Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het water in Nederlandse huishoudens is van een uitstekende kwaliteit. Het hoeft niet te worden voorgekookt voordat het kan worden geconsumeerd. Wie naar zijn apparatuur kijkt en dan vooral naar de levensduur daarvan schrikt echter behoorlijk. Veel apparaten die we thuis gebruiken gaan veel korter mee dan ze zouden moeten doen. Ook apparatuur zoals de wasmachine en de cv ketel, apparaten die water gebruiken om te functioneren, gaan korter mee door de kalkaanslag die zich op allerlei plekken in de apparatuur ophoopt.

Hoe calcium en magnesium jouw apparatuur slopen

In het drinkwater vind je in bepaalde hoeveelheden calcium en magnesium. Deze mineralen zijn toegevoegd aan het drinkwater om de kwaliteit goed te houden, maar het heeft ook minder goede kanten. Zo hebben deze mineralen de eigenschap dat ze zich aan elkaar binden tot kalkmoleculen. Dit kalk zal zich afzetten tegen de verwarmingselementen in jouw apparatuur en door dat kalk zal jouw apparatuur niet meer goed werken.

Geef jouw apparatuur een langer leven

Jij kan het leven van jouw apparatuur in huis verlengen door het water te ontharden. Dat doe je met een waterontharder. Een waterontharder is een apparaat wat je aansluit op de waterleiding in je huis waardoor er water zonder kalk uit jouw kranen komt. Een waterontharder is een apparaat wat in een aantal vormen op de markt is gebracht. We hebbende meest verkochte vormen voor jou op een rij gezet.

Een waterontharder met twee cilinders

De waterontharder met twee cilinders is het meest grondig functionerende apparaat. Het is een apparaat wat twee even grote cilinders bevat. De ene cilinder heeft kunstharskorrels waar het harde water doorheen stroomt. Het kalk blijft aan de kunstharskorrels hangen en na verzadiging vindt er een regeneratie plaats. Bij de regeneratie stroomt er water met natrium vanuit de tweede cilinder door de kunstharskorrels heen waardoor het kalk wordt weggevoerd. Er wordt een laagje natrium op de kunstharskorrels achtergelaten wat vervolgens weer wordt afgegeven aan het water. Je hebt daardoor helemaal geen hard water meer in je huis; zo kan je alle apparatuur, van je cv ketel tot je waterkoker voorzien van zacht water.

Een waterontharder met een sterke magneet

Wil jij enkel op een bepaalde plek in je huis zacht water hebben, dan kan je ook volstaan met de aanschaf van een waterontharder met een magneet. Dit systeem werkt aanmerkelijk eenvoudiger dan het zojuist genoemde cilindersysteem. De magneet voorkomt dat calciumdelen en magnesiumdelen zich met elkaar verbinden binnen een straal van 3 meter. Dat is dus genoeg om de apparatuur op bijvoorbeeld de zolder te laten functioneren zonder kalkaanslag.

 

Een waterontharder in je huis

Koop je een waterontharder voor in je huis, dan zal je nog een aandachtspunt in je achterhoofd moeten houden. We hebben het over de locatie waar je de waterontharder gaat plaatsen. De meest logische plek is namelijk voor veel mensen in het ketelhok bij de cv ketel, maar dit is nu net een plek die door fabrikanten wordt afgeraden. Dit is namelijk de plek waar de waterontharder gevoelig is voor de groei van bacteriën in het apparaat. Je wil geen water met legionella bacteriën in je huis hebben, dus je zal de waterontharder ergens moeten zetten waar geen overmatige warmte of kou is.

Hoeveel kost een waterontharder voor bij de cv ketel

We informeerden naar de prijzen van een waterontharder die je bij de cv ketel kan gebruiken. We kregen van leveranciers de volgende offertes.

Wat voor model waterontharder koop je Werking lokaal of hele huis Prijs
Waterontharder met een magneet Lokaal Tussen 49 en 299 euro
Waterontharder met twee cilinders Hele huis Tussen 700 en 2000 euro

Zaken die de prijs van een waterontharder bepalen

De prijzen die we noemden in het schema lopen nogal uiteen. We hebben een aantal

factoren die de prijs van een waterontharder bepalen op een rij gezet.

  • Hoe groot is jouw huishouden. De prijs van een waterontharder hangt voor een belangrijk deel af van de grootte van jouw huishouden. De goedkoopste variant in een categorie is vooral bestemd voor 2 tot 4 persoonshuishoudens. Heb je echter een groter huishouden, van 5 tot 10 personen, dan zal je een waterontharder met een hoger vermogen nodig hebben. Een hoger vermogen bij een waterontharder houdt automatisch in dat de waterontharder een slag duurder is.
  • In welk postcodegebied woon je. De hardheid van het water in jouw huis wordt voor een belangrijk deel bepaald door het postcodegebied waarin je woont. In een aantal gebieden in ons land zit meer kalk in het water dan in andere gebieden. Kijk eerst goed naar de hardheid van het water in jouw postcodegebied voordat je een waterontharder koopt. De leverancier kan jou informeren over het beste vermogen waterontharder voor jouw regio.

Geef er niet teveel aan uit

Een waterontharder is een kostbare aanschaf. Vraag dan ook eerst offertes op voordat je tot aanschaf overgaat. Dat doe je heel eenvoudig met deze knop. Je krijgt gelijk een aantal passende offertes voor jouw situatie in je mailbox om te vergelijken.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat