Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Apparatuur in jouw huis heeft doorgaans een bepaalde levensduur. De gemiddelde levensduur van een wasmachine is gesteld op 10 tot 15 jaar door de fabrikant. De meest wasmachines halen deze levensduur niet. De reden hiervan heb je vast al eens gehoord toen er een monteur naar jouw defecte wasmachine kwam kijken. We hebben het over de kalkaanslag die zich vastzet op het verwarmingselement van de wasmachine. Het kalk in leidingwater zorgt ervoor dat er een sluipmoordenaar in jouw waterleiding zit.

Ga het kalk te lijf

Wil jij geen hard water hebben in je huishouden, dan kan je het kalk op meerdere manieren te lijf gaan. De meest gebruikte methode om kalk te bestrijden in je water is de waterontharder. Dat is een apparaat wat steeds populairder wordt, maar wat als groot nadeel heeft dat het behoorlijk groot kan zijn. We hebben een aantal waterontharders vergeleken en gekeken naar de afmetingen daarvan. We kwamen tot een aantal bevindingen.

Voor wie geen extra ruimte heeft

Ben jij klein behuisd en heb je helemaal geen extra ruimte, dan is er altijd nog wel een manier om zacht water te krijgen. Je kan dat verkrijgen door een waterontharder om je leiding heen te klemmen. Deze waterontharder is in feite een heel sterke magneet. Die magneet voorkomt dat calcium en magnesium in het leidingwater zich aan elkaar zullen hechten. Calcium en magnesium vormen samen kalkdeeltjes. Een waterontharder die geen ruimte inneemt is dus de ultieme oplossing maar het is een systeem waar een aantal nadelen aan kleven.

  • De waterontharder werkt maar heel beperkt. Je moet de gebruiksaanwijzing goed lezen en dan kom je tot de conclusie dat je eens per 3 a 6 meter leiding een magneet waterontharder nodig hebt.
  • De magneet verliest na een bepaalde tijd zijn werking. De meest gehoorde klacht bij een dergelijk systeem is wel dat de magneet na ongeveer een jaar zijn werking verliest. Dat is uiteraard een ongewenst bijeffect.

Voor wie wel wat ruimte heeft

Heb je wel wat ruimte over in je huis, dan kan je beter een waterontharder kopen die bestaat uit een dubbele cilinder. Dit systeem werkt met een cilinder met kunstharskorrels en een cilinder met zout water. Daarnaast zit er een zoutvat in deze waterontharder. De kunstharskorrels hebben de eigenschap dat ze kalk aan zich binden. Wanneer er zodanig veel water door de kunstharskorrels is gestroomd dat ze verzadigd zijn door het kalk vindt er een regeneratie plaats. Dat houdt in dat de kunstharskorrels worden gespoeld met zout water. Dit systeem zorgt voor zacht water in je hele huis wat op zich ideaal is. Er zitten echter ook wat nadelen aan verbonden.

  • Een groot systeem. Dit apparaat is redelijk groot wanneer je het wil gaan plaatsen. Wanneer je daarbij bedenkt dat je het apparaat niet in een schuur mag plaatsen vanwege bevriezingsgevaar maar ook niet bij het ketelhok vanwege gevaar van oververhitting heb je een praktisch probleem.
  • Een duur systeem. Een waterontharder met een dubbele cilinder is een stuk kostbaarder in de aanschaf dan een waterontharder met een magneet erin verwerkt.

De prijzen en afmetingen in kaart gebracht

We hebben navraag gedaan naar de prijzen en afmetingen van een paar waterontharders en de bevindingen in een schema geplaatst.

Wat voor waterontharder plaats je Omschrijving van de waterontharder Afmeting van de waterontharder (vanaf) Prijs
Magneetsysteem Magneet die je om waterleiding heen klemt 7x5x2 centimeter Vanaf 30 euro
Twee cilindersysteem Behuizing met dubbele cilinder die je aansluit op de waterleiding 50x32x71 centimeter Vanaf 800 euro

 

Waar hangt de afmeting van een waterontharder vanaf

De afmeting van een waterontharder hangt af van een aantal factoren. We hebben ze op een rij gezet.

  • De hoeveelheid water die wordt gebruikt. Gebruik je een grote hoeveelheid water in jouw huishouden, dan heb je een waterontharder nodig die in één keer veel water kan ontharden. Je zal dan een groter apparaat nodig hebben dan wanneer je een kleingebruiker bent.
  • Het aantal personen in je huishouden. De afmeting in het schema was afgestemd op een 2 tot 4 persoonshuishouden. Heb je een huishouden van 5 of meer personen, dan kom je al snel in een grotere klasse waterontharder terecht. De waterontharder voor een huishouden van 7 tot 10 personen heeft een hoogte van 119 centimeter in plaats van 71 centimeter.

Een waterontharder voor jouw budget

Een waterontharder kan een flinke rib uit je lijf zijn. Het is dan ook goed om te weten waar je een waterontharder koopt voor jouw budget. Met deze functie vraag je een aantal offertes op om te vergelijken. Dat kan je al snel een voordeel tot wel 20 procent opleveren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat