gebeurt via een cilinder waar het water doorheen spoelt. Die cilinder bevat kunstharskorrels. Deze kunstharskorrels trekken de kalkdelen uit het drinkwater aan. Het water zonder kalk spoelt door uit de cilinders. Nadat de kunstharskorrels verzadigd zijn door het kalk in het drinkwater vindt er een regeneratie plaats. Uit de andere cilinder in de waterontharder spoelt natriumwater wat het kalk van de kunstharskorrels spoelt en vervolgens een onschuldige hoeveelheid natrium aan de kunstharskorrels toevoegt.

De nadelen van dit systeem

Dit systeem mag dan de perfecte oplossing zijn voor het probleem met hard water; toch kleven er ook een aantal nadelen aan. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Tijdens de regeneratie stroomt er hard water door jouw leidingen heen. Het moment van regeneratie is het moment waarop er tijdelijk geen zacht water uit de waterontharder stroomt.
  • De regeneratie kan slecht worden getimed. Het kan zomaar zijn dat een regeneratie plaatsvindt op het moment waarop er een piek in het verbruik zit. Denk dan bijvoorbeeld aan de ochtendspits in een huishouden. Dit is een slecht moment om met een lage waterdruk te zitten. De regeneratie zal doorgaans plaatsvinden wanneer het noodzakelijk is en niet wanneer het gewenst is.
  • Apparaten die ‘slim’ zijn hebben een hoger prijskaartje. Er zijn ook waterontharders die meedenken bij jouw verbruik. Ze stellen het regenereren van de kunstharskorrels bijvoorbeeld uit tot negen uur ’s avonds, maar zolang er wordt gewacht met regenereren spoelt er hard water door de waterontharder heen wat net zo hard uit jouw leidingen komt. Dit systeem werkt dus niet zo doeltreffend als het zou horen te doen.

De simplex en de duplex waterontharder verklaard

Het model waterontharder wat we zojuist beschreven is de simplex waterontharder. Dit systeem wordt in ons land het meeste verkocht. Wie het probleem met de regeneratie en de bijbehorende dip in de waterlevering wil voorkomen heeft altijd nog de mogelijkheid om een duplex waterontharder te kopen. Dit is een systeem wat twee tanks heeft met kunstharskorrels en één natriumvat. Dit systeem is duurder in de aanschaf, maar het grote voordeel is dat wanneer de ene tank een regeneratie doormaakt de andere tank gewoon kan blijven functioneren. Het is dus een systeem waarbij de tanks zich gelijktijdig of om en om kunnen vullen met leidingwater. Je kan de tanks gebruiken op twee manieren:

  • Om een piek op te vangen. Heb je een piek in de watervraag, bijvoorbeeld tijdens de ochtendspits, dan kunnen de beide cilinders tegelijk het water ontharden om de vraag aan te kunnen.
  • Om dippen in de watertoevoer te voorkomen. Niemand heeft graag te maken met dippen in de waterkracht. Om dat te voorkomen nemen de twee cilinders om de beurt het werk van elkaar over.

De prijs van een simplex waterontharder en een duplex waterontharder vergeleken

We informeerden bij leveranciers van waterontharders naar de prijzen van een simplex en een duplex waterontharder. We kwamen tot de volgende offertes.

Wat voor type waterontharder Aantal personen in huishouden Meerkosten installatie Prijs exclusief installatie
Simplex waterontharder 1 tot 4 personen Gemiddeld 300 tot 400 euro Vanaf 795 euro
Duplex waterontharder 1 tot 5 personen Gemiddeld 600 tot 700 euro Vanaf 1450 euro
Simplex waterontharder 5 tot 10 personen Gemiddeld 450 tot 500 euro Vanaf 1295 euro
Duplex waterontharder 5 tot 10 personen Gemiddeld 700 tot 900 euro Vanaf 2050 euro

 

Zaken waar de prijs van een waterontharder vanaf hangt

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder bepaal je voor een belangrijk deel zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • De hardheid van het water. Hoe harder het water bij jou thuis, hoe harder zal de waterontharder moeten werken om het water zacht te krijgen. De bovenstaande prijzen houden rekening met een gemiddelde water hardheid. Is het water in jouw regio harder, dan zal je een hoger vermogen moeten aanschaffen. Daar zit uiteraard een hoger prijskaartje aan.
  • Het aantal personen in jouw huishouden. De grootte van een huishouden bepaalt voor een belangrijk deel de vraag naar water. Heb jij een groter gezin, dan zal – zeker op piekmomenten – de watervraag hoog zijn. In dat geval is het verstandig om een waterontharder te kopen die grotere cilinders heeft waardoor hij het werk beter aankan.

Een goede waterontharder voor een zachte prijs

Een goede waterontharder zal een aanschaf zijn, maar gelukkig valt er flink op te besparen. Door op deze button te klikken vraag je meerdere offertes op om te vergelijken. Dat kan jou een aanzienlijk prijsverschil opleveren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat