Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

In ons land is het drinkwater doorgaans van een prima kwaliteit. Je hoeft het niet te koken voor je het kan gebruiken. Dat komt doordat het drinkwater op een goede manier wordt gezuiverd voor het bij jou aankomt. De leidingen waar het doorheen stroomt zijn van het juiste materiaal en de waterzuiveringsinstallaties draaien overuren. Toch zit er een smaakje aan het drinkwater uit jouw kraan. Dat komt door mineralen die aan het drinkwater worden toegevoegd om het geschikt voor consumptie te maken.

Water met kalk

Ons drinkwater bevat calcium en magnesium. Dat zijn twee stoffen die nodig zijn om te voorkomen dat er legionella in het water kan gaan vestigen. Het is echter ook een recept voor kalkmoleculen. Die tref je aan in het drinkwater wat uit de kraan komt. Jouw sanitair krijgt er een witte waas van en alles wat je met drinkwater in je huis reinigt krijgt een laagje witte kalkdruppels. Dit kalk oogt niet fris en het is bovendien lastig te verwijderen. Naast het feit dat deze kalkmoleculen hun weerslag hebben op jouw sanitair hebben ze ook een gevolg op de smaak van het drinkwater. Dit is schraler dan dat je zou willen.

Hoe je water zacht van smaak kan maken

Wie drinkwater wil wat geen kalk heeft kan een waterontharder aanschaffen. Dit apparaat verwijdert op een vernuftige manier het kalk uit het drinkwater. Er worden meerdere methodes voor toegepast die we zullen omschrijven.

  • Je hele huis voorzien van zacht water. Wil jij je hele huis voorzien van zacht water, dan kan je het beste een waterontharder kopen die met het twee cilinders systeem werkt. Deze waterontharder heeft een cilinder met kunstharskorrels en een cilinder met een natriumoplossing. Het drinkwater stroomt door de cilinder met kunstharskorrels heen. De korrels trekken het kalk aan voordat het jouw huis kan binnenstromen. Wanneer de kunstharskorrels verzadigd zijn vindt er een regeneratie plaats. Op dat moment stroomt er water met natrium door de kunstharskorrels heen. Het kalk wordt afgevoerd met het rioolwater en de kunstharskorrels worden voorzien van wat onschuldig natrium. Dit stroomt mee met je leidingwater naar binnen. Er vindt dus een uitwisseling plaats.
  • Een tappunt voorzien van zacht water. Wil jij vooral zacht drinkwater maar hoef je verder geen zacht water in je huis, dan is het een verstandig idee om een tappunt aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een waterfilter wat je onder de kraan in de keuken installeert, of een waterkan met een los filter die je op tafel neerzet.
  • Een zone met zacht water. Wil jij in je huis een bepaalde zone met zacht water, bijvoorbeeld bij de wasmachine of de vaatwasser, dan kan je kiezen voor een magneet die je om de leidingen heen klemt. Een dergelijke magneet zorgt ervoor dat calcium en magnesium zich niet met elkaar kunnen binden. De werking strekt over een leidinglengte van 3 meter. Op die manier heb je in een bepaalde zone zacht water.

Hoeveel kost zacht drinkwater

We hebben geïnformeerd naar de kosten van de diverse soorten waterontharders. We kwamen na navraag bij leveranciers tot de volgende indicaties.

Wat voor waterontharder schaf je aan Aantal gebruikers Prijs
Waterontharder met twee cilinders 1 tot 4 personen Vanaf 795 euro
Waterontharder met twee cilinders 5 tot 10 personen Vanaf 1295 euro
Tappunt met een waterfilter, aangesloten op kraan Onbeperkt Vanaf 195 euro
Waterkan met waterfilter Onbeperkt Vanaf 25 euro
Magneet voor waterleiding 1 tot 4 personen Vanaf 29 euro
Magneet voor waterleiding 5 tot 10 personen Vanaf 79 euro
Magneet voor waterleiding Vanaf 11 personen Vanaf 199 euro

 

Hoe komt de prijs van een waterontharder voor zacht drinkwater tot stand

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder voor zacht drinkwater bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben ze op een rij gezet.

  • De grootte van jouw huishouden. De grootte van jouw huishouden is bepalend voor de prijs van een waterontharder. Heb je een huishouden met 1 tot 4 personen, dan kan je het af met een waterontharder met een cilinderinhoud van 10 liter kunstharskorrels. Heb je een groter huishouden, dan kom je terecht in een ander vermogen waterontharder en in een andere prijsklasse.
  • De hardheid van het water. De bovengenoemde prijzen gaan uit van water van een gemiddelde hardheid. Heb je echter harder water dan het bovengenoemde, dan kom je in een ander vermogen waterontharder terecht ongeacht de grootte van jouw huishouden. Je betaalt bij harder water dan gemiddeld dus meer.
  • Jouw behoefte aan zacht drinkwater. Heb jij in je hele huis behoeft aan zacht drinkwater, dan kan je het beste investeren in een zogeheten duo of combi model. Je bent het meeste kwijt maar hebt daar ook het meeste profijt van. Wil jij enkel de smaak van zacht drinkwater op tafel, dan koop je een waterkan met filter. Er zijn uiteraard genoeg tussenmogelijkheden zoals je in het schema kan aflezen.

Ga niet teveel betalen

Voor zacht water heeft iedereen graag de beste deal. Met onderstaande knop vraag je een aantal offertes op om te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor een waterontharder en dat je voor jouw wensen de beste deal sluit.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat