Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Ons drinkwater is van een behoorlijk goede kwaliteit. Je zal het water in eigen land niet vaak hoeven voor te koken om een goede kwaliteit te krijgen. Waterleveranciers reinigen het drinkwater en voegen er mineralen aan toe om de kwaliteit te waarborgen. Calcium en magnesium zijn twee stoffen die vrijwel standaard aan drinkwater worden toegevoegd. Deze twee stoffen zullen zich in jouw huis in de waterleidingen gaan binden waardoor je kalkmoleculen krijgt. Deze kalkmoleculen zijn een sluipmoordenaar in je huis; alle apparatuur die werkt met water is een gemakkelijk doelwit. Niet iedereen ziet dat probleem in.

De voordelen van zacht drinkwater

Zacht drinkwater heeft behoorlijk wat voordelen. Zo is het water minder schadelijk voor apparatuur, maar daarnaast is het ook smakelijker. De kalk zal drinkwater namelijk een schrale smaak bezorgen waardoor bijvoorbeeld koffie een scherpe bijsmaak krijgt. Zacht drinkwater is een stuk lekkerder en daarnaast is het beter voor je huid. Zacht drinkwater is dan ook niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een investering in een langere levensduur van jouw apparatuur. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen overgaan tot de aanschaf van een waterontharder.

Meerdere soorten waterontharders

Wie zich gaat oriënteren op de aanschaf van een dergelijke waterontharder komt er al snel achter dat er meerdere typen waterontharders in de handel zijn. Grofweg kan je drie modellen onderscheiden die in de winkel worden verkocht.

  • De waterontharder die met een filter werkt. Dit systeem is het goedkoopste systeem. Eigenlijk is het geen waterontharder als apparaat, maar een waterkan met een filter ingebouwd. Deze waterkan koop je in de winkelstraat bij een huishoudwinkel. Je koopt hiermee in zeker mate gezuiverd drinkwater voor in je keuken.
  • De waterontharder die met een magneet werkt. Het binden van calcium en magnesium kan je voorkomen door een heel sterke magneet rondom je waterleiding te plaatsen. Deze magneet heeft een werking binnen een straal van 3 meter in je waterleidingen. Je zal dus niet met één magneet kunnen volstaan wanneer jij je hele huis wil voorzien van zacht water.
  • De waterontharder die met kunstharskorrels werkt. De duurste maar ook gelijk doeltreffendste waterontharder werkt met twee cilinders. De ene cilinder is gevuld met kunstharskorrels. Deze korrels zuiveren het water van kalk. De kalk bindt zich aan de kunstharskorrels en op het moment dat de kunstharskorrels verzadigd zijn zal er een regeneratie in het apparaat plaatsvinden. Op dat moment worden de kunstharskorrels gespoeld met natriumwater waarbij het kalkwater in de riolering wordt afgevoerd. Deze waterontharder is de meest radicale oplossing tegen kalk in het leidingwater.

Zaken die een waterontharder tot de beste keus maken

Er is een aantal zaken die een waterontharder voor een consument tot de beste keuze maken. We hebben die zaken voor je op een rij gezet.

  • Voor welk doel koop je de waterontharder. Koop jij een waterontharder om zacht water in een kan op je tafel te kunnen zetten bij het eten, dan kan je het beste een betaalbare oplossing kiezen. In dat geval kies je voor een waterkan met een ingebouwd kalkfilter. Het is een doel wat geen hoge investering vereist. Wil je echter een waterontharder om huishoudelijke apparaten een langere levensduur te geven, dan moet je overgaan tot een duurdere aanschaf. In dat geval zou je kunnen kiezen voor een waterontharder die met een magneet werkt of voor een waterontharder die volgens het systeem met de twee cilinders werkt. Hoeveel meer je met het zachte water wil doen, hoeveel meer zal je ervoor moeten uitgeven.
  • Hoeveel extra kosten heb jij aan de waterontharder. Je kan een waterontharder kopen zonder ook maar enig kijk te hebben op de extra kosten die je maakt. Zo heb je bij een waterontharder met een filtersysteem altijd extra filters nodig tijdens het gebruik. Hier maak je per keer wat kosten voor. De waterontharder die met twee cilinders werkt zorgt ook voor wat extra kosten. Het zout wat in de tweede cilinder wordt gebruikt zorgt ook voor kosten. Dit zout moet eens per halfjaar tot eens per jaar worden bijgevuld. De extra kosten worden ook meegenomen in de keuze voor de beste waterontharder.
  • De grootte van jouw huis. Heb je een groot huis, dan zal je flink wat meters waterleiding hebben lopen door je huis heen. In dat geval kan je niet volstaan met een waterontharder in de vorm van een magneet die je om de leidingen heen plaatst. Je zal in dat geval een waterontharder moeten aanschaffen in de vorm van een cilindersysteem wat het water op radicale wijze onthardt. Heb je een klein appartement, dan kan je volstaan met de aanschaf van een waterontharder in de vorm van een magneet. Die is in meerdere maten te koop. De afmeting bepaalt doorgaans het vermogen van de waterontharder.

Hoeveel kost een waterontharder

We informeerden voor je naar de kosten van een waterontharder en kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor type waterontharder koop je Voor wat voor huishouden is het water geschikt Prijs van het systeem
Een waterontharder in de vorm van een waterkan met filter Voor een huishouden wat zacht water op tafel wil bij het eten en voor het zetten van thee of koffie Tussen 20 en 40 euro
Een waterontharder in de vorm van een magneet die je rond de leidingen monteert Voor een klein huis met weinig waterleiding, of voor een beperkte levering van zacht water in het huis Tussen 80 en 200 euro
Een waterontharder in de vorm van een behuizing met twee cilinders erin. Voor een groot huis, of voor mensen die in het hele huis zacht water willen hebben. Tussen 800 en 2000 euro

 

Hoeveel kost de beste waterontharder voor jou

Voor een waterontharder wil je niet teveel betalen. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen voordat je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met deze functie. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat