Jouw huishouden heeft prima drinkwater. Het hoeft niet voorgekookt te worden voordat je het kan nuttigen. Wat wel opvalt is dat leidingwater zo zijn sporen achterlaat in je huis. Je vindt op het sanitair in jouw huis voortdurend een witte waas. Die witte waas bestaat uit kalkmoleculen. Dat kalk zit in het Nederlandse leidingwater. Het ontstaat doordat er calcium en magnesium in het water zitten die zich met elkaar binden. Kalkmoleculen zijn het gevolg. Dat kalk slaat neer op het sanitair en op de douchewand van jouw huis. Daardoor heb je flink wat werk aan het schoonmaken van jouw huis. Met een waterontharder voorkom je dit probleem.
Inhoud
Aankopen uit het buitenland zijn niet altijd beter
Wanneer je op vakantie bent valt doorgaans gelijk op dat je zaken als het drinkwater eerst moet koken voordat het genuttigd kan worden. Duitsland is zo’n land. Het is dan ook niet voor niets dat een waterontharder in Duitsland al veel meer ingeburgerd is dan in Nederland. De vraag is echter wel of een aanschaf in Duitsland nou wel zo’n verstandig idee is. We hebben een aantal redenen op een rij gezet waarom je hierbij je vraagtekens moet zetten.
- Het vermogen is anders. Doordat water in Duitsland zoveel harder is dan hier in Nederland hebben de meeste waterontharders een heel ander vermogen. Je treft in Duitsland waterontharders die veel meer harder werken dan de waterontharders die je in Nederland treft. Doordat dit vaak niet nodig is verbruik je nodeloos veel spoelzout bij een Duitse waterontharder.
- De wetgeving is anders. Doordat er een andere wetgeving is in Nederland voor wat betreft water wat naar het riool wordt afgevoerd is het ook zaak om een Nederlandse waterontharder te overwegen. Kalkwater met natrium mag hier zomaar naar het riool worden afgevoerd terwijl daar in Duitsland andere regels voor gelden.
- De samenstelling van het water is anders. Bij het leidingwater in Nederland zitten al bepaalde stoffen om het water op kwaliteit te houden. Bij leidingwater in Duitsland is dit anders geregeld. De waterontharder die je daar koopt is erop gebouwd dat er meerdere stoffen uit het water worden gefilterd. Je koopt dus een waterontharder met een hoop overbodige toeters en bellen.
Wanneer is een waterontharder uit Duitsland een aanrader
Wie dit leest komt al snel tot de conclusie dat een waterontharder uit Duitsland een absolute no go is. Toch is dit niet helemaal het geval. Er zijn situaties denkbaar waarin een waterontharder uit Duitsland een aanrader is.
- Als je in het grensgebied woont. Woon jij in het grensgebied met Duitsland, dan is de kans groot dat je water hebt wat vergelijkbaar is met Duitse kwaliteitsnormen. In dat geval is een Duitse waterontharder een prima investering.
- Als je in een gebied met zeer hard water woont. Woon jij in een gebied met zeer hard water, dan is een Duitse waterontharder eveneens een uitkomst. Je hoeft geen te grote waterontharder te kopen of meer te investeren in een hoger vermogen. Een Duitse waterontharder is in dat geval een uitkomst.
Hoeveel kost een waterontharder
We keken naar de prijzen van een waterontharder in Duitsland en in Nederland. We kwamen tot de volgende bevindingen.
Wat voor apparaat koop je | Omschrijving | In welk land koop je de waterontharder | Prijs |
Waterontharder | 1 tot 4 persoonshuishouden | Duitsland | 389 euro |
Waterontharder | 1 tot 4 persoonshuishouden | Nederland | 795 euro |
Waterontharder | 4 tot 8 persoonshuishouden | Duitsland | 629 euro |
Waterontharder | 4 tot 8 persoonshuishouden | Nederland | 1295 euro |
Hoe is de prijs van een waterontharder samengesteld
Hoeveel je betaalt voor een waterontharder komt door een aantal keuzes die je maakt en door een aantal factoren. We hebben ze voor je op een rij gezet.
- Hoe groot is de vraag naar een waterontharder. In Nederland is de vraag naar een waterontharder niet heel hoog. Het mag dan ook niet meer dan logisch zijn dat de prijs van een waterontharder in Nederland onevenredig hoog is. De waterontharders worden hier immers in een beperkte oplage gemaakt wat zorgt voor een hogere prijs. In Duitsland heeft bijna elk huishouden een waterontharder. De vraag is dan ook heel groot, wat zorgt voor een prijs die vele malen lager ligt.
- Wat voor type waterontharder koop je. Schaf jij een waterontharder aan die het hele huis voorziet van zacht water, dan ben je bovenstaand bedrag ongeveer kwijt. Koop je een waterontharder die je als een magneet om de leidingen van je huis heen plaatst, dan ben je minder kwijt. Reken in dat geval op een prijs die tussen 30 en 70 euro ligt. Je hebt dan één kraan waar zacht water uit komt. Is dat voor jou genoeg, dan bespaar je een hoop geld.
- Een waterontharder met of zonder installatie. De bovenstaande prijzen zijn exclusief installatie. Op het moment dat je een monteur of installateur laat langskomen om jouw waterontharder te installeren, dan ben je gelijk aanmerkelijk meer kwijt. Reken op ongeveer de helft van de aanschafprijs, dus tussen 375 en 650 euro voor de installatiekosten als meerprijs.
De beste deal in eigen land
De beste deal voor een waterontharder sluiten wil iedereen. Je doet er dan ook bij een aanschaf in eigen land goed aan om eerst de prijzen te vergelijken. Dat gaat heel eenvoudig met onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal offertes om te vergelijken. Op die manier bespaar je direct tussen 15 en 20 procent op de aanschaf plus installatie.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be