Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Dalfsen is een mooie gemeente om in te wonen. Het is een gemeente in Overijssel met veel groen en met mooie natuur. Toch zit er ook een keerzijde aan het wonen in Dalfsen. We hebben het in dit geval over het water. Het water in Dalfsen is namelijk een stuk harder dan in de rest van Nederland. Met een hardheid van 8,40 Duitse graden mag het water in Dalfsen tot het hardste in de regio worden gerekend. Elders in de streek, in Nieuwleusen tref je 7,40 dH. Het is dan ook een gebied waarin je het drinkwater nog maar net gewoon kan drinken.

Hoe het water in Dalfsen jouw witgoed kapot maakt

Het water wat in Dalfsen uit de kraan komt heeft een verwoestende uitwerking op jouw witgoed. Wasmachines en vaatwassers leven relatief kort in dit postcodegebied. Dat kom doordat het kalk in het water zich hecht aan de leidingen van jouw witgoed maar ook aan het verwarmingselement. Dat verwarmingselement is niet berekend op zoveel kalkaanslag en zal dan ook sneuvelen ver voor het eind van de levensduur van het witgoed. Het vervangen van het witgoed in jouw huis is een kostbare aangelegenheid en ook het vervangen van een verwarmingselement alleen door een monteur betekent een flinke aanslag op jouw huishoudbudget. Dat alles vraagt dan ook om maatregelen.

Water waar een kleurtje aan zit

Hard water heeft van zichzelf geen kleur uiteraard, totdat het in aanraking komt met jouw sanitair. Het mooie chroom van je douchestel en het glas van de douchecabine slaan na een paar weken wit uit. De reden hiervan is eveneens het kalk. Dat bindt zich namelijk samen wanneer het water uit de kraan komt, waarna het zich in de vorm van kalkmoleculen hecht aan alle oppervlakken die het tegenkomt. Het gevolg is dat je met flink wat agressieve anti kalk middelen jouw huishouden moet doen en moet schoonmaken. Niet echt een heel prettig idee.

Een vervuild milieu door hard water

Hard water is het resultaat van een hoog calcium en magnesium gehalte in het drinkwater. Deze stoffen zitten in Dalfsen in grote getalen in het drinkwater om het helder te houden en om te voorkomen dat Legionella zich kan gaan vestigen in het water in jouw leidingen. Dit harde water moet vervolgens met agressieve middelen worden verwijderd waarna er ernstig vervuild kalkwater in de leidingen belandt. De cirkel is rond. Je vervuilt het milieu met anti kalk middelen en houdt op die manier het harde water zelf in stand.

Doorbreek de cirkel

Wie geen hard water in zijn huis wil doet er verstandig aan om een waterontharder te kopen. Die waterontharders zijn er in meerdere soorten. We hebben de meest verkochte varianten op een rij gezet.

  • De waterontharder in de vorm van een magneet. Een waterontharder in de vorm van een magneet die je om de waterleiding heen klemt is één van de goedkopere systemen om je water mee te ontharden. De magneet zorgt ervoor dat binnen een straal van 3 meter calcium en magnesium zich niet tot kalkmoleculen kunnen hechten. Je zal dit systeem wel op meerdere plekken in je huis moeten plaatsen wanneer je een huishouden wil met zacht water.
  • De waterontharder met twee cilinders. De duurdere variant van de waterontharder heeft twee cilinders. In de ene cilinder zitten kunstharskorrels met een spoeling van natrium erop. Het leidingwater spoelt door de cilinder heen waarna het kalk in het leidingwater zich hecht aan de kunstharskorrels. Wanneer de kunstharskorrels zoveel kalk hebben opgenomen dat ze verzadigd zijn, vindt er een regeneratie plaats. Er spoelt natriumwater uit de tweede cilinder door de waterontharder heen. Het natrium blijft achter op de kunstharskorrels en het kalk spoelt als kalkwater weg. Vervolgens begint de cyclus weer van voren af aan. Deze regeneratie vindt afhankelijk van het vermogen en gebruik van de waterontharder een a twee maal per dag plaats.
  • De waterontharder in de vorm van een filter. Wie slechts op één plek in zijn of haar huis zacht water wil hebben kan er altijd nog voor kiezen om een waterontharder in de vorm van een koolstoffilter te plaatsen bij bijvoorbeeld een kraan in de keuken. Op die manier blijft het kalk in het filter zitten en je zal het filter eens per maand of iets vaker moeten vervangen om zacht water te behouden.

Hoeveel betaal je voor een waterontharder

We informeerden naar de prijzen van een waterontharder en kwamen tot de volgende prijzen.

 

Wat voor waterontharder koop je Vermogen in aantal gebruikers weergegeven Prijs
Waterontharder met magneet 1 tot 7 gebruikers Vanaf 79 euro
Waterontharder met cilinders 4 tot 8 gebruikers Vanaf 1295 euro
Waterontharder in de vorm van een filter met kraan Onbeperkt Vanaf 179 euro

 

Ga vooral niet teveel neertellen

Een waterontharder die hard water onthardt koop jij het liefste voor een zachte prijs. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze knop. Je krijgt gelijk meerdere prijsopgaven te zien om te vergelijken. Dat zal jou gelijk een voordeel tot wel 20 procent opleveren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat