Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Onze Nederlandse huishoudens hebben het goed. We hebben drinkwater wat van een goede kwaliteit is. Er zitten echter wel stoffen in ons drinkwater die je er maar beter uit kan filteren voordat je het gebruikt. Het kalk wat in het leidingwater zit is namelijk een sluipmoordenaar voor jouw huishoudelijke apparaten. Het kalk zorgt ervoor dat bij een wasmachine het verwarmingselement wit uitslaat waardoor het onbruikbaar wordt en bij de vaatwasser zorgt het ervoor dat de glazen die je erin wast met een witte waas uit de machine komen.

Een kostbare investering

Een waterontharder mag dan nog zo’n goed apparaat zijn; toch gaat het voor veel mensen een stap te ver om er zelf één aan te schaffen. De reden hiervan is duidelijk; de prijs ligt schrikbarend hoog. Voor de meeste huishoudens is een aanschaf boven de 1000 euro een flink obstakel. Gelukkig is Aquastar een merk wat met een lijn waterontharders komt die voor een lagere prijs dan dat te koop zijn. We informeerden bij de gebruikers van een Aquastar waterontharder naar hun tevredenheid over het product en we namen de werking onder de loep. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Goed om vooraf te weten

Ga je een waterontharder kopen, dan is het goed om vooraf een aantal zaken goed in overweging te nemen. Die zaken hebben te maken met de werking van een waterontharder. We zullen de aandachtspunten dan ook vermelden in combinatie met de eigenschap van een waterontharder.

De afmeting van de harstank

Een waterontharder werkt met een tank waar harsbolletjes in zitten. Die harsbolletjes hebben de eigenschap dat ze kalk aantrekken. Dat gebeurt terwijl het water door de harstank heen stroomt. Het spreekt dan ook voor zich dat je bij een groot waterverbruik een apparaat nodig hebt wat een grote harstank heeft. Er moet immers veel water tegelijk doorheen stromen. De waterontharder van Aquastar is er in drie maten; je kiest de maat die het beste past bij jouw gebruik en bij jouw huishouden. Het zoutvat komt uiteraard ook ter sprake.

De afmeting van de zouttank

Nadat de kunstharsbolletjes verzadigd zijn zal er een degeneratie plaatsvinden. Dat houdt in dat er zout water langs de harsbolletjes wordt gespoeld. Hiervoor is uiteraard een hoeveelheid zout uit de zouttank nodig. Hoe vaker het spoelen plaats moet vinden (door een veelvuldig gebruik van de waterontharder) hoe groter de zouttank moet zijn. Je wil immers niet iedere maand meermalen het zout hoeven bij te vullen in de zouttank van jouw waterontharder.

 

De hardheid van het water

De hardheid van het water speelt een heel belangrijke rol bij de keuze voor een bepaalde waterontharder. Hoeveel meer kalk er in het water zit, hoe sneller de kunstharsbolletjes verzadigd zullen raken. Je zal dus in een gebied met hard water een groter apparaat moeten hebben wil je het gebruik van energie en zout binnen de perken houden. De leverancier van de waterontharder heeft doorgaans een overzicht van de hardheid van het water per postcodegebied.

De compactheid van de waterontharder

Heb je weinig ruimte voor de waterontharder, dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor een compact model. Ook hier is keuze bij Aquastar. Je hebt de keuze uit 4 afmetingen waarvan er één het extra compacte model is.

Hoeveel kost een waterontharder van Aquastar

We informeerden naar de prijzen van een waterontharder van Aquastar. We deden rondvraag naar de adviesprijs en kwamen tot de volgende bevindingen.

 

Welk model waterontharder Geschikt voor hoeveel personen Prijs
Aquastar 800 SHE 1 t/m 4 personen 970 euro
Aquastar 1400 SHE 2 t/m 6 personen 1100 euro
Aquastar 2000 SHE 3 t/m 10 personen 1200 euro
Aquastar S1000 SHE –          (tijdgestuurd model via computer) 1315 euro

 

Hoe komt de prijs van een waterontharder tot stand

Hoeveel een waterontharder kost heb je zelf in de hand via een aantal keuzes wat je maakt. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Inclusief of exclusief montage. De prijzen van de waterontharders zoals we ze hebben weergegeven zijn allemaal exclusief montage. Het is altijd aan te raden om een waterontharder te laten plaatsen door een erkende loodgieter. Aangezien de waterleiding van buitenaf rechtstreeks op de waterontharder wordt aangesloten luistert het karwei nauw. Het waterleidingsbedrijf kan bij problemen de kosten op jou verhalen wanneer blijkt dat de waterontharder verkeerd is aangesloten.
  • Inclusief of exclusief servicecontract. Je kan een waterontharder kopen met een bijbehorend servicecontract. Het noodzakelijke onderhoud komt dan voor rekening van de leverancier. Je betaalt wel wat meer voor het servicecontract maar je hebt op die manier wel het volle profijt van de installatie.

Wees geen dief van je eigen portemonnee

Een waterontharder mag dan een investering zijn; het is niet nodig om er teveel voor te betalen. Daarom is het altijd aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze functie. Je ontvangt direct meerdere vrijblijvende offertes per mail om te vergelijken. Dat levert je al snel een aanzienlijk voordeel op.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat