Wanneer je van plan bent een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, aan te schaffen, zijn er een aantal keuzes die je kunt maken. Deze keuzes bepalen welke verzachter past bij jouw huishouden zodat je altijd zacht water hebt. Je kunt de volgende checklist gebruiken om tot de juiste conclusie te komen wat betreft jouw nieuwe waterverzachter.
Inhoud
- 1 De voordelen van een waterverzachter
- 2 Eerste check: elektronisch of mechanisch
- 3 Tweede check: enkele of dubbele cilinder
- 4 Derde check: hoeveel water gebruik je?
- 5 Vierde check: waar komt de waterverzachter te staan?
- 6 Vijfde check: wel of geen onderhoudscontract
- 7 Schaf een waterverzachter aan en begin met vergelijken van offertes
De voordelen van een waterverzachter
Waterverzachters filteren water zodat het naar een Dh (Duitse hardheid) waarde gaat van onder 3. Bij deze hardheid zal er geen kalkaanslag meer vormen. Dit wordt gedaan door een filter gevuld met harskorrels en reinigingszout waarmee hij om de zoveel tijd automatisch wordt gereinigd. Zacht water heeft vele voordelen. Het gebruik van zeepproducten kan met 50 procent worden verminderd, kalkaanslag in apparaten en op de badkamermuur zal niet meer voorkomen en je apparaten zullen daardoor minder stroom nodig hebben om te werken. Daarnaast voelt je huid minder droog aan, zal je minder last hebben van huidproblemen en is je haar glanzender. En je draagt tegelijkertijd een steentje bij aan een beter milieu. Allemaal goed nieuws dus, maar hoe bepaal je wat de juiste waterverzachter is voor jou?
Eerste check: elektronisch of mechanisch
Het is handig om eerst af te tikken of je een elektronische of een mechanische waterontharder wilt. Elektrische machines zijn makkelijker te bedienen en gebruiken alleen een tijdschakelaar. Deze kun je zo instellen dat hij filtert wanneer je water nodig hebt. Deze waterverzachter werkt met de druk van het water, dus je hebt geen elektriciteit nodig. Een nadeel is dat hij ook zal filteren als je een weekendje weg bent, omdat hij niet kijkt naar je watergebruik. Een mechanische waterontharder doet alles automatisch en werkt op vraag. Het heeft meerdere instelmogelijkheden, zoals de Dh waarde van het water, een monitor van het watergebruik en wanneer je de filters wilt laten spoelen. Deze machine is duurder, maar effectiever omdat hij alleen zal werken wanneer er echt water nodig is.
Tweede check: enkele of dubbele cilinder
Het verschil tussen een machine met een enkele en een dubbele cilinder is dat je met een dubbele cilinder meer volume water kan filteren en dat je ook zacht water ter beschikking hebt als de machine één van de filters aan het reinigen is. Deze machines zijn duurder, maar bieden dus meer comfort. Heb je een huishouden waar veel water wordt gebruikt, dan kun je beter een waterverzachter nemen met twee filters. Is je huishouden klein, dan is één filter prima.
Derde check: hoeveel water gebruik je?
Nadat je besloten hebt of je een elektronische of een mechanische machine wilt, en of je die met één of twee cilinders wilt laten draaien, is het tijd om naar je watergebruik te kijken. Het is namelijk belangrijk dat de waterverzachter jouw vraag aankan. Gebruik je veel water dan is een grotere machine noodzakelijk.
Vierde check: waar komt de waterverzachter te staan?
De plek waar de waterverzachter komt te staan heef een afvoer nodig. Dat betekent een riolering of een sifon. Heb je dit niet tot je beschikking, dan kan het zijn dat je deze moet laten aanleggen. Bedenk dus goed waar je de waterontharder wilt hebben. Daarnaast kunnen ze ook veel lawaai maken als ze aan het filteren zijn. Het is dus niet handig om deze machine in een woongedeelte te plaatsen of in de buurt van een slaapkamer.
Vijfde check: wel of geen onderhoudscontract
Je weet nu welke waterverzachter je wilt aanschaffen, maar hoe zit het met de nazorg? Vaak laat je de machine installeren door de leverancier waarbij je het gekocht hebt en deze bieden vaak ook andere services aan, zoals een reparatieservice en een onderhoudsservice. Ook is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de garantieregeling. Als je geen omkijken wilt hebben naar je waterverzachter, dan kun je het beste een regeling afsluiten met de leverancier. Zo’n onderhoudscontract houdt meestal in dat het zout wordt bijgevuld, dat ze jaarlijks een watertest doen en dat ze dan ook de machine schoonmaken, smeren en de versleten onderdelen vervangen. Reparaties zijn dan vaak ook gratis. Je kunt echter ook besluiten hier geen gebruik van te maken en het onderhoud zelf te doen. Dit is niet moeilijk en een watertest kun je makkelijk kopen. Ook is het erg simpel om het zout bij te vullen.
Schaf een waterverzachter aan en begin met vergelijken van offertes
De beste manier om een waterverzachter aan te schaffen is door middel van het vergelijken van offertes. Alleen zo weet je wat al je opties zijn en welke mogelijkheden je hebt in jouw buurt. Wij kunnen je hierbij helpen. In plaats van zelf alle leveranciers af te gaan en je verhaal voor te leggen, kun je ook eenmaal je gegevens invullen in onze vrijblijvende vergelijkingstool. Deze zal je vervolgens een aantal offertes kunnen verschaffen van leveranciers uit jouw omgeving. Zonder jezelf ergens toe te verplichten kun je deze bekijken en tot de juiste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe waterontharder.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be