Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

In België is het met de kwaliteit van het drinkwater wisselend gesteld. In sommige delen van België kan je het water rechtstreeks uit de kraan drinken, maar in andere delen van het land moet je het water eerst voorkoken voor het voor gebruik geschikt is. Wie het water kookt komt al snel tot de conclusie dat er behoorlijk wat kalk in de pan of op het verwarmingselement van de waterkoker achterblijft. Wie in België niet voortdurend wil zijn aangewezen op water uit flessen doet er dan ook heel verstandig aan om een waterontharder aan te schaffen.

De werking van een waterontharder

Waterontharders zijn er in drie verschillende modellen. We hebben ze voor je op een rij gezet, samen met de uitleg van de werking.

  • De waterontharder met een harstank. De grootste en meest doeltreffende waterkoker heeft een dubbele tank waar het harde water doorheen stroomt. Een tank heeft harsbolletjes die het kalk in water aantrekken. Het kalk blijft aan de harsbolletjes zitten en wordt vervangen door onschuldig natrium. Nadat de harsbolletjes verzadigd zijn door het kalk vindt er een regeneratie plaats. De harsbolletjes worden gespoeld met zout water wat zich in de tweede tank bevindt. De kalk laat los en wordt samen met het water afgevoerd naar het riool. Na de regeneratie vindt de kringloop opnieuw plaats. Vanuit het zoutvat wat zich eveneens in deze waterkoker bevindt wordt nieuw zoutwater aangemaakt voor een volgende regeneratie.
  • De waterontharder met de magneet. Voor wie een waterkoker met een harstank net een wat te grote aanschaf is, is een waterontharder met een magneet een betere oplossing. Je bevestigt de waterontharder zonder gereedschap eenvoudigweg rondom een leiding, waarna het water in een straal van 3 meter van de magneet onthard wordt. Dit systeem neemt aanmerkelijk minder ruimte in, maar is ook wat minder doeltreffend wanneer je het water in een heel huis wil ontharden.
  • De waterontharder met een filter. De laatste mogelijkheid om een waterontharder te plaatsen is met een filter. Je gebruikt bijvoorbeeld een kraan waar een filter op zit aangesloten. Het water wat door deze kraan komt is automatisch onthard. Je kan ook kiezen voor een waterontharder via een kan. Het harde water gaat in en kan en via een filter worden kalk en andere schadelijke stoffen eruit gefilterd.

Hoeveel kost een waterontharder

We deden navraag bij een aantal leveranciers van waterontharders naar de prijzen en kwamen tot de volgende conclusies.

Wat voor type waterontharder koop je Omschrijving van het product Prijs van het product
Waterontharder met een dubbele tank Waterontharder die een harstank en een watertank heeft. Mechanisch systeem. Een waterontharder volstaat voor het hele huis Tussen 700 en 2000 euro
Waterontharder met een magneet Waterontharder die je zonder gereedschap om je waterleiding plaatst. Calcium en magnesium kunnen zich niet samen binden. Tussen 70 en 200 euro
Waterontharder in een kraan Kraan die via een filter aangesloten zit op de waterleiding. Tussen 137 en 357 euro
Waterontharder in een kan Waterkan met een filter ingebouwd. Tussen 25 en 50 euro

 

Hoe wordt de prijs bepaald

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben ze op een rij gezet.

  • Op welke plekken wil je zacht water hebben. Wil je in het hele huis zacht water hebben, dan is het een goed idee om een combi waterontharder aan te schaffen. Je hebt één keer een flinke aanschaf, maar dit systeem is wel het meest doeltreffende.
  • Voor wat voor doel wil je zacht water hebben. Wil je alleen zacht water hebben voor consumptie, dan kan je kiezen voor een systeem – al dan niet met filter – wat je in de keuken monteert.
    Wil je echter zacht water hebben voor onder de douche, bij gebruik in bijvoorbeeld de badkamer en in de keuken voor consumptie, dan is het een verstandig idee om een combi waterontharder te kopen.
  • Hoe groot is jouw huishouden. Hoe groter je huishouden, hoeveel meer water er wordt gebruikt. Heb je een groot huishouden, dan zal je een waterontharder met een hoge capaciteit moeten aanschaffen. Dat is een stuk duurder dan een waterontharder met een lage capaciteit voor een huishouden tot 4 personen.
  • In welk postcodegebied woon je. Jouw postcodegebied is bepalend voor het type waterontharder wat je moet aanschaffen. Dit heeft te maken met de hardheid van het water in jouw streek. De leverancier zal kijken voor een bepaald vermogen wat je nodig hebt voor de waterontharder. Ook hier geldt weer; hoe harder het water, hoe hoger het vermogen wat jouw waterontharder moet hebben.
  • Een systeem voor thuis of onderweg. Wil jij vooral een waterontharder voor onderweg, dan is het een goed idee om een waterfles of waterkan met een filter te kopen. Je bent in dat geval een stuk goedkoper uit dan met een waterontharder die voor binnenshuis geschikt is.

Een waterontharder tegen de laagste prijs

Een waterontharder zou zomaar een heel kostbare investering kunnen zijn. Door eerst offertes op te vragen weet je zeker dat je nooit teveel betaalt voor een dergelijk apparaat. Met onderstaande functie vraag je gelijk een aantal offertes op om te vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat