Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Steeds meer mensen zijn zich aan het oriënteren op de aanschaf van een waterontharder. Dat is niet zo heel verwonderlijk, want de schadelijke gevolgen van hard water worden steeds zichtbaarder. Het calcium en magnesium wat in kraanwater zit om het schoon te houden zullen zich in jouw leidingen met elkaar binden. De resultaten hiervan zie je gelijk wanneer je bijvoorbeeld naar je sanitair kijkt. De kalkaanslag zit overal waar jij het niet wil hebben. Wie kleinbehuisd is zit al helemaal niet te wachten op kalkaanslag op zijn sanitair en meubilair. Het is dan ook zaak om een waterontharder aan te schaffen zodat je altijd het genot van zacht water ervaart in je huis.

Een waterontharder die weinig ruimte inneemt

Waterontharders staan erom bekend dat het behoorlijk grote apparaten zijn. In zeker opzicht is dat ook wel het geval. Er zijn modellen die door hun grote formaat niet zomaar kunnen worden ingebouwd. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat waterontharders er ook in een behoorlijk compact formaat zijn. We namen een aantal compacte waterontharders onder de loep. Daarnaast keken we naar de prijs die voor deze waterontharders wordt berekend. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor modellen waterontharders zijn er te koop

Waterontharders zijn er in meerdere modellen verkrijgbaar. Wanneer je een compacte waterontharder zoekt is de keuze allesbehalve beperkt. Je kan dan een keuze maken uit de volgende modellen.

  • De waterontharder in een kraan. Heb je een watertappunt, dan kan je ervoor kiezen om een waterontharder te laten plaatsen in deze kraan. Er zijn kranen die je via een filter aansluit op de waterleiding. Deze kranen nemen nauwelijks ruimte in en het filter van de kraan bevindt zich in het gootsteenkastje.
  • De waterontharder in een kan. Je kan ook water zacht maken via een waterkan. Met een kan die een filter bevat heb je altijd zacht water op je tafel staan. Dat water kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld thee te zetten of babyvoeding aan te maken. De oplossing is het goedkoopste in de aanschaf.
  • De waterontharder rond de leiding. Er zijn waterontharders die je rondom de waterleiding kan klemmen. Het is een magneet die voorkomt dat het calcium en magnesium wat in het leidingwater zit zich zullen hechten aan elkaar tot kalkmoleculen. Deze waterontharder neemt nagenoeg geen ruimte in; hij is vooral te plaatsen in woningen waar de leidingen deels bovenlangs de muren lopen. Om een huis met weggewerkte leidingen zal de waterontharder onderaan de gootsteen rondom de waterleiding moeten worden geplaatst.
  • De compacte twee cilinder waterontharder. Er zijn ook compacte waterontharders die kunnen worden ingezet om het hele huis te voorzien van zacht water. Deze waterontharders bestaan uit een cilinder met kunstharskorrels en een cilinder met natriumwater. Daarnaast bevatten ze een zoutvat. De meest compacte waterontharder van dit type heeft twee cilinders van ieder 10 liter en is in een kastje in te bouwen.

Hoeveel kost een compacte waterontharder

We deden aanvraag bij meerdere leveranciers naar de prijs van een compacte waterontharder en  kwamen tot de volgende prijsopgaven.

Wat voor compacte waterontharder wil je kopen Eigenschappen van de compacte waterkontharder Prijs
Waterontharder met filter in een gootsteenkastje Te gebruiken als één kraan voor hard en zacht water, of als kraan naast de gebruikelijke kraan Tussen 169 en 379 euro
Waterkan met kalkfilter Te gebruiken in huis zonder verdere aanpassingen. Kan met verwisselbare kalkfilters Tussen 29 en 49 euro
Waterontharder met magneet Te gebruiken via de waterleiding. Over de lengte van 3 meter is het water onthard. Tussen 49 en 299 euro
Waterontharder compact met twee cilinders Waterontharder met twee cilinders die het hele huis voorziet van zacht water Tussen 700 en 900 euro

 

Waar hangt de prijs van een compacte waterontharder vanaf

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder hangt af van een aantal factoren. We hebben ze op een rij gezet.

  • Waar wil jij zacht water hebben. Wil jij enkel zacht water in je keuken hebben, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een kraan met een filter. De ruimte die de waterontharder inneemt is te verwaarlozen en het effect is groots. Is het echter de bedoeling dat je in het hele huis zacht water hebt, dan kan je beter kiezen voor de kleinste versie van de waterontharder met twee cilinders.
  • Hoe groot is jouw huishouden. Is er sprake van een klein huishouden, dan kan je volstaan met een kleine waterontharder. Zelfs bij een systeem met twee cilinders kan je nog een model van 70 bij 50 bij 35 centimeter afmeting kopen. Heb je echter een huishouden vanaf 5 personen, dan zit je al snel aan een groter model waterontharder vast.
  • In welk postcodegebied woon je. De hardheid van het water hangt vooral af van het postcodegebied waarin je woont. Woon jij in een gebied met heel hard water, dan zal je een waterontharder met een hoog vermogen moeten kopen. Deze modellen zijn vaak wat groter. Woon je in een gebied met minder hard water, dan kan je het waarschijnlijk af met een kleiner model waterontharder.

Eerst offertes vergelijken en dan kopen

Bij de aanschaf van een waterontharder is het belangrijk dat je eerst offertes vergelijkt. Dat doe je met één muisklik op deze button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox waardoor jij in één oogopslag ziet welke leverancier voor jouw situatie de beste is.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat