Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het leidingwater in ons eigen land is van een goede kwaliteit. Het is water wat door meerdere toevoegingen in een goede conditie wordt gehouden. Een toevoeging die een schadelijk effect heeft op jouw leidingwater is calcium. Dit zit namelijk in combinatie met magnesium in het drinkwater. Wanneer deze twee stoffen zich aan elkaar hechten zal je kalk krijgen. Kalk in het water is schadelijk in meerdere opzichten. Niet alleen zorgt het voor een kalkaanslag; het kan ook zijn weerslag hebben op bijvoorbeeld een hobby als een aquarium.

De invloed van waterkwaliteit op je aquarium

De kwaliteit van het water heeft een behoorlijke invloed op een aquarium. Niet alleen het aquarium zelf, maar ook de vissen die je erin houdt kunnen behoorlijk last hebben van kalk. De elementen in het water zullen flink te lijden hebben onder de kalkaanslag die zich bijvoorbeeld op het verwarmingselement hecht. Het zal er op den duur voor zorgen dat de verwarming minder goed werkt waardoor de watertemperatuur te laag zal zijn. Dit zal vissensterfte tot gevolg hebben. Het kalk in het water komt ook in contact met de vissen zelf, wat ervoor zorgt dat ze met schadelijke stoffen in contact komen.

Het water gezond houden op meerdere manieren

Het water in een aquarium kan je op meerdere manieren gezond houden. We hebben de meest gebruikte methodes voor je op een rij gezet.

  • Het water schoon houden met toevoegingen. De meeste aquariumliefhebbers zullen het water in hun aquarium schoonhouden door er supplementen aan toe te voegen. Waterontharder is een veelgebruikt supplement. Het zit vaak verwerkt in een compleet middel wat van leidingwater geschikt aquariumwater maakt.
  • Het water schoon houden met een magneet. Een oplossing die vooral het probleem bij de kraan in de buurt van je aquarium verhelpt is het schoonhouden van het water met een magneet. Je plaatst een dergelijke compacte waterontharder om een waterlelding heen waardoor het calcium en magnesium zich niet kunnen binden.
  • Het water schoon houden met een waterontharder. Een waterontharder kan je ook kopen in de vorm van een dubbele tank in een behuizing. De ene tank in de waterontharder bevat kunstharsbolletjes. Deze kunstharsbolletjes trekken het kalk aan uit het water wat door de waterontharder heen stroomt. Vervolgens worden de verzadigde bolletjes gespoeld met natrium uit de andere tank waardoor een regeneratie plaatsvindt. Deze waterontharder zal niet alleen werken voor het water wat je voor je aquarium gebruikt; het is voor het hele huis een oplossing.

De kosten van een waterontharder voor het aquarium

We keken naar de kosten van een waterontharder die je voor het aquarium aanschaft. We kwamen tot de volgende bevindingen.

 

Wat voor waterontharder koop je Omschrijving Prijs
Preparaat Preparaat voor zacht water in aquarium. Te koop per flesje en op te lossen in een hoeveelheid water bij het verversen van het water in het aquarium Tussen 6 en 20 euro per verpakking
Magneet waterontharder Magneet die je om de waterleiding heen klemt waardoor er uit één kraan zacht water stroomt Tussen 109 en 150 euro
Waterontharder met twee cilinders Waterontharder die op mechanische wijze het kalk uit het water verwijdert Tussen 900 en 2000 euro

 

Zaken die de prijs bepalen

Hoeveel je kwijt bent aan een waterontharder voor jouw aquarium bepaal je voor een belangrijk deel zelf door keuzes die je maakt. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Wat voor soort vissen heb je in het aquarium. Informeer eerst goed bij de dierenwinkel waar je de aquariumvissen koopt naar hun behoefte. Sommige vissoorten gedijen prima op water waar kalk in zit. Sterker nog; ze hebben het nodig om te kunnen leven. Het is in dat geval niet nodig om met een sterke waterontharder aan de slag te gaan. Wil jij weinig hoeven te werken aan de kwaliteit van het water in je aquarium, volg dan hun advies en koop die vissoorten die tegen kalk kunnen.
  • Alleen voor je aquarium of voor het hele huis. Wil jij zacht water in je aquarium maar daarnaast ook in de rest van het huis, dan is het aan te raden om een waterontharder te kopen die het leidingwater in de rest van jouw huis zacht houdt. Je komt dan iets duurder uit dan in het geval van een preparaat wat je aan het water toevoegt maar alle apparaten in je huis zullen er baat bij hebben. Uiteindelijk is water zonder kalkaanslag zelfs beter voor jouw eigen gezondheid.

Ga niet de hoofdprijs betalen

Voordat je een waterontharder koopt is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je via onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal offertes toegestuurd om te vergelijken. Dat kan jou een aanzienlijk voordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat