Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Huishoudelijke apparaten die je in de winkel koopt zijn gemaakt om lange tijd mee te gaan en om zo gebruikersvriendelijk mogelijk te functioneren. Als jij echter minstens eens per maand jouw koffiezetter moet ontkalken denk je daar waarschijnlijk achter. De koffie die je zet heeft een vieze bijsmaak en je geeft de schuld aan het apparaat. Feit is echter dat dit soort problemen niet voortkomen uit de gebruikte techniek, maar door de kwaliteit van het water. Het drinkwater uit onze waterleidingen bevat namelijk calcium en magnesium. Wanneer deze toevoegingen zich met elkaar vermengen krijg je kalkdeeltjes en die gaan in de leidingen van jouw apparatuur zitten. Er is een oplossing voor dit probleem; een waterontharder. We keken naar een paar waterontharders en kwamen tot de volgende bevindingen.

Meerdere typen waterontharders

Waterontharders zijn er in heel veel soorten en maten. Je mag een paar typen onderscheiden.

  • De waterontharder met kunstharsbolletjes. Dit systeem heeft twee cilinders waarvan er één gevuld is met kunstharsbolletjes. Het leidingwater stroomt eerst door deze cilinder heen, waarbij het kalk zich hecht aan de kunstharsbolletjes. Vervolgens wordt er wat natrium aan het water toegevoegd. Dat natrium heeft geen schadelijke werking op het water en het is heerlijk zacht geworden. Het natrium zit in een zoutvat in de waterontharder en in een tweede cilinder in de waterontharder bevindt zich een natriumoplossing. Wanneer de kunstharsbolletjes zijn verzadigd met kalk worden ze gespoeld met de natriumoplossing tijdens de zogeheten regeneratie. De regeneratie reinigt de kunstharsbolletjes en het kalkwater verdwijnt in het riool.
  • De waterontharder met een magneet. Met een heel sterke magneet die je om de waterleiding heen klemt kan je voorkomen dat calciumdeeltjes en magnesium zich aan elkaar binden. Deze stoffen blijven dan ook in je drinkwater zitten, maar ze zijn niet schadelijk zoals met kalkrijk water wel het geval is. Deze waterontharder werkt volgens een heel ander principe en de meningen van gebruikers zijn wisselend. Gezien de geringe prijs van dergelijke apparatuur hebben we echter ook hiervan een exemplaar opgenomen in de lijst van beste koop.

De beste koop van de waterontharder met kunstharsbolletjes

De waterontharder met kunstharsbolletjes is verkrijgbaar in meerdere soorten en maten. De waterontharder kent een aantal uitvoeringen, met ieder hun verschillende luxe opties. De beste koop voor wie een waterontharder met dit systeem wil aanschaffen is toch nog altijd het apparaat met de minste toeters en bellen eraan. We kwamen uit bij de twee volgende modellen, beiden verkrijgbaar via het internet.

  • Waterontharder duo volume 14 liter. Deze waterontharder bestaat uit meerdere onderdelen die met elkaar verbonden zijn. De cilinder met de kunstharsbolletjes is dus apart van de cilinder en het vat waar het natrium in zitten. Daardoor is het apparaat gemakkelijk in een kast in te bouwen. De ruimte kan worden gespreid en er zal geen hele kastruimte verloren gaan. De apparatuur kan immers ook onder de keukenkastjes worden gebouwd.
  • Waterontharder combi volume 14 liter. Dit systeem werkt net zoals het andere waterontharder principe. Het grote verschil is dat dit model in een behuizing zit gebouwd. Je kan het apparaat dus neerzetten zonder dat het in een kast hoeft te worden weggewerkt. Dit apparaat is wat minder makkelijk weg te werken onder bijvoorbeeld je keukenkastjes. Om de prijs hoef je het niet te laten. Die is namelijk voor beide uitvoeringen hetzelfde.

De beste koop van de waterontharder met magneet

Niet te vergelijken met de waterontharder met kunstharsbolletjes is het systeem van de waterontharder met de magneet. Dit systeem is uiterst compact en je klemt het om de waterleiding heen. De werking is niet identiek aan het eerder genoemde systeem en je hebt ook meerdere van deze apparaten nodig om jouw hele huis te kunnen voorzien van zacht water.

  • CalConditioner CC2500. Deze waterontharder kan je gebruiken in grote woningen, bij grote gezinnen en in bijvoorbeeld een bedrijf. De magneet is gemaakt om veel water te kunnen ontharden. Het is niet de goedkoopste keuze in zijn soort, maar wel kwalitatief gezien één van de betere exemplaren. De reviews van gebruikers zijn goed. Wel is het zaak dat je de gebruiksaanwijzing doorneemt en genoeg CalConditioners plaatst in je huis. De werking strekt immers in een straal van ongeveer drie meter in je leidingen. Dit apparaat is eveneens aan te schaffen via het internet.

Hoeveel kost een waterontharder beste koop

We hebben op een rij gezet hoeveel je betaalt voor een waterontharder beste koop en kwamen tot de volgende conclusies.

Wat voor waterontharder koop je Omschrijving van de waterontharder Prijs van de waterontharder
Waterontharder duo volume 10 liter Waterontharder voor gezin tot 4 personen 795 euro
Waterontharder combi volume 10 liter Waterontharder in behuizing voor gezin tot 4 personen 795 euro
Waterontharder duo volume 14 liter Waterontharder voor gezin tot 7 personen 995 euro
Waterontharder duo volume 14 liter Waterontharder in behuizing voor gezin tot 7 personen 995 euro
CalConditioner CC1500 Waterontharder voor om de leiding heen voor meerpersoonshuishoudens 179 euro
CalConditioner CC2500 Waterontharder voor om de leiding heen voor grote huishoudens en kleine bedrijven 299 euro

 

Betaal niet teveel voor de waterontharder

Een waterontharder is een keuze die je weloverwogen moet maken. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen voordat je tot aanschaf over gaat. Dat doe je met deze functie. Je krijgt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Het kan je een voordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat