Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Ons leidingwater is van een behoorlijk goede kwaliteit. Het is water wat niet eerst nog hoeft te worden gekookt voordat het kan worden gebruikt. Ook bedrijven profiteren hiervan. Een uitgebreide waterzuiveringsinstallatie, zoals je die regelmatig in het buitenland ziet staan is niet nodig. De noodzaak van een waterontharder merk je echter pas op wanneer je de aanslag ziet die het leidingwater achterlaat op apparatuur en in de slangen van machines. Het kalk zet zich neer op verwarmingselementen en dat zorgt voor schade die via chemische middelen moet worden hersteld. Dat kalk komt door de stoffen die aan water worden toegevoegd om het te zuiveren. Calcium en magnesium zullen zich in jouw waterleidingen binden waardoor je kalkmoleculen krijgt.

Hoe een waterontharder een hoop geld kan besparen

Een waterontharder is een apparaat wat ervoor zorgt dat het kalk uit je leidingwater wordt gefilterd voordat het verder jouw huis in komt via de waterleidingen. Doordat het water geen kalk meer bevat laat het geen schadelijke sporen achter in jouw apparatuur en machines. Daardoor bespaar je op den duur op de kosten van onderhoud en chemicaliën. De waterontharder zal in eerste instantie een flinke investering zijn, maar na verloop van tijd bemerk je de voordelen en ga je geld besparen.

De terugverdientijd van een waterontharder

Een waterontharder zal zichzelf weer terugverdienen. De terugverdientijd bij een waterontharder ligt bij een gemiddeld bedrijf rond de 5 jaar. Deze terugverdientijd is echter wel afhankelijk van een aantal factoren:

  • De hardheid van het water. In een gebied met heel hard water zal een waterontharder zichzelf sneller terugverdienen. Je moet er dan echter wel aan denken dat je een waterontharder koopt die het juiste vermogen heeft. Hierin kan jij je als ondernemer het beste laten informeren door de leverancier van een waterontharder.
  • De hoeveelheid water die je verbruikt. Bij een hoger verbruik van water zal de terugverdientijd korter zijn dan bij een lager verbruik van water. Het is dus zinvol om een dergelijk apparaat aan te schaffen wanneer je een behoorlijk waterverbruik hebt.

Wat voor waterontharder schaf je aan

Waterontharders voor bedrijven zijn er in meerdere vormen. We hebben de twee meest gebruikte varianten voor je op een rij gezet.

  • De waterontharder die via een magneet werkt. Zijn de stoffen calcium en magnesium in het water wel nodig in jouw bedrijf, dan doe je er het beste aan om een waterontharder aan te schaffen die via een magneet werkt. Je plaatst daarvoor heel eenvoudig een sterke magneet op een bepaalde plek rondom de waterleiding. Binnen een straal van 3 meter vanaf de magneet zullen calcium en magnesium zich niet kunnen binden tot kalkmoleculen. Daardoor heb je een waterontharder die lokaal voor zacht water zorgt.
  • Een waterontharder die met twee cilinders werkt. De waterontharder met twee cilinders gebruik je wanneer kalk totaal niet gewenst is, maar natrium gerust aan het water mag worden toegevoegd. Dit systeem werkt met één cilinder met kunstharsbolletjes en een cilinder met natriumwater. Het leidingwater spoelt in eerste instantie door de eerste cilinder heen en wanneer de kunstharsbolletjes zijn verzadigd door het kalk in het water vindt er een regeneratie plaats. Daarbij worden de kunstharsbolletjes gespoeld met het natriumwater. Het natriumwater met kalk wordt vervolgens afgevoerd in het riool waarna de kringloop opnieuw begint. Dit systeem zorgt voor het algemeen verwijderen van kalk uit het water.


Prijs van een waterontharder voor een bedrijf

We deden rondvraag naar de prijs van een waterontharder voor een bedrijf en kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor waterontharder koop je Omschrijving waterontharder Prijs
Waterontharder met magneet Waterontharder met sterke magneet, geschikt voor huishouden van 10 personen of een bedrijf Tussen 250 en 400 euro
Waterontharder met twee cilinders Waterontharder met twee cilinders, geschikt voor een klein bedrijf Tussen 1600 en 1800 euro
Waterontharder met twee cilinders Waterontharder met twee cilinders, geschikt voor een groter bedrijf Tussen 1900 en 2100 euro

 

Hoe komt de prijs van een waterontharder voor een bedrijf tot stand

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder voor een bedrijf bepaal je door middel van keuzes die je maakt. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Hoe hard is het water in jouw postcodegebied. De hardheid van het water in jouw postcodegebied bepaalt voor een heel belangrijk gedeelte wat voor waterontharder je nodig hebt. Hoe harder het water in jouw postcodegebied, hoe hoger moet het vermogen van de waterontharder zijn. Een waterontharder met een hoger vermogen heeft een grotere tankinhoud, dus hij is gelijk een stuk kostbaarder.
  • Welke stoffen zijn er nodig in het leidingwater. Met een waterontharder kan je calcium en magnesium aan het leidingwater onttrekken, maar wanneer deze stoffen noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van apparatuur is dit uiteraard geen optie. In dat geval is een waterontharder met magneet de beste oplossing. Deze waterontharder zal echter in meervoud moeten worden aangeschaft. Een waterontharder die natrium toevoegt aan water moet wel passen binnen de eisen die aan het leidingwater worden gesteld. Het is dus maar net welke ingrediënten het leidingwater mag hebben voor het goed functioneren van machines.

Ga niet teveel betalen voor deze investering

De investering voor een waterontharder is behoorlijk hoog. Het is dan ook goed om niet teveel te gaan betalen voor een dergelijk apparaat. Via offertes kan je eerst prijzen gaan vergelijken voordat je tot aanschaf overgaat. Met onderstaande button krijg je er gelijk een paar in je mailbox zodat je goed kan kijken welke leverancier voor jou de beste is.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat