Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Leidingwater heeft de naam dat het heel gezond is. Het water wat uit jouw kraan stroomt bevat behoorlijk wat mineralen om het in een goede conditie te houden. Toch heeft water ook een heel schadelijke uitwerking, al zou je dat in eerste instantie niet zeggen. Wie een douchewand heeft die wit ziet van het kalk weet als geen ander dat er kalkmoleculen in het leidingwater zitten. Die kalkmoleculen ontstaan door het calcium en magnesium die in het water zitten om het in een goede conditie te houden. Het kalk wat in het leidingwater zit tref je ook aan in het witgoed in je huis. Wasmachines en vaatwassers hebben een verwarmingselement waar het leidingwater langs stroomt. Dat verwarmingselement is doorgaans de reden dat een witgoed apparaat voortijdig sneuvelt. Het kalk wat zich aan het verwarmingselement hecht heeft namelijk een verwoestende uitwerking.

Hoe jij zacht water kan krijgen

Wie wil worden verlost van het probleem van hard water kan daarvoor een waterontharder aanschaffen. Dit is een apparaat wat op verschillende manieren kan werken. We hebben de beide systemen die de consumentenbond heeft onderzocht onderscheiden in de volgende groepen:

  • De magneet die het water onthardt. De magneet die heet water onthardt is het meest goedkope systeem. De Consumentenbond kijkt kritisch naar dit ‘wondermiddel’ maar ziet toch dat het goed werkt. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, maar daar komen we later op terug. De magneet zorgt ervoor dat calcium en magnesium zich niet aan elkaar kunnen hechten waardoor het geen kalkmoleculen vormt.
  • De combi die het kalk verwijdert. Een ander apparaat uit een heel andere prijsklasse is de waterontharder die met twee containers werkt. De ene container bevat harsbolletjes die kalk aantrekken en de andere container bevat een natriumoplossing. Het leidingwater stroomt langs de harsbolletjes en raakt op die manier zijn kalk kwijt. Vervolgens wordt het water nagespoeld met natriumwater wanneer de bolletjes verzadigd zijn. Dit proces heet regeneratie. Na de regeneratie stroomt het kalkwater weg naar het riool.

Zaken die de Consumentenbond onderzoekt

De Consumentenbond onderzoekt waterontharders en is daarbij kritisch op een aantal punten:

  • Het vermogen van de waterontharder. Het vermogen houdt in dat er een bepaalde hoeveelheid water tegelijk door de waterontharder kan stromen. Dat is van belang voor de snelheid waarmee het water onthard wordt. De hardheid van het water is hierbij zeker van belang. Heel hard water heeft meer kunstharsbolletjes nodig om snel te worden onthard.
  • De aanduiding van het huishouden. Bij waterontharders wordt altijd de grootte van een huishouden aangegeven. Dat doet men omdat een grote waterontharder geschikt is voor een groter huishouden. De mate waarin deze aanduiding van het huishouden klopt wordt altijd gecontroleerd.
  • De aanwezigheid van extra leidingen. De leverancier van een waterontharder heeft zelf de keuze; wordt er gelijk een aantal leidingen voor de aansluiting bijgeleverd en is er standaard een enkele of dubbele bypass. Deze zaken bepalen uiteraard voor een deel de prijs, maar het niet meeleveren van deze bypass en andere leidingen zorgen voor extra kosten bij het aansluiten van de waterontharder.

Tips van de Consumentenbond

De Consumentenbond controleert voortdurend het aanbod van waterontharders, maar men geeft ook tips om het apparaat zo effectief mogelijk te laten werken:

  • Doe de postcode check. Controleer altijd wat de water hardheid is in jouw postcodegebied. Aan de hand daarvan kan je een waterontharder gaan aanschaffen. De waterontharder moet een vermogen hebben wat overeenkomt met de hardheid van het water wat door jouw leidingen heen loopt.
  • Weet wat je zelf wil. Gaat het er bij een waterontharder alleen om dat er zacht water is voor bijvoorbeeld de wasmachine, dan is een waterontharder die met twee cilinders werkt geen succes. In dat geval ben je beter en voordeliger af met een waterontharder die werkt als een magneet. Het is dus goed om vooraf op een rij te zetten wat voor doel jij met de waterontharder voor ogen hebt.
  • Kijk naar de gebruiksvriendelijkheid. Het is deels aan de consumentenbond maar ook deels aan jou om de gebruiksvriendelijkheid van een waterontharder in de gaten te houden. Natuurlijk wil je een apparaat met twee cilinders wat een eenvoudig bereikbaar zoutvat heeft. Stel jij hogere eisen aan het uitlezen van het apparaat, dan kan je kiezen voor een apparaat wat je met een app kan uitlezen. Dit soort apparaten kosten wel flink wat meer. Kijk dus vooraf of jij deze technische snufjes wel op een apparaat wil hebben.

Voordat je tot aanschaf overgaat

Voordat je een waterontharder gaat kopen is het goed om eerst de prijzen te vergelijken en een goede deal te regelen. Dat doe je met deze functie. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan jou een flink voordeel opleveren en is dus absoluut de moeite waard.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat