Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

In ons land hebben we heel schoon water. Het is water wat direct drinkbaar is zonder dat het eerst hoeft te worden gekookt. Dit drinkwater bevat een aantal mineralen waardoor de kwaliteit goed blijft. Een paar van die mineralen zijn calcium en magnesium. Dit zijn uiterst doeltreffende stoffen, maar ze hebben een nadeel waardoor het water in de leidingen een bedreiging vormt voor jouw huis. We hebben het over kalkmoleculen. Calcium en magnesium binden zich namelijk in de leidingen waardoor er continu kalk in het water zit. Dit kalk heeft een schadelijke uitwerking op de apparatuur in je huis en daarnaast heeft het ook nog eens een vieze smaak. Alles wat je met water bereidt wat niet gekookt wordt heeft een schrale smaak.

Een waterontharder is de oplossing

De oplossing bij uitstek voor dit probleem is een waterontharder. Waterontharders zijn er in meerdere soorten en maten en we zullen de belangrijkste twee modellen voor je benoemen.

  • De waterontharder met twee cilinders. Dit systeem is het meest verkocht. In één cilinder van de waterontharder bevinden zich kunstharskorrels. Deze kunstharskorrels hebben de neiging dat ze het kalk uit het leidingwater wat door de cilinder stroomt aan zich binden. Nadat de kunstharskorrels zijn verzadigd vindt er een regeneratie plaats. Tijdens die regeneratie worden de kunstharskorrels gespoeld met natriumwater. Het natrium hecht zich aan de kunstharskorrels en het kalkwater wordt weggespoeld in het riool. Op die manier wordt het kalk doeltreffend uit al het leidingwater in huis verwijderd.
  • De waterontharder met een magneet. Een ander systeem, wat minder onderhoud vergt, is het systeem waarbij je een sterke magneet om de waterleiding heen klemt. Deze magneet zorgt ervoor dat het calcium en magnesium zich binnen een straal van 3 meter niet met elkaar kunnen binden. Daardoor blijven alle mineralen in het water zitten, terwijl het water geen kalkmoleculen bevat. Dit systeem zal niet onder alle omstandigheden even goed functioneren in jouw huis. Genoeg van deze magneten in jouw huis installeren is het belangrijkste vereiste.

De keuze is reuze

Op het moment dat je een waterontharder gaat aanschaffen kom je tot de conclusie dat er een enorm aanbod. Steeds meer bedrijven ontdekken dit ideale product en komen met hun eigen exemplaar op de markt. Voordat je tot aanschaf overgaat is het goed om te kijken naar een aantal eigenschappen van de waterontharder die jij nodig hebt.

  • De capaciteit van de waterontharder. De capaciteit van de waterontharder is eigenlijk het belangrijkste wanneer je een keuze gaat maken. Deze is namelijk voor een heel groot gedeelte bepalend voor de prijs. Wie graag op de koopjes let zal dan ook kiezen voor een low budget model terwijl dit niet altijd aan te raden is. Het is verstandiger om te kijken naar de hoeveelheid water die de waterontharder in één keer kan ontharden. Dat noem je de capaciteit. Je hebt waterontharders met een capaciteit van 10, 14, 16 en 18 tot 20 liter. Het gaat hier om het aantal liters wat in een tank met kunstharsbolletjes past.
  • De doeltreffendheid van de waterontharder. Ga jij een waterontharder kopen voor enkel zacht water uit de keukenkraan of voor alleen zacht water op de badkamer, dan is de waterontharder met de magneet een prima keuze. Je hebt dan ook de keuze uit meerdere capaciteiten, al is dat wat minder ruim als bij de waterontharder met twee cilinders.

Welke capaciteit heb jij nodig

We hebben in een schema aangegeven wat een waterontharder kost bij een bepaalde capaciteit en voor welk gebruik deze waterontharder bestemd is.

Wat voor waterontharder koop je Capaciteit Aantal personen in huishouden Prijs vanaf
Waterontharder cilinder 10 liter 1 tot 2 Vanaf 699 euro
Waterontharder magneet   1 tot 2 Vanaf 29 euro
Waterontharder cilinder 14 liter 1 tot 4 Vanaf 799 euro
Waterontharder magneet   1 tot 4 Vanaf 49 euro
Waterontharder cilinder 16 liter 4 tot 7 Vanaf 999 euro
Waterontharder magneet   4 tot 7 Vanaf 79 euro
Waterontharder cilinder 18 liter 6 tot 9 Vanaf 999 euro
Waterontharder magneet   6 tot 9 Vanaf 129 euro
Waterontharder cilinder 20 liter 8 tot 10 + Vanaf 1490 euro
Waterontharder magneet   10+ Vanaf 199 euro

Hoe de prijs van een waterontharder tot stand komt

Hoeveel jij betaalt voor een waterontharder met een bepaalde capaciteit heb je voor een aanzienlijk deel zelf in de hand. We hebben deze zaken op een rij gezet.

  • Het aantal personen in je huishouden. Hoeveel meer personen er in jouw huishouden wonen, hoeveel meer water er gelijktijdig gebruikt wordt. Je hebt dan dus een groter vermogen waterontharder nodig. Het aantal personen is dan ook leidend voor de prijs van een waterontharder.
  • De hardheid van het water bij jouw huis. De hardheid van het water is eveneens bepalend voor de capaciteit van de waterontharder die jij nodig hebt. Een hoge waterhardheid betekent dat de waterontharder hard moet werken. Bij een hoge waterhardheid heb je dus wel meer capaciteit nodig, ook al woon je met minder personen in een huis.
  • De grootte van jouw huis. Wanneer je een systeem met magneten gaat kopen doet ook de grootte van jouw huis er wel degelijk toe. Je moet de magneten voor een goede werking om de drie meter leiding plaatsen. In dat geval ben je dus behoorlijk wat magneten kwijt voor een groot huis.

Een goed vermogen hoeft geen vermogen te kosten

Wil jij een waterontharder maar ga je er liever niet de hoofdprijs voor betalen, dan vraag je eerst offertes op. Dat doe je met deze button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat levert jou direct een aanzienlijk voordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat